Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Identitatea celor fără Hristos

Pe parcursul turneului meu recent prin România am menționat în discuțiile mele cartea publicată de niște sociologi creștini, cu titlul îngrijorător The Great Unchurching – Who’s Leaving, Why Are they Going, and what will it take to Bring them Back?: Marea Delăsare Creștină – Cine părăsește biserica, unde se duc cei ce pleacă și ce i-ar putea aduce înapoi? Ofer o recenzie din New York Times, din iunie AICI!

Presa seculară a preluat acest subiect și îl discută intens, dar dintr-o perspectivă pozitivă pentru secularism. Pentru secularism, numărul în creștere de creștini care după pandemie au încetat să mai meargă la biserică demonstrează că biserica și creștinismul se îndreaptă spre cimitirul istoriei, așa cum a prezis Marx și discipolii lui.

Conform ultimelor sondaje de opinie, 30% dintre americani nu se mai identifică cu nicio confesiune religioasă, notează Washington Post.

Numiți „nones” de sociologi – de la cuvântul „none” în engleză, care înseamnă „niciunul” – aceste persoane sunt în vasta lor majoritate creștini care își doresc un creștinism cu „mai puțin Isus și mai multă solidaritate comunitară”.

Sunt creștini tineri, crescuți în biserici, în familii tradiționale, cu un atașament puternic la spiritualitate, dar cărora le lipsește conținutul profund creștin cu care au crescut.

În 1991, doar 6% dintre americani se considerau „fără religie”, iar azi 30%. Creșterea asta vertiginoasă este atribuită mai multor factori. Părinții nu și-au făcut treaba. Nu și-au ucenicizat copiii. Pastorii au încercat să împace și capra și varza, adică să accepte lumificarea bisericilor de teama unei hemoragii a enoriașilor.

Conform unei alte cărți tocmai publicate de George Barna, doar 42% dintre pastorii americani dețin o perspectivă biblică asupra societății / a Biblical worldview. Mai tragic e faptul că doar 12% dintre cei care se ocupă de educația religioasă a copiilor în bisericile americane dețin o perspectivă biblică asupra societății.

Titlul cărții lui George Barna e Raising Spiritual Champions: Nurturing Your Child’s Heart, Mind and Soul / „Creșterea campionilor spirituali: dezvoltarea inimii, minții și sufletului copiilor voștri. Vă ofer un interviu cu autorul pe Washington Post.

Barna susține că identitatea creștină se înrădăcinează în copii până la vârsta de 13 ani și că părinții au cel mai mare rol în înfăptuirea acestui deziderat. Identitatea creștină se alipește de noi mai puțin după 13 ani și de obicei ca urmare a unor situații tragice de viață, cum ar fi o boală, faliment în afaceri, divorț, reabilitare de dependențe.

Pentru cei fără Hristos, spiritualitatea dobândită în biserică este irelevantă contextului social actual. Dorința lor este reconfigurarea bisericii și a doctrinei creștine după chipul și asemănarea societății în care trăim și nu invers. Cu alte cuvinte, creștinismul trebuie să se alinieze „valorilor” seculare și nu invers.

Un articol recent postat de National Public Radio spune tot ce trebuie să știm despre identitatea creștinilor fără Hristos. Intitulat The Search for a Church that Isn’t a Church:În căutarea unei biserici care nu e biserică”, articolul citează esența creștinismului fără Hristos: „O biserică unde învățătura biblică este mai puțin despre învățăturile lui Isus și foarte mult despre viața comunitară…”.

Acum poate înțelegeți și mai bine relevanța extraordinară a inițiativei cetățenești pentru desemnarea lunii iunie ca lună a identității creștine în România. Prin nepăsare o putem pierde, așa cum ea dispare în fața ochilor noștri în țările occidentale.

Implică-te! Intră pe www.identitate-crestina.ro. Descarcă un tabel pentru semnături. Semnează tu, toată casa ta și toată biserica ta. Oferă tabele și la alții, ca să semneze și ei! Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de CONTACT AICI!

Autor: Peter Costea
Președintele Alianței Familiilor din România

 

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.