Afganistan: Talibanii au reținut 18 persoane sub acuzația că predicau credința creștină

Talibanii afgani au reținut 18 angajați, inclusiv un american, ai unei organizații non-guvernamentale pentru că ar fi predicat creștinismul.

Misiunea Internațională de Asistență (IAM), un ONG cu sediul în Afganistan, a confirmat vineri că autoritățile talibane au făcut de două ori luna aceasta raiduri la biroul său din provincia centrală Ghor și au reținut personalul. Organizația caritabilă, înregistrată în Elveția, a declarat că un străin se numără printre cei reținuți, dar nu a dezvăluit naționalitatea persoanei respective.

„Nu suntem la curent cu circumstanțele care au dus la aceste incidente și nu am fost informați cu privire la motivul reținerii membrilor personalului nostru”, se arată într-o declarație a IAM.

„Bunăstarea și siguranța colegilor noștri sunt prioritare pentru noi și facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu li se întâmplă ceva rău și pentru a le asigura eliberarea rapidă”, a precizat acesta, adăugând că persoanele reținute au fost transferate în capitala afgană Kabul.

Presa locală l-a citat pe purtătorul de cuvânt al guvernului provincial, Abdul Wahid Hamas, care a declarat că printre deținuți se află mai multe femei, inclusiv o americancă. Acestea au fost reținute sub acuzația de „propagare și promovare a creștinismului” în Afganistan, a adăugat el.

IAM precizează pe site-ul său de internet că grupul non-profit a lucrat în Afganistan doar pentru a îmbunătăți viețile și pentru a construi facilități locale în domeniul sănătății, al dezvoltării comunitare și al educației. „Suntem un parteneriat între poporul din Afganistan și voluntarii creștini internaționali și lucrăm împreună din 1966”.

Talibanii au impus interpretarea lor dură a legii islamice, sau Sharia, de când au preluat din nou puterea după retragerea forțelor armatei SUA din Afganistan, în urmă cu doi ani. Aceștia au interzis accesul fetelor adolescente la școli dincolo de clasa a șasea la nivel național și au ordonat ca majoritatea femeilor angajate ale guvernului să nuai vină la serviciu.

Talibanii au interzis, de asemenea, femeilor să lucreze pentru organizațiile de ajutorare din Afganistanul sărăcit. Femeile nu au voie să viziteze parcurile publice, sălile de sport sau băile, iar o rudă apropiată de sex masculin trebuie să le însoțească în călătoriile lungi cu mașina.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat reporterilor la New York în această săptămână că „problema drepturilor femeilor și fetelor din Afganistan este absolut centrală pentru toate preocupările și va fi una dintre problemele care vor fi foarte mult pe ordinea de zi” a sesiunii Adunării Generale din această lună.

Sursa: Voice of America

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.