Sodoma și Gomora distruse de o explozie de 1.000 de ori mai mare decât bomba atomică

Arheologii și teologii lucrează împreună pentru a analiza descoperiri recente și a explica cum s-a produs distrugerea orașelor antice Sodoma și Gomora menționate în cartea Genezei.

Dr. John Bergsma, profesor de teologie la Universitatea Franciscană din Steubenville, Ohio, crede că dovezile descoperite la Tall el-Hammam, situat în sudul Văii Iordanului, ar fi putut fi cauzate de explozia unui corp ceresc de dimensiuni mari, potrivit revistei Relevant.

Dispariția bruscă a Tall el-Hammam în urmă cu aproximativ 3.600 de ani a fost un mister pentru arheologi timp de ani de zile. În ruinele orașului, nu există semne ale unui asediu militar prelungit sau ale unui conflict. Cu toate acestea, alte semne indică o cauză catastrofală, a relatat publicația.

Un lucru care a atras interesul lui Bergsma au fost urmele de căldură extremă de pe fragmente de ceramică, rămășițe de schelet uman și alte artefacte, a relatat Relevant. Acest tip de distrugere provocată de căldura intensă ar putea să provină de la un asteroid gigantic care a explodat deasupra orașului, similar cu evenimentul descris în Geneza 19:24-25 în Vechiul Testament.

„ Atunci Domnul a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer. A nimicit cu desăvârşire cetăţile acelea, toată câmpia şi pe toţi locuitorii cetăţilor şi tot ce creştea pe pământ.”

Dovezile indică faptul că distrugerea a fost bruscă și la o temperatură înaltă. Conform revistei Smithsonian, piesele de ceramică din sit aveau exteriorul topit, dar erau neatinse la interior.

În plus, cioburile de ceramică găsite în situl de la Tall el-Hammam erau, de asemenea, acoperite de trinitit. Acesta este un reziduu vitros care s-a depus pe suprafața deșertului după testul cu bombă nucleară Trinity, pe bază de plutoniu, efectuat la 16 iulie 1945, lângă localitatea Alamogordo, New Mexico. Trinititul este compus în principal din nisip arkosic, inclusiv granule de cuarț și feldspat, care au fost topite de explozia nucleară.

Prezența trinititului întărește teoria conform căreia în zonă a avut loc un eveniment cu o degajare de mare energie, precum explozia/impactul cu un corp ceresc, potrivit Relevant.

Bergsma a povestit și despre starea unică a rămășițelor umane găsite la locul săpăturilor.

„Scheletele umane sunt complete de la picioare și până la jumătatea coloanei vertebrale, iar apoi există doar o urmă de arsură și nu există nimic în partea superioară a corpului. Toate acestea reprezintă dovezi masive că o explozie uriașă de căldură din cer a incinerat aceste orașe gemene de pe partea de est a rîului Iordan.”

Forța exploziei mai mare decât cea din Siberia din anul 1908.

Steven Collins, decanul Colegiului de Arheologie de la Universitatea Trinity Southwest și arheologul principal de la Tall el-Hammam a emis teoria conform căreia explozia de deasupra orașului ar fi putut fi chiar mai mare decât evenimentul Tunguska din 1908 reprezentat de explozia unui asteroid deasupra unei regiuni îndepărtate din Siberia și care a provocat distrugeri masive, potrivit Relevant. Acest eveniment ar fi degajat chiar mai multă energie decât cea eliberată la lansarea primei bombe atomice peste orașul Hiroshima din Japonia, în august 1945.

Potrivit NASA, la 30 iunie 1908, un asteroid a plonjat în atmosfera Pământului și a explodat pe cerul Siberiei. Martorii locali din această regiune slab populată au relatat că au văzut o bilă mare de foc și au auzit o explozie puternică. De asemenea, au raportat incendii masive de pădure și copaci secerați pe kilometri întregi. Din cauza locației îndepărtate, evenimentul a atras puțină atenție atunci când s-a produs. Prima expediție științifică a ajuns în zonă abia în 1927, dar s-au găsit totuși numeroase dovezi ale distrugerii cauzate de unda de șoc și de explozia de căldură provocată de asteroid.

Conform lui Collins: „Conflagrația violentă care a distrus zona locuită de la Tall el-Hammam a produs ceramică topită, pietre de fundație arse și câțiva metri de cenușă ca și cum ar fi ieșit dintr-un cuptor”.

Într-o altă lucrare scrisă în colaborare, arheologii Phillip J. Silvia și Collins au notat: „Dovezile fizice de la Tall el-Hammam și din siturile învecinate prezintă semnele unui eveniment termic grandios și extrem de distructiv, care este ceea ce ne-am putea aștepta conform celor descrise în Geneza 19.”

În acea lucrare, ei au concluzionat că Sodoma și Gomora au fost distruse de o explozie în atmosfera Pământului a unui corp ceresc.

O lucrare publicată inițial în revista Nature Scientific Reports în 2021 și actualizată în luna mai a anului trecut, susține teoria lui Collins potrivit căreia evenimentul de deasupra orașului antic a fost „mult mai mare ca forță decât evenimentul Tunguska.”

Bomba aruncată asupra Hiroshimei a avut o energie măsurată de 15 kilotone, echivalentul unei explozii de 15.000 de tone de TNT.  Pagubele de la Tunguska au fost măsurate la 5 megatone sau 5 milioane de tone de TNT, potrivit documentului.

Folosind un supercomputer pentru a analiza datele de la fața locului, autorii lucrării au sugerat că forța distructivă de la Tall el-Hammam a fost cel puțin de 15 megatone, având o explozie echivalentă cu 15 milioane de tone de TNT.

Geneza 19:27-28 descrie urmările din vale.

„Avraam s-a sculat a doua zi dis-de-dimineaţă şi s-a dus la locul unde stătuse înaintea Domnului. Şi-a îndreptat privirile spre Sodoma şi Gomora şi spre toată câmpia; şi iată că a văzut ridicându-se de pe pământ un fum, ca fumul unui cuptor.”

Impactul a generat și cantități mari de sare

Explozia pare să fi generat și mari cantități de sare, care amintește de relatarea din Geneza 19, în care soția lui Lot a fost transformată într-un stâlp de sare, conform Relevant.

„După ce i-au scos afară, unul din ei a zis: ‘Scapă-ţi viaţa; să nu te uiţi înapoi şi să nu te opreşti în vreun loc din câmpie: scapă la munte, ca să nu pieri’ ”. (Geneza 19:17)

„Sarea a fost aruncată în sus din cauza presiunilor mari de la impact, a declarat pentru presă James Kennett, profesor emerit de Științele Pământului la Universitatea din California. „Este posibil ca impactul să fi atins parțial Marea Moartă, care este bogată în sare.”

Bergsma a declarat pentru Relevant că este convins că ceea ce au găsit arheologii explică ce s-a întâmplat cu orașele biblice Sodoma și Gomora.

„Mi-a schimbat cu adevărat perspectiva asupra Vechiului Testament, pentru că lucruri care păreau prea ciudate pentru a fi adevărate… se dovedesc a fi de fapt un eveniment istoric”, a spus el.

Relatarea Genezei folosită de arheologi pentru a găsi locația evenimentelor

După cum a relatat CBN News în iulie, Collins i-a spus lui Joel. C. Rosenberg într-un episod al emisiunii The Rosenberg Report cum el și echipa sa au găsit orașele biblice din Iordania.

Collins a spus că a folosit indicii din Scripturi pentru a găsi locația orașelor, concentrându-și căutările pe valea râului Iordan.

S-a folosit inclusiv o referință făcută în Geneza 13:10, care sună astfel:

„Lot şi-a ridicat ochii şi a văzut că toată câmpia Iordanului era bine udată în întregime. Înainte de a nimici Domnul Sodoma şi Gomora, până la Țoar, era ca o grădină a Domnului, ca ţara Egiptului.”

„Întrebarea corectă care trebuie pusă în localizarea Sodomei este: ‘Unde stătea Lot când și-a ridicat ochii și a văzut că toată câmpia Iordanului era bine udată?’. Era la Betel și Ai”, a concluzionat Collins.

Sursa: CBN News

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.