Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mihail Neamțu: Dușmanii propriei fericiri

De cele mai multe ori, noi suntem dușmanii propriei noastre fericiri: mâncăm prea mult (adică „ne săpăm groapa cu dinții”), suntem comozi până la sedentarism, stăm cu ochii pe telefon și nu vedem cerul senin, pierdem nopțile, rostim cuvinte-n care nu credem, nu citim îndeajuns și nu ne rugăm deloc, ne comparăm cu alții, bârfim succesul semenilor, ne acuzăm părinții, dascălii sau mentorii pentru propriile noastre eșecuri.

Soluția? Să spui doar atât: sunt principalul responsabil pentru viața pe care o am, pentru casa-n care trăiesc, pentru sănătatea corpului și agilitatea minții, pentru fericirea familiei și buna creștere a copiilor mei. Iată începutul înțelepciunii.

Îmi port Crucea cu umilință și zic, precum apostolul Pavel: „pe toate le pot, prin Hristos cel care mă întărește”.

Să ne golim de resentimente și să căutăm maxima transparență a conștiinței în fața lui Dumnezeu.

Nu contează trădările prietenilor, bârfa dușmanilor, gelozia competitorilor, nemulțumirea colegilor sau maliția rudelor apropiate.

Nu contează că ai fost folosit, că ți-au furat alții ideea, că te-ai lăsat ademenit de promisiuni mincinoase, că ai muncit ca voluntar pentru proiecte și lideri care nu meritau atenție, loialitate tâmpă sau efort bezmetic.

Fiecare eșec este o lecție. Fiecare despărțire poate fi și o eliberare de povara părerilor și plumbul judecățile care te țineau pe loc.

Bucură-te: ai scăpat de falsitatea celor te foloseau pretinzând a fi „binevoitori” ori susținători.

A fi liber înseamnă să-ți asumi viața cu limitele ei. A fi adult înseamnă să ieși din tărâmul închipuirilor deșarte și al înșelării de sine.

Să trăiești fiecare zi în perspectiva unui adevăr etern care te străpunge și care te luminează clipă de clipă, ceas de ceas, an după an.

Vei greși, neîndoios, chiar după ce ai citit Psalmii de pocăință. Dar te vei înălța iarăși spre văzduh știind că logica vieții presupune un Logos suprem. Cădem și ne ridicăm, precum Avraam, Moise, Iov, Regele David ori Saul din Tars.

Da, lumea e plină de farisei, trădători și oportuniști, dar frumusețea clipei trăite-n deplină recunoștință risipește orice calomnie, minciună sau adversitate.

Scriitorul Mihail Neamțu

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.