Mana de luni: Valoarea unei viziuni pe termen lung asupra vieții

Antrenorul de baschet al fiului meu obișnuia să transmită un mesaj simplu: „Nu lăsați ca jocul de baschet din liceu să fie cel mai bun sau cel mai rău lucru care vi s-a întâmplat vreodată în viață. Dacă jocul a devenit așa, atunci  noi, ca antrenori, am eșuat”. Cu alte cuvinte, bucurați-vă de fiecare minut al jocului, dar asigurați-vă că semnificația, securitatea și succesul vostru în viață sunt mai mari decât acei 1-3 ani în care alergați în sus și în jos pe teren, încercând să aruncați o minge rotundă într-un inel de plasă.

O viziune pe termen lung asupra vieții este esențială pentru o viață înfloritoare. Iată patru motive:

Având o perspectivă pe termen lung, răspundem bine la eșec

Atunci când înțelegem că viața nu se termină când se întâmplă ceva rău, ne dăm seama că putem trece cu bine atunci când pe cale apar umbre – noi putem înflori. Premierul britanic Winston Churchill a spus: „Succesul nu este definitiv, eșecul nu este fatal: curajul de a continua  este ceea ce contează”. Dacă un om precum Churchill, care s-a confruntat cu provocări mai mari decât am putea avea cei mai mulți dintre noi, a trait cu o astfel de perspectivă, și noi ar trebui să fim inspirați să vedem dincolo de problemele cotidiene și să realizăm că înflorim atunci când le depășim.

Cu o perspectivă pe termen lung, răspundem bine la succes

Din perspectiva afacerilor, succesul poate deveni mai periculos decât eșecul, deoarece încetăm să mai creștem. Viziunea pe termen lung îmi spune că succesul  din trecut nu mă eliberează de nevoia de a crește. Mai mult, o viziune pe termen lung asupra succesului ne permite să bem din succes cu umilință, realizând că câștigurile noastre temporale, deși dulci și demne de sărbătoare, sunt doar o picătură în găleata vieții.

Viziunea pe termen lung ne ajută să ne relaxăm

O viziune pe termen lung asupra vieții nu înseamnă doar să perseverăm prin lupte; ne ajută și să ne relaxăm. Când totul nu este legat de reacțiile prezente și imediate, acceptăm mai ușor lucrurile. Micile desconsiderări și neplăceri au mai puțină greutate, iar iertarea devine mai ușoară. Acest lucru este esențial pentru o viață înfloritoare. Altfel, ajungem să fim niște bătrâni plini de amărăciune.

Viziunea  pe termen lung ne determină să ne gândim la moștenirea noastră

In timp ce mă pregăteam pentru o discuție, reciteam despre William Wilberforce, Martin Luther și Sfântul Ignatie Loyola. Toți acești lideri au fost exemple excelente de conducere eroică și, fără îndoială, au avut o perspectivă lungă asupra vieții și un impact puternic. Ce impact va rămâne după ce nu veți mai fi?

Abordarea unei viziuni pe termen  lung nu înseamnă că imediatul nu contează. Eșecurile personale, nedreptățile sistemice și tragediile majore sunt toate reale și dureroase; ne opresc din drumul nostru și cer un răspuns. Dar abordarea unei perspective pe termen lung în aceste momente ne permite să spunem că povestea nu s-a terminat (și că nu suntem noi autorul).

În cartea Evrei, scriitorul ne vorbește despre marea credință a lui Avraam.

Prin credinţă Avraam, când a fost chemat să plece într-un loc pe care avea să-L ia ca moştenire, a ascultat şi a plecat fără să ştie unde se duce. Prin credinţă a venit şi s-a aşezat el în ţara făgăduinţei ca într-o ţară care nu era a lui şi a locuit în corturi, ca şi Isaac şi Iacov, care erau împreună-moştenitori cu el ai aceleiaşi făgăduinţe. Căci el aştepta cetatea care are temelii tari, al cărei meşter şi ziditor este Dumnezeu” (Evrei 11:8-10).

Avraam a fost capabil să trăiască o viață trecătoare timp de mulți ani, deoarece a avut încredere în Dumnezeu în ceea ce privește viitorul său și pentru că a crezut într-o viziune și un scop suprem pentru viața sa – viața veșnică cu Dumnezeul Creator. Această fundație i-a provocat perspectiva de viitor și i-a încurajat credința. Este uimitor ce putem realiza și cât de departe suntem dispuși să călătorim având inimile așezate în siguranță în mâna lui Dumnezeu.

Isus Hristos ne-a învățat „strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.” (Matei 6:20). Acest lucru înseamnă să avem o perspectivă pe termen lung.

Autor: Stephen R. Graves

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.