Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

BREAKING: Päivi Räsänen, parlamentara finlandeză, declarată NEVINOVATĂ în cazul „discursului de ură” după ce și-a exprimat convingerile biblice despre homosexualitate

Paul Coleman, Director Executiv al ADF International și Päivi Räsänen

  • Curtea de apel a respins în mod unanim toate acuzațiile împotriva parlamentarei finlandeze Päivi Räsänen și a episcopului Juhana Pohjola în urma unui proces de mare amploare privind libertatea de exprimare
  • Fost Ministru al Afacerilor Interne din Finlanda, Päivi, a fost confruntată cu trei acuzații penale pentru exprimarea convingerilor ei bazate pe credință, inclusiv prin distribuirea unor postări pe Twitter/X.
  • Înregistrați-vă AICI pentru conferința de presă organizată de ADF International, care susține apărarea legală a lui Räsänen, la ora 16:30 ora României astăzi 14.11.2023.

HELSINKI (14 noiembrie 2023) – O victorie urașă pentru libertatea de exprimare a avut loc astăzi după ce Curtea de Apel din Helsinki a respins toate acuzațiile împotriva Membrei Parlamentului Finlandez Päivi Räsänen și a Episcopului Luteran Juhana Pohjola, care au fost ambii judecați pentru “discurs de ură” în august, după ce și-au exprimat public convingerile creștine.

Räsänen, fost Ministru al Afacerilor Interne al Finlandei, a fost acuzată oficial de „instigare la ură împotriva unui grup minoritar” în anul 2021 în conformitate cu o secțiune a codului penal finlandez intitulată „crime de război și crime împotriva umanității” pentru exprimarea convingerilor ei creștine despre căsătorie și etică sexuală într-un tweet din 2019, precum și într-o emisiune radio în direct din 2019 și într-un un pliant bisericesc din 2004. Episcopul Pohjola a fost acuzat pentru publicarea pliantului din 2004 al lui Räsänen. Cazul a atras atenția presei mondiale, în timp ce experții în drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea adusă libertății de exprimare.

„Sunt foarte liniștită acum. Curtea a validat și a susținut complet decizia tribunalului districtual, care a recunoscut dreptul fiecăruia la libertatea de exprimare”, a spus Päivi Räsänen după ce a aflat despre victorie.

„Nu este o crimă să postezi un verset biblic sau să participi la discuții publice, vorbind dintr-o perspectivă creștină. Încercările de a mă persecuta pentru exprimarea convingerilor mele au dus la patru ani extrem de dificili, dar sper că rezultatul va rămâne ca un precedent important pentru protejarea dreptului fiecărui om la libertatea de exprimare. Sper sincer ca alți oameni nevinovați să fie feriți de aceeași încercare pentru simplul fapt că își exprimă convingerile”, a adăugat Räsänen, fost Ministru de Interne al Finlandei și bunică a unsprezece nepoți.

Printr-o hotărâre unanimă, care a confirmat achitarea unanimă din martie 2022 a tribunalului districtual, instanța a respins argumentele procurorului de stat. Aceasta a constatat că „nu există niciun motiv, pe baza probelor primite la audierea principală, să analizeze cazul în vreun fel diferit față de instanța locală. Prin urmare, nu există niciun motiv să se modifice rezultatul final al hotărârii tribunalului districtual.”

Curtea a ordonat procuraturii să plătească zeci de mii de euro drept onorarii de avocat pentru a acoperi costurile suportate de ambii acuzați. Procuratura ar putea face apel pentru ultima oară la Curtea Supremă, cu termen până la 15 ianuarie 2024.

Anumite „opinii” despre Biblie sunt „criminale”

În timpul procesului de mare amploare, procuratura a atacat învățăturile de bază ale creștinismului și a interogat-o pe Räsänen – care este membru cel mai vechi al parlamentului finlandez – și pe episcopul Pohjola cu privire la teologia lor.

În declarația sa de deschidere a procesului de apel din 31 august, procurorul de stat finlandez, Anu Mantila, a susținut că „puteți cita Biblia, dar interpretarea și opinia lui Räsänen despre versetele biblice sunt criminale”.

Pe parcursul interogatoriului, Räsänen a fost întrebată de mai multe ori de procuror dacă ar actualiza sau elimina ceea ce spusese despre căsătorie și sexualitate în pliantul bisericesc din 2004, intitulat „Bărbat și femeie i-a creat”.

„Procurorul s-a focalizat în interogatoriul său pe următoarea idee: Ar renunța Päivi la convingerile ei? Răspunsul ei a fost „NU” – ea nu ar nega învățăturile credinței ei. Interogatoriul părea asemănător cu un proces de “erezie” din Evul Mediu, care sugera că Räsänen „a rostit o blasfemie” împotriva ortodoxiilor dominante ale vremii”, a spus Paul Coleman, Director Executiv al ADF International, membru al echipei legale, care s-a ocupat de cazul lui Räsänen.

Räsänen ar fi trebuit să știe, a argumentat procurorul de stat în procesul din august, că cuvintele ei ar putea fi ofensatoare pentru anumite persoane și, prin urmare, ar fi trebuit să se abțină să-și exprime convingerile. Procurorul a susținut: „Problema nu este dacă este adevărat sau nu, ci că este insultător”.

Apărarea libertății de exprimare

Coordonată de ADF International, apărarea legală a lui Räsänen a evidențiat protecția puternică pe care o are libertatea de exprimare în dreptul internațional, pe lângă faptul că este parte integrantă a democrației finlandeze. Apărarea a susținut în fața instanței că utilizarea cuvântului „păcat” de către Räsänen în tweet-ul său, pe care procuratura l-a evidențiat ca fiind „ofensator” și, prin urmare, ilegal, a fost citată direct din Biblie, iar orice judecată care condamnă această utilizare ar condamna direct Biblia însăși.

Curtea de Apel a recunoscut că „nu există niciun motiv, pe baza probelor primite la audierea principală, să analizeze cazul în vreun fel diferit față de instanța locală, care recunoscuse că, în timp ce unii ar putea să se opună afirmațiilor lui Räsänen, „trebuie să existe un motiv social predominant pentru a interveni și a restricționa libertatea de exprimare”. Tribunalul local a concluzionat că nu există o justificare în acest sens, afirmând că „nu este atribuția instanței să interpreteze conceptele biblice”.

„În timp ce sărbătorim această victorie monumentală, ne amintim și de faptul că aceasta vine după patru ani lungi de anchete polițienești, acuzări penale, procese și audieri judiciare. Aplaudăm decizia Curții de Apel din Helsinki în acest caz, și ne dorim o victorie și mai mare, care va avea loc atunci când astfel de cazuri absurde nu vor mai exista. Într-o societate liberă și democratică, toți ar trebui să aibă dreptul să-și exprime convingerile fără frica cenzurii. Criminalizarea discursului prin legi denumite „anti-discriminare” restricționează dezbaterile publice importante și constituie o amenințare gravă la adresa democrațiilor noastre. Suntem liniștiți să vedem că instanțele impun statului respectarea legii atunci când autoritățile depășesc limita, încercând să pedepsească și să cenzureze declarații pe care nu le agreează”, a continuat Coleman, autorul cărții ‘Cenzurat: Cum legile europene privind discursul de ură amenință libertatea de exprimare’.

ADF International va organiza o conferință de presă pe 14 noiembrie la 15:30 CET (16:30 ora României). Dr. Päivi Räsänen MP, episcopul Juhana Pohjola și Paul Coleman, Director Executiv al ADF International, vor fi disponibili pentru întrebări după declarațiile lor. Vă rugăm să vă înregistrați AICI pentru a avea acces la link-ul către conferința de presă.

Sursa: ADF International

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.