15 zile de rugăciune pentru lumea hindusă – Ziua a 2-a: Diaspora Hindusă Antică

Astăzi ne luăm timp să zăbovim asupra Diasporei hinduse antice, care a luat ființă mai ales după ce Isus le-a poruncit ucenicilor Săi:

„Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile…”.

Matei 28:19-20

În antichitate, unele forme de hinduism și-au extins influența spre vest, mai ales în regiunea Afganistanului de astăzi, dar majoritatea diasporei hinduse antice s-a îndreptat spre est și s-a stabilit în jurul Asiei de Sud-Est. Acolo au format comunități care au rezistat timp de multe secole, încât au ajuns să fie considerate credințe strămoșești și popoare băștinașe ale țărilor din care fac acum parte.

Încă din primele secole după Hristos, comerțul maritim din Asia de Sud a dus la schimburi culturale în locuri precum: Indonezia, Malaezia și Filipine din zilele noastre. De asemenea, pe uscat au avut loc interacțiuni între Asia de Sud și Asia de Sud-Est prin intermediul locuitorilor din zonele ce formează astăzi țări ca: Myanmar, Thailanda, Cambodgia și Vietnam. 

Credințele indigene locale s-au amestecat cu diverse tradiții hinduse și au produs o serie de comunități care au îmbrățișat o identitate hindusă. Această răspândire a ideilor, practicilor și credințelor, deși a avut o influență semnificativă, nu a fost însoțită de o migrație pe scară largă a hindușilor din Asia de Sud. În schimb, grupuri mici de indivizi cu spirit de inițiativă au plecat în calitate de comercianți, marinari, preoți și cărturari, participând la schimburi de bunuri și idei care s-au împletit profund cu noile culturi-gazdă. Mulți dintre domnitorii acestor locuri au primit cu bucurie ideile, mitologia și ceremoniile hinduse și au creat o sinteză care poate fi văzută și astăzi în întreaga regiune.

Unele comunități care există în mod continuu și care au legături vechi cu comunitatea hindusă din Asia de Sud includ grupul etnic Cham din Vietnam, hindușii cu rădăcini vechi din peninsula Malay (care găzduiește astăzi peste 2 milioane de hinduși) și unele comunități mai mici din Myanmar, Thailanda și Cambodgia. Indonezia însăși are a patra cea mai mare populație de hinduși din afara Asiei de Sud, cu peste 4,5 milioane de persoane care locuiesc în principal în insulele Bali și Java.

Motive de Rugăciune: 

  • Rugați-vă ca hindușii din această regiune să-L întâlnească pe Isus în moduri reale și puternice. Evrei 9:14.
  • Rugați-vă ca aceste popoare hinduse, să vadă marea lumină a lui Isus, care dorește să fie gloria lor și lumina lor veșnică. Isaia 9:2 și 60:19-20.
  • Rugați-vă ca Dumnezeu să șteargă lacrimile numeroaselor popoare pierdute din această regiune și ca ele să se întoarcă la El, pentru ca moartea să fie nimicită pentru totdeauna. Isaia 25:8.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.