Ioan T. Morar la Forumul Dialogos: Despre piedicile în calea credinței în timpul regimului comunist

Un nou invitat de excepție – binecunoscutul și îndrăgitul scriitor arădean, Ioan T. Morar, va fi prezent la Forumul Dialogos în data de 21.11.2023.

Tinerii frumoși și liberi ai Aradului anilor ‘70- ’80 și-l amintesc pe Ioan T. Morar, Biju pentru cunoscători, ca fiind poznașul orașului, la originea multor farse savuroase. Creativitatea, simțul umorului, originalitatea în gândire și exprimare, vă asigurăm, nu l-au părăsit- veți putea constata „în direct”.

În anii de după Revoluție, Ioan T. Morar se numără printre personalitățile care înseninează viața românilor fie din ipostaza de fondator al Academiei Cațavencu, fie ca membru în Grupul Divertis dar și ca redactor și realizator de emisiuni la TVR. Jurnalist, scriitor poet- creator prolific, dar și activist civic, conducător de instituții sau diplomat- Consul General la Marsilia- arădeanul Ioan T.Morar poartă peste tot ceva din unda amplă dar și zglobie, amicală a Mureșului orașului natal.

Tema sesiunii Forumului Dialogos al cărei protagonist este Ioan T. Morar este „Cortul amintirilor – despre piedicile în calea credinței în timpul regimului comunist”. Dialogul va avea ca punct de plecare romanul lui Ioan T. Morar „Sărbătoarea Corturilor”, un roman incitant, inspirat din viața Aradului anilor 70. Sesiunea va fi pigmentată cu surprize artistice.

Forumul Dialogos va avea loc Marți, 21 Noiembrie 2023, în intervalul orar 18:00- 20:00 și va fi găzduit  în Sala Mare a clădirii Bisericii Metanoia, Arad, str. Tribunul Dobra nr. 8. În cadrul evenimentului va fi organizată și o prezentare de carte.

Despre invitatul Ioan T. Morar

 • Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Șeitin, Arad, România) este scriitor, jurnalist, diplomat și activist civic din România, co-fondator Academia Catavencu, fost membru Divertis.
 • În 1981 a absolvit ca șef de promoție facultatea de Filologie a Universității Timișoara, secția română-franceză.
 • În perioada 1981-1986 a fost profesor de limba română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj.
 • Din 1987 a devenit redactor al revistelor Viața studențească și Amfiteatru. După 1989 a lucrat la Cuvântul și Alianța Civică.
 • Între 1990 și 1991 a fost redactor șef la Varietăți, TVR, de unde a demisionat. Este membru fondator al #Academiei #Cațavencu.
 • Din toamna anului 2004 este și senior editor la #Cotidianul.
 • A realizat mai multe emisiuni de televiziune, până în 1996 activând în grupul #Divertis.
 • Este realizator și prezentator al emisiunii „Lumea citește!” pe #TVR 1.
 • Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
 • În 2010 a fost numit în postul de Consul General la Marsilia, în Franța, funcție în care a rămas timp de un an.
 • În 2017 a fost “întronizat” paharnic la #Chateauneuf du Pape.
 • A publicat volumele de versuri Vară indiană (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul și spada (1989), Șovăiala (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Nerușinarea (2003), Paloarea (2010) și Când plouă mă numesc altfel (2021; nominalizat la Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor).
 • Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană și maghiară, în antologii și reviste culturale.
 • Autor al romanului “Sărbătoarea Corturilor”, roman inspirat din viața arădeană a anilor ’70, roman cu complexe reverberații ale lumii evanghelice din acea vreme.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.