
Este ora 3:40 și n-am somn. M-am apucat să-mi scriu niște gânduri, inclusiv acesta de duminică.
Se știe că speranța de viață a început să crească după anii 1950. Până atunci oamenii trăiau, în medie, cam 40 de ani. În antichitate speranța de viață era chiar sub 30 de ani. Vă imaginați ce înseamnă asta? Dacă am fi trăit acum câteva mii sau chiar sute de ani în urmă, cam toți cei ce citiți aceste rânduri ați fi fost morți de demult.
Totuși, un popor s-a desprins de acest tipar acum 3500 de ani în urmă. Era singurul neam care a început să trăiască mai mult. Totul, în urma primirii unor instrucțiuni pe care s-au gândit să le aplice. Mai cu voie, mai mult fără voie, evreii și-au schimbat principiile despre modul de a vedea viața, comunitatea și divinitatea. Aplicând noile legi, au devenit cel mai longeviv și prosper popor din istorie. Ceva mai târziu, bine-nțeles, legile au fost updatate. Subiectul este vast, amplu și poate genera multe discuții.
De ce vă spun asta?
Citeam cu tristețe zilele trecute despre rata alarmantă a divorțurilor din Arad. M-am gândit la traumele majore produse în copii, iremediabile și ireversibile. Cred că datoria fiecărei generații este să încerce să mențină un trend ascendent, să genereze cât de multă valoare (nu neapărat bogăție) adăugată în genealogia familiei. Unele familii dispar din istorie, iar dacă o generație produce o daună majoră, e nevoie de câteva generații să anihileze trauma și să-i elimine influența.
Vrei să produci creștere și să fii o binecuvântare pentru copiii, nepoții, strănepoții tăi? Credința, autenticitatea și sistemul tău de valori sunt esențiale. Oamenii cu care te înconjuri este vital, de asemenea. Nu renunța la familia ta și prețuiește-o cu viața ta. Fii un model de drept luptător, condus de adevăr, milă, dragoste și înțelepciune pentru copiii tăi.
Unul dintre citatele mele preferate este spus de Maya Angelou:
„Am învățat că oamenii vor uita ceea ce ai spus, oamenii vor uita ce ai făcut, dar oamenii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă.”
