MANA de LUNI: „Slujindu-i pe alții”

În piața muncii auzim termeni precum „lideri de afaceri”, „directori corporativi” și antreprenori atunci când ne referim la persoanele care dețin poziții de influență și autoritate. Dar cât de des îi auzim pe oameni descriindu-se ca „slujitori” – cu excepția momentului în care se plâng?

Termenul de slujitor poate fi considerat înjositor, un termen folosit pentru cineva care are o valoare mică. Unii l-ar putea vedea chiar la același nivel cu al unui sclav. Dar, într-un sens real, „conducerea slujitoare” nu este doar un termen legitim, ci și o abordare care poate maximiza productivitatea din punct de vedere individual și organizațional.

Putem găsi numeroase exemple ale directorilor de top care au îmbrățișat conducerea slujitoare și au utilizat darurile și talentele angajaților și membrilor echipei, oferindu-le puterea să le folosească cât mai bine posibil. Dar este nevoie de dorința de a prioritiza mai întâi nevoile și interesele celorlalți pentru a le oferi o miză în chestiunile de mare importanță pentru ei.

Biblia vorbește despre aceasta în Filipeni 2:3-4: „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora”. Este normal ca oamenii care dețin autoritate să se aștepte la privilegii și un respect special datorat poziției lor, dar așa cum ne spune acest pasaj, este nevoie de umilință pentru a pune interesele altora mai presus de interesele proprii.

Conducerea slujitoare nu se limitează doar la directorii de top și la oamenii care au  roluri de supraveghere. Un angajat poate conduce slujindu-i pe ceilalți, indiferent de statutul pe care îl deține în organizație. După cum Efeseni 6:5-8 ne învață: „Robilor (angajaților), ascultaţi de stăpânii voştri pământeşti cu frică şi cutremur, în curăţie de inimă, ca de Hristos. Slujiţi-le nu numai când sunteţi sub ochii lor, ca şi cum aţi vrea să plăceţi oamenilor, ci ca nişte robi ai lui Hristos, care fac din inimă voia lui Dumnezeu. Slujiţi-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, căci ştiţi că fiecare, fie rob, fie slobod, va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut.”

În realitate, conducerea slujitoare este rareori ușor de aplicat pentru oricare dintre noi. Conform oservației lui Ken Korkow, colabor al Manei de Luni, decizia de a-i servi pe ceilalți în lumea afacerilor nu este lipsită de dezavantaje: „Vei ști că ești un slujitor atunci când vei fi tratat ca unul. Îmi doresc ca oamenii să mă vadă ca pe un bun slujitor al lui Dumnezeu. Vreau ca ei să fie impresionați de angajamentul meu plin de sacrificiu față de Domnul și față de ceilalți. Dar nu acesta este semnul unui slujitor adevărat!”

„Un slujitor adevărat este acela care lucrează din umbră, chiar și  într-un mod invizibil și nu atrage niciodată atenția asupra lui însuși – pur și simplu el cunoaște, anticipează și îndeplinește dorința stăpânului. Pentru slujitorii lui Isus Hristos, lucrul acesta înseamnă să-L slujim pe El și pe  oamenii pe care El îi trimite în cale.”

În dorința noastră de a deveni slujitori ai lui Isus Hristos pe piața muncii, ar trebui să privim la El ca la cel mai important exemplu. El a spus: „Căci Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa răscumpărare pentru mulţi!” (Marcu 10:45). Atunci când realizăm că pentru domnul Isus, a-și da viața însemnă ca El să moară pe o cruce de lemn pentru a ispăși păcatele omenirii, înțelegem ce înseamnă cu adevărat să fi slujitor. Chiar dacă acest lucru implică ceea ce descriem adesea ca fiind „sacrificiul suprem”.

CBMC INTERNATIONAL
MANA DE LUNI
De Robert J. Tamasy
21 August 2023

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.