Pastor din Rusia este urmărit pentru că se opune vehement războiului din Ucraina

Sursă foto: Unsplash

Rusia desfășoară tactici represive și vicioase pentru a-și reduce la tăcere cetățenii care protestează împotriva războiului guvernului în Ucraina.

Mii de activiști anti-război au fost arestați de Kremlin. Printre aceștia se află și zeci de creștini, însă Iuri Sipko, unul dintre cei mai respectați și cunoscuți lideri evanghelici din Rusia, a reuțit să scape și a fost forțat să fugă recent din țara sa.

Acum, Sipko este un om urmărit.

„Sunt o persoană căutată. Agenții serviciilor de securitate mă caută peste tot în țară. În momentul în care voi pune piciorul înapoi în Rusia, voi fi arestat”, a declarat Iuri pentru CBN News.

Pe 8 august, agenții FSB au făcut o percheziție la locuința lui Sipko din Moscova, acuzându-l că a discreditat armata rusă și operațiunile acesteia în Ucraina.

În înregistrarea video a raidului difuzată de televiziunea de stat rusă, cel puțin trei agenți purtând veste antiglonț și căști și având asupra lor arme de asalt grele, intră în casa lui Sipko, apoi procedează la filmarea unor scrisori, cărți, jurnale, contacte de afaceri și alte materiale, care ar fi fost găsite în apartament.

În aceeași zi, la trei ore la sud de Moscova, forțele speciale rusești au pătruns într-o biserică evanghelică, reținându-l pentru scurt timp pe pastorul acesteia pentru interogatoriu.

„Potrivit guvernului rus, am fost acuzat de această infracțiune pentru că am spus că a lupta împotriva ucrainenilor este o crimă, a ucide ucraineni este o crimă, a distruge orașe ucrainene este o crimă”, a declarat Sipko.

Grație unui pont primit , Sipko a evitat raidul și s-a strecurat rapid în afara țării.

„Știam că voi avea probleme, deoarece guvernul adopta toate aceste legi pentru a-i persecuta pe oamenii care spuneau adevărul”, a spus Sipko. “Cu toate acestea, nu am putut să tac. Ei sunt frații și surorile mele în Hristos. Nu pot rămâne tăcut în legătură cu acest lucru.”

Sipko, un proeminent pastor baptist rus, a condus unele dintre cele mai cunoscute alianțe evanghelice din țară.

El a criticat invazia Rusiei în Ucraina încă din prima zi și l-a îndemnat public pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului.

Anul trecut, Rusia a introdus noi legi pentru a reprima disidența împotriva războiului. Amnesty International spune că peste 21.000 de persoane au fost vizate – mulți dintre aceștia supuși la detenție fiind etichetați drept „agenți străini”.

„Principalul obiectiv al guvernului este de a reduce oamenii la tăcere și ca doar minciunile și propaganda lor să fie răspândită”, a declarat Sipko.

Chiar și rugăciunea publică sau apelul la pace prezintă, de asemenea, riscuri de urmărire penală.

„Dacă nu ești loial, atunci nu este loc pentru tine în biserică”, a declarat Dr. Andrey Desnitsky, profesor la Universitatea din Vilnius, Lituania.

Acest lucru îl cunoaște foarte bine și pastorul Ioann Koval.

În septembrie anul trecut, când președintele Rusiei a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia a ordonat clericilor săi să se roage pentru victorie.

În schimb, reverendul Koval a înlocuit cuvântul „victorie” cu „pace” în rugăciunea sa.

„A fost împotriva conștiinței mele”, a argumentat reverendul Ioann Koval. „Nu puteam să mă supun acestei presiuni politice din partea ierarhiei.”

Acest act i-a adus caterisirea din Biserica Ortodoxă Rusă. Acum, el conduce slujbe la o veche biserică ortodoxă din Antalya, Turcia.

Cel puțin alți 30 de preoți ortodocși s-au confruntat cu presiuni similare.

„Nu am pus niciodată la îndoială alegerea pe care am făcut-o”, a spus Koval. „Eu, cu tot sufletul meu, cu toată ființa mea, m-am opus acestui război. Mi-a fost imposibil să susțin cu rugăciunea mea invazia trupelor rusești în Ucraina.”

Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională spune că libertatea religioasă în Rusia a atins un nou minim de când a început războiul.

„Mesajul este foarte clar: că orice lider religios sau oricine, sincer, care protestează împotriva invaziei Rusiei în Ucraina pe baza convingerilor religioase va fi supus unei presiuni incredibilă”, a declarat Susie Gelman, comisar în cadrul Comisiei americane pentru libertate internațională, pentru CBN News.

Organizația Națiunilor Unite spune că ancheta lor a constatat că represiunea religioasă se extinde și în teritoriile din Ucraina controlate de Rusia.

„Documentarea disparițiilor forțate, a detenției arbitrare, a torturii sau a altor rele tratamente și a deportărilor ilegale săvârșite de forțele armate ruse împotriva clerului și a membrilor comunităților greco-catolice și creștine evanghelice ucrainene”, a declarat Nihal Saad, purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Alianței Națiunilor Unite pentru Civilizații (UNAOC).

Măsurile punitive nu se opresc aici.

Rachetele rusești țintesc în mod regulat instituții religioase și biserici, inclusiv atacul recent asupra unei clărdiri istorice istoricei Catedrala Transfigurării din Odesa.

„Catedrala din Odessa nu a fost singurul sit religios afectat de bombardamente pe parcursul războiului”, a declarat Saad în timpul unei prezentări recente la Națiunile Unite. „Potrivit unei evaluări preliminare întreprinse de UNESCO, 116 situri religioase au fost deteriorate începând cu 24 februarie 2022.”

Ivana Stradner, care se ocupă de afacerile rusești pentru Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, se teme că această reprimare a libertății religioase nu va face decât să se înrăutățească.

„Cu cât Putin pierde mai mult în Ucraina, cu atât mai mult va deveni disperat acasă și cu atât mai mult va restricționa și mai mult aceste reglementări și se va lua după și mai mulți oameni”, a avertizat Stradner.

Pastorul Sipko, în vârstă de 71 de ani, spune că nu se teme de viitorul său și salută oportunitatea de a-și confrunta acuzatorii.

„Nu am de ce să mă tem. Viața mea este spre final, slavă Domnului, mi-a mai rămas doar puțin. Dacă ar trebui să merg în fața unui judecător, să fiu arestat, aș avea șansa de a spune adevărul acestor oameni care au putere. Vreau să îi văd și să le spun că Dumnezeu îi iubește, că îi poate ierta și că ar vrea ca ei să se pocăiască de păcatele lor și să primească iertarea.”

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.