Mana de luni: Confirmând demnitatea muncii

Pandemia globală ne-a afectat practic pe fiecare dintre noi. Chiar dacă avertismentele îngrozitoare s-au încheiat, impactul pandemiei a fost încă simțit multe luni după ce oficialii din domeniul sănătății au declarat că această criza de sănătate s-a terminat. Printre acestea s-a numărat și impactul său asupra pieței muncii.

Când ne-am aflat în vârful pandemiei, multe afaceri, restaurante și magazine de vânzare cu amănuntul, au fost forțate să se închidă. În cadrul afacerilor care au continuat să funcționeze, angajații munceau adesea de acasă, folosind computerul. Înaintea pandemiei de COVID-19, majoritatea companiilor nu aveau vreo dificultate în ceea ce privește ocupare locurilor de muncă vacante. Cu toate acestea, după încheierea pandemiei, mulți angajatori s-au luptat să găsească personal care să ocupe locurile de muncă pe care le aveau disponibile.

Semnele „Căutăm personal” puteau fi văzute peste tot. În unele restaurante, clienții erau întâmpinați de anunțuri precum: „Vă rog să aveți răbdare. Avem lipsă de personal. Fiți recunoscători celor care sunt dispuși să lucreze”. După câțiva ani, această problemă persistă. Există mai multe motive pentru acest gol al angajărilor, dar nu le vom aborda acum. Un lucru este cert: ne-am trezit într-o perioadă ciudată, în care în unele domenii sunt mai multe locuri de muncă disponibile decât oameni dornici să le ocupe. Atunci când oamenii au o anumită siguranță financiară, venită pe baza subvențiilor guvernamentale, ei au mai puțină motivație pentru a se întoarce la muncă. În cartea Proverbe 16:26, din Vechiul Testament, se face următoarea observație plină de înțelepciune:

Cine munceşte, pentru el munceşte, căci foamea lui îl îndeamnă la lucru”.

Pe măsură ce această nouă mentalitate față de muncă continuă, ar putea fi nevoie să găsim modalități noi de a motiva oamenii să lucreze. O modalitate este reafirmarea un vechi adevăr – este important să găsim demnitate în muncă. Dacă suntem în rolul de a fi angajatori, supraveghetori sau lideri, trebuie să ne străduim să ne asigurăm că angajații noștri percep și apreciază această demnitate. Iată câteva principii biblice de luat în considerare:

Munca a fost încă de la început ideea lui Dumnezeu

În relatarea creației din Biblie, după ce Dumnezeul triunic a făcut omenirea „după chipul Nostru, după asemănarea Noastră” (Geneza 1:26), primele Sale instrucțiuni au fost ca oamenii să meargă să muncească.

Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ……Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră

Geneza 1:28-29

Neascultarea a făcut munca mai dificilă

Totul mergea bine până în momentul în care Adam și Eva au sfidat porunca lui Dumnezeu mâncând din pomul cunoașterii binelui și răului. Rezultatele acțiunilor lor greșite, pe care Biblia le numește „păcat”, se regăsesc în declarația lui Dumnezeu:

„blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;… În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea”

Geneza 3:17-19

Munca poate fi grea, dar poate fi plină de satisfacții

Pentru a găsi demnitate în munca noastră, trebuie să răspundem la câteva întrebări importante. Printre acestea se numără: „De ce lucrăm?” și „Cui slujim în cele din urmă?” Răspunsul la aceste întrebări se află în mai multe locuri în Scripturi, inclusiv în Coloseni 3:17,23-24. Aici ni se spune:

Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl… Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos.

Prin munca noastră noi îi servim pe clienții noștri, pe angajatorii noștri și, în cele din urmă, pe Dumnezeu. Cu toții merită tot ce avem mai bun.

Autor: Rick Boxx

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.