Trendul persecuției este în creștere în Nepal: două noi biserici atacate

Un atac asupra unei biserici din provincia Lumbini din Nepal este cel mai nou incident dintr-o serie de violențe recente împotriva creștinilor din țară. Biserica atacată se află în districtul sudic Nawalparasi din Lumbini, de-a lungul graniței cu statul indian Uttar Pradesh, și este una dintre cele două biserici din același oraș care au fost vandalizate în ultimele zile.

Fotografiile și înregistrările video analizate de International Christian Concern (ICC) au arătat geamuri sparte și alte semne de violență în jurul proprietății, inclusiv deteriorări ale gardului și o motocicletă distrusă. Într-o altă fotografie distribuită pe rețelele de socializare doi bărbați, identificați ca fiind pastori, erau agresați pe stradă. Localnicii adunați par să le fi mânjit fețele pastorilor cu o substanță neagră lipicioasă, într-un act descris de  ICC ca fiind un semn cultural de ură și lipsă de respect.

ICC a aflat că atacurile din Lumbini sunt al șaselea și al șaptelea atac de acest fel împotriva bisericilor din Nepal în ultimele două săptămâni. „Ura se răspândește ca focul”, a declarat un lider al societății civile nepaleze despre recenta serie de atacuri. Autorii acestor atacuri, văzând autorităților nu reacționează, sau reacția e slabă, sunt încurajați să facă și mai mult rău.

Zilele trecute au apărut știri despre un alt incident în care mai mulți bărbați au atacat creștini, de data aceasta în Janakpur, pe măsură ce s-a răspândit vestea atacului asupra celor doi pastori.

În Kathmandu, capitala țării, doi bărbați au fost arestați și trimiși în judecată pentru predicare pe stradă. Deși constituția țării aparent protejează libertatea religioasă, aceasta o face în termeni suficient de vagi pentru a permite astăzi o lege paralelă care incriminează proselitismul.

Capitolul 19 din Muluki Ain, sau Codul Penal al Nepalului, prevede că „nimeni nu trebuie să propage o religie în așa fel încât să submineze religia altora și nici să determine alte persoane să se convertească la religia sa.”

Persoane apaținând minorităților religioase sunt arestate și acuzate în mod regulat în temeiul acestei legi, care depășește interdicțiile vecinilor indieni privind convertirile forțate și incriminează participarea la actul de convertire sub orice formă. În Nepal, proselitismul atrage după sine amenințarea cu până la șase ani de închisoare și cu expulzarea ulterioară în cazul străinilor.

Departamentul de Stat al SUA a evidențiat propriile preocupările cu privire la legile anti-conversie și anti-proselitism din Nepal într-un raport publicat la începutul acestui an. „Mai multe grupuri religioase din țară”, se arată în raport, „continuă să reitereze faptul că dispozițiile constituționale și ale codului penal care reglementează convertirea religioasă și proselitismul sunt vagi și contradictorii și deschid ușa pentru urmărirea penală a acțiunilor desfășurate în cursul normal al practicării propriei religii.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.