Un centenar consecutiv, la 13 februarie anual, marcăm Ziua Mondială a Radioului. În 2024, tema Zilei Mondiale a Radioului este: „Un secol de informare, divertisment și educație”. A fost instituită în amintirea primei emisii a postului de radio al Națiunilor Unite – 13 februarie 1946.
Ziua mondială a radioului a fost proclamată de UNESCO în 2011 și adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2012. În cei o sută de ani de existență, radioul a devenit mijlocul cel mai apropiat de sufletul și mintea oamenilor. Radioul oferă știri, divertisment și educație în toate colțurile lumii, notează UNESCO într-un mesaj aniversar.
„În această Zi Mondială a Radioului, sărbătorim nu numai istoria radioului, ci și rolul său central în societățile noastre, acum și în anii care vor urma. Anul 2024 marchează o piatră de hotar în istoria acestui mediu: este anul în care sărbătorim centenarul primei transmisiuni radiofonice în direct a Jocurilor Olimpice, în ajunul următoarelor Jocuri de la Paris.” menționează în mesajul său dedicat marcării acestei zile Audrey Azouley, Directorul General UNESCO.
Istoria ZMR
Ideea instituirii unei Zile Mondiale a Radioului aparține Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.
Radio în România
În România, evoluția sa a fost lentă din cauza lipsei receptoarelor, fabricate în străinătate şi a costurilor ridicate. La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, actuala Societate Română de Radiodifuziune.
Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Național de Radio din România, potrivit www.srr.ro. „Alo, Alo aici Radio București, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.
Astăzi conceptul de radio a evoluat și putem prinde online orice undă, din orice colț al lumii, în orice limbă ne dorim.
Echipa ȘtiriCreștine.ro urează tuturor oamenilor de radio la mulți ani și multe binecuvântări în munca pe care o depuneți zi de zi.