Mana de luni: Nu lăsați oamenii sau circumstanțele să vă fure bucuria

Deseori auzim oameni care vorbesc despre importanța găsirii unui loc de muncă pe care să îl iubim. Acest lucru poate fi puțin supraestimat, dar este important să facem lucruri care să nu ne distrugă bucuria, sentimentul de satisfacție și menirea. S-ar putea ca toată ziua să munciți fizic, ceea ce nu este foarte distractiv, dar atunci când vă întoarceți obosit acasă, știind că ați realizat o muncă utilă, să simțiți că aceasta este propria răsplată.

De-a lungul anilor am avut o varietate de locuri de muncă și am fost implicat în diferite tipuri de afaceri. Am încercat pe cât posibil să ies cât mai repede din lucrurile care s-au dovedit a fi ucigașe ale bucuriei. Lucrurile care mi s-au părut cele mai plăcute au fost acelea care mi-au permis să contribui la viețile altor oameni.

În prezent îmi petrec cea mai mare parte a timpului restaurând fotografii vechi. Acest lucru este foarte satisfăcător, mai ales că îmi place această munca, dar îmi place și să aud poveștile oamenilor din spatele pozelor. De asemenea, realizez multă fotografie tip portret. Iubesc oamenii și îmi face plăcere să-i ajut să arate cel mai bine.

De asemenea, am un loc de muncă sezonier ca profesionist fiscal, prin care pregătesc declarațiile de impozit pe venit ale oamenilor. Este foarte util să stau cu ei, să-i cunosc și să-i ajut în sarcina anuală de depunere a impozitelor. Îi ghidez pe oameni printr-un proces care uneori poate fi foarte confuz. Ani de zile am gestionat o cafenea locală, oferindu-le oamenilor ocazia să savureze băuturile lor preferate pe bază de cofeină, dar am și creat un mediu în care oamenii se puteau relaxa și interacționa cu ceilalți în moduri semnificative.

Din când în când, totuși, m-am implicat în  unele lucruri care inițial sunau bine, dar după o scurtă perioadă de timp s-au dovedit a fi o decizie greșită. Aș fi putut rămâne acolo, ca mai apoi să mă simt nefericit, sau puteam alege să plec cu prima oportunitate ivită. De cele mai multe ori am ales a doua variantă.

Decizia de a îndeplini un fel de angajament sau de a ieși din acea situație cât mai repede posibil poate fi dificilă. Uneori putem „rânji și suporta”, ținându-ne tari pentru o perioadă scurtă de timp. Alteori, însă, cel mai bine este să recunoaștem o situație fără câștig și să ne îndepărtăm cât mai amiabil posibil, dacă găsim circumstanțe care ne răpesc bucuria, pacea, dragostea sau simțul umorului. Am descoperit adesea că principiile din Biblie sunt utile în evaluarea unor astfel de decizii dificile:

Dumnezeu a creat munca pentru binele nostru

Unii oameni consideră că munca este un „rău necesar”, dar de la început Domnul a rânduit-o pentru a ne asigura nevoile zilnice și a ne oferi un sentiment de sens și împlinire.

„Dumnezeu i-a binecuvântat [pe Adam și Eva] și Dumnezeu le-a spus: „Creșteți… stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ… Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră” (Geneza 1:28-29).

Rebeliunea omului a făcut munca mai dificilă

Neascultarea lui Adam și a Evei prin faptul că au mâncat din pomul care le era interzis a avut consecințe, și a făcut ca inclusiv munca să fie mai greu de îndeplinit și mai provocatoare.

„Blestemat  este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;… În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea” (Geneza 3:17-18).

Munca este plină de satisfacții atunci când este făcută din motive corecte

Munca poate fi plină de bucurie și de satisfacții dacă realizăm pentru cine lucrăm și  că Dumnezeu ne-a echipat cu anumite abilități și daruri.

Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (Coloseni 3:23).

Autor: Jim Mathis

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.