Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Conferința „Necondiționat”: Andy Stanley se îndepărtează de adevărul Biblic susținând comunitatea LGBTQ+

Nu e ca și cum nu am fi prevăzut acest lucru. Andy Stanley urmează să organizeze Conferința „Necondiționat” într-un campus al North Point Community Church din zona metropolitană Atlanta în zilele următoare, iar site-ul web al conferinței o prezintă ca fiind „un eveniment de două zile în premieră”, conceput special pentru părinții copiilor LGBTQ+ și pentru liderii de slujire. „Veți fi echipați, reîmprospătați și inspirați în timp ce veți asculta comunicatori de marcă, pe teme care vă vor vorbi inimii, sufletului și minții”, promite acesta. O afirmație iese în evidență în descriere: „Indiferent de poziția teologică pe care o aveți, vă invităm să ascultați, să reflectați și să învățați pe măsură ce abordăm acest subiect din spațiul de mijloc mai liniștit.”

Promisiunea „spațiului de mijloc mai liniștit” ar putea părea atractivă, având în vedere volatilitatea discursului cultural cu privire la problemele LGBTQ+, iar o conferință menită să ajute părinții copiilor LGBTQ+ și liderii de slujire să abordeze aceste probleme în termeni clar biblici ar fi o evoluție binevenită. Dar publicitatea pentru Conferința Necondiţionat indică în mod clar faptul că acest eveniment este conceput ca o platformă pentru normalizarea revoluției LGBTQ+, în timp ce pretinde că reprezintă „spațiul de mijloc mai liniștit”. În realitate, nu există un „spațiu de mijloc” în aceste probleme și nu mai este plauzibil să pretindem că există un astfel de spațiu de mijloc.

Printre vorbitorii programați pentru acest eveniment se numără doi bărbați care sunt căsătoriți cu alți bărbați (cel puțin în conformitate cu legislația civilă actuală). Datele biografice ale vorbitorilor Justin Lee și Brian Nietzel indică faptul că ambii bărbați sunt în ceea ce acum este descris ca fiind „căsătorii între persoane de același sex”. Lee este binecunoscut ca un vorbitor al platformei care susține legitimitatea „relațiilor monogame între persoane de același sex”. Nietzel prezintă seminarii despre „restaurarea credinței LGBTQ+”. Ca să fie clar: acesta nu este „spațiul de mijloc mai liniștit”.

Un alt vorbitor important este David Gushee, un intelectual proeminent care a fost sincer în legătură cu propria sa schimbare de opinie cu privire la statutul moral al comportamentelor și relațiilor LGBTQ+. În „ediția definitivă” a cărții sale „Changing Our Mind”, subintitulată ca fiind un „Apel de referință pentru incluziunea creștinilor LGBT”, el își descrie propriul pelerinaj până a devenit un militant pentru LGBTQ+. În cartea sa, Gushee afirmă că va „admite afirmația istorică potrivit căreia Biserica a crezut că actele și relațiile între persoane de același sex sunt întotdeauna greșite”. Dar cartea urmărește schimbarea sa, de-a lungul timpului, până la o poziție în care afirmă clar că Biserica creștină a greșit din punct de vedere istoric în această privință. Atât în cartea sa, cât și în alte prezentări, Gushee este clar în ceea ce privește poziția sa, raționamentul său, citarea pe care o face din Biblie și concluziile sale.

Apreciez onestitatea sa și claritatea cu care își prezintă argumentele. Mai mult, sunt destul de încrezător că Gushee ar fi de acord cu faptul că problemele puse în joc în această dezbatere reflectă cele mai profunde probleme de convingere și de înțelegere a lui Dumnezeu, a Evangheliei lui Isus Hristos și a modului în care citim Biblia. Problema cu care ne confruntăm aici este un dezacord onest asupra unor convingeri fundamentale. După cum scrie Gushee, „Eu întreb, în schimb, dacă creștinii devotați homosexuali și lesbiene ar putea fi capabili să participe la standardul etic sexual conjugal și de legământ – o persoană, pe viață, fidelă și exclusivă, într-o relație de iubire, neexploatativă, necoercitivă și reciprocă, care este cea mai înaltă expresie a eticii sexuale creștine – ceea ce, de fapt, un număr bun de creștini o fac deja. Nu mai găsesc niciun motiv convingător pentru a spune nu.”

Andy Stanley, unul dintre cei mai influenți pastori din Statele Unite, se îndreaptă de ani de zile în această direcție, adesea prin sugestii și afirmații, dar umbrite de confuzie și de evitarea deliberată a clarității.

Aceasta este o afirmație cât se poate de clară. Nu este deloc evazivă sau confuză. Adăugați la această declarație faptul că la Conferința „Necondiţionat” vor fi prezenți ca vorbitori sau prezentatori doi bărbați căsătoriți cu alți bărbați. Nimic din toate acestea nu este ascuns, dar este prezentat în mod fals ca fiind „spațiul de mijloc mai liniștit”. Dar, așa cum Gushee a recunoscut (și a deplâns), biserica creștină a înțeles în mod clar și consecvent (și până de curând, practic în unanimitate) că Biblia interzice toate comportamentele sexuale între persoane de același sex și că autorizează exprimarea sexuală doar în cadrul căsătoriei, ca uniune de legământ între un bărbat și o femeie.

Această conferință nu este cu adevărat „liniștită” și nici nu este „spațiu de mijloc”. Ea este structurată ca ceea ce majoritatea evanghelicilor ar recunoaște rapid ca fiind o abatere de la creștinismul biblic normativ istoric.

Andy Stanley, unul dintre cei mai influenți pastori din Statele Unite, se îndreaptă de ani de zile în această direcție, deseori prin sugestii și afirmații, dar umbrite de confuzie și de evitarea deliberată a clarității. În 2018, el a cerut ca biserica să fie „dezlegată” de Vechiul Testament, susținând că Vechiul Testament nu ar trebui să fie înțeles ca fiind „sursa de bază în ceea ce privește orice comportament în biserică”. Iată: „Să nu te culci cu un bărbat ca și cu o femeie; este o urâciune” (Leviticul 18:22). Dar, în realitate, acolo se duce întregul Vechi Testament. Cu câțiva ani înainte, într-un mesaj din 2012, Stanley părea să susțină că adulterul este un păcat, dar a povestit despre doi bărbați într-o relație, fără să sugereze că această legătură între persoane de același sex era interzisă de Scriptură. Când mesajul a devenit controversat, Stanley nu a clarificat deloc situația. Mai recent, într-un alt mesaj, Stanley a respins textele biblice împotriva comportamentului homosexual ca fiind versete „de bătaie de joc” și a spus: „Dacă teologia ta stă în calea slujirii – cum ar fi dacă există cineva căruia nu-i poți sluji din cauza teologiei tale – ai o teologie greșită”.

Aceasta nu este o neînțelegere. Aceasta este o traiectorie care arată spre Conferința „Necondiţionat” și spre doi vorbitori căsătoriți cu alți bărbați pe platformă. Aceasta este o îndepărtare clară și tragică de la creștinismul biblic.

Conferința nu a avut loc încă. Fără îndoială că vor exista o mulțime de discuții după ce va avea loc. Poate că conferința ne va surprinde și Stanley va prezenta o afirmare răsunătoare a autorității biblice și a convingerilor de lungă durată ale bisericii creștine cu privire la sexualitate, căsătorie și gen. Dar acest lucru ar necesita o inversare a traiectoriei lui Stanley și o corecție îndrăzneață a invitaților săi de pe platformă. Pentru a afirma ceea ce este evident – nu este ceea ce se anunță. El lucrează în această direcție de ani de zile. Din păcate, se pare că trenul este pe cale să părăsească gara.

Autorul Articolului

R. Albert Mohler Jr. este președinte al Seminarului Teologic Baptist de Sud și al Colegiului Boyce și editor al revistei WORLD Opinions. De asemenea, este gazda emisiunilor The Briefing și Thinking in Public. Este autorul mai multor cărți, printre care Furtuna Iminentă: Secularismul, cultura și Biserica. Este profesor de gândire creștină în cadrul Seminarului Centennial și slujeşte, de asemenea, ca pastor și membru al echipelor de conducere al mai multor biserici baptiste.

Sursa: WNG.org

Traducere de Bebe Ciaușu

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Corneliu Livanu 21 septembrie 2023 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.