Consiliul Europei a comemorat doi ani de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, organizând o ceremonie specială în fața clădirii sediului principal din Strasbourg, Franța. La ceremonie au participat secretarul general Marija Pejčinović Burić, președintele Adunării Parlamentare, Theodoros Rousopoulos, reprezentantul permanent al Liechtensteinului, ambasadorul Domenik Wanger (în numele Președinției Comitetului Miniștrilor) și ambasadorul Borys Tarasyuk, reprezentantul permanent al Ucrainei la Consiliul Europei, anunță Coe.int
Liderii structurilor europene și-au exprimat solidaritatea și admirația față de Ucraina.
„Astăzi sărbătorim o aniversare pe care niciunul dintre noi nu și-a dorit să o vadă. Au trecut doi ani de când Federația Rusă și-a lansat teribilul război de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei – Și nedreptatea acesteia continuă să ardă.
Gândurile noastre astăzi sunt la poporul ucrainean. Ne gândim la cei care au fost uciși fie în prima linie, fie pe străzi, fie în casele lor. Ne gândim la cei care au suferit răni sau le-au distrus casele, mijloacele de trai și comunitățile. Și ne gândim la acele milioane de refugiați care au fugit din țara lor în căutarea siguranței. Sau care au fost deportați sau deplasați forțat în Rusia sau pe teritoriul controlat de ruși. O soartă care a căzut pe mulți copii. Dar în timp ce cea mai profundă simpatie a noastră este față de poporul ucrainean. La fel și ei au câștigat cel mai mare respect al nostru. La doi ani de la această agresiune, spiritul lor rămâne puternic, incredibil de puternic.
În ciuda tuturor suferințelor și greutăților, ei rămân fermi în hotărârea lor de a-și apăra țara, de a-și revendica teritoriul și de a reconstrui o Ucraina democratică, turnată în galben și albastru, Culorile propriului steag, care acum arborează în solidaritate pe clădirile din toată lumea. acest continent. Și culorile care amintesc de unitatea europeană și de instituțiile care o susțin”, a declarat Marija Pejčinović Burić.
„Cel mai mare rău care ni se poate întâmpla este să ne obișnuim cu acest război, să începem să-l percepem ca pe o nouă normalitate. Trebuie să evităm acest lucru cu orice preț”, a declarat astăzi președintele APCE, Theodoros Rousoupolus, în cadrul ceremoniei de marcare a doi ani de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
„Dar mă întreb și ce putem face pentru poporul Ucrainei? Justiția și responsabilitatea sunt cei mai importanți piloni pe care Consiliul Europei își va concentra în continuare eforturile pentru a se asigura că suferința, daunele sau crimele cauzate de Federația Rusă nu rămân nepedepsite. Ucraina are, de asemenea, mare nevoie de sprijin internațional, în special de muniție militară”, a adăugat el.
„Anul 2024 va fi crucial pentru Ucraina. Securitatea granițelor sale, precum și calea democratică a Europei, depind de capacitatea Ucrainei de a rezista agresiunii ruse. Știu că acest lucru se poate realiza doar dacă nu stăm deoparte, ci muncim, din greu, mână în mână, pentru a ne transforma solidaritatea în acțiuni concrete.
Îmi exprim cea mai profundă admirație pentru poporul ucrainean, curajul, rezistența și dragostea pentru libertate! Și vreau să vă asigur – acest război este și războiul nostru și nu ne vom supune tentației de a-l pune undeva în spatele minții noastre. Vom fi alături de dumneavoastră și vă vom sprijini atât de mult timp cât va fi nevoie”, a încheiat președintele APCE, Theodoros Rousoupolus.
În cadrul ceremoniei au fost interpretate atât imnul național al Ucrainei, cât și imnul european, care este urmat de o ședință extraordinară a adjuncților miniștrilor (ambasadorilor), care va fi transmisă în direct. La întâlnire se vor discuta consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
După întâlnire, în holul Comitetului de Miniștri va fi inaugurată o lucrare de artă intitulată „Guernica: Ucraina” a artistului francez Jean-Pierre Raynaud. Această reinterpretare contemporană a picturii legendare de Pablo Picasso va rămâne expusă până pe 22 martie.
În perioada 19-23 februarie, Consiliul Europei găzduiește și o expoziție a fotografului franco-ucrainean Youry Bilak, care conține 23 de fotografii cu copii. „RĂSĂRITUL” este genericul expoziției foto despre copiii ucraineni care au suferit sub bombardamentul și ocupația rusească. Prin expoziție ne întâlnim doar cu câțiva dintre copiii cărora le-a fost distrusă și chiar luată copilărie în urma crimelor îngrozitoare ale Rusiei.
Imaginile au fost realizate după 24 februarie 2022 în mai multe orașe ucrainene (Boutcha, Irpin, Hostomel, Borodyanka, Cecernihiv, Vinnytsia etc.). Expoziția marchează cea de-a doua aniversare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei la sfârșitul acestei săptămâni.
În urmă cu doi ani, în dimineața zilei de 24 februarie, oamenii din Ucraina s-au trezit cu sunetele exploziilor din întreaga țară, marcând începutul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei.
În urma deciziilor APCE și a Comisiei de Miniștri, Rusia a fost exclusă oficial din Consiliul Europei după douăzeci și șase de ani de la aderare. Consiliul Europei a fost prima organizație interguvernamentală care a introdus măsuri decisive împotriva Rusiei.
Astăzi vrem să vă reamintim decizia istorică a Consiliului Europei privind Rusia și angajamentul neclintit față de justiție prin crearea Registrului Daunelor pentru Ucraina. Consiliul Europei sprijină poporul ucrainean în acest moment crucial pentru Ucraina și lume și crede într-un viitor comun și democratic bazat pe respectarea dreptului internațional, justiției și păcii.
Echipa ȘtiriCreștine.ro vă cheamă să vă rugați pentru Ucraina. Haideți să ne rugăm pentru protecția divină a acestei țări. Pentru vindecarea fizică, emoțională și spirituală a Ucrainei. Pentru reîntregirea teritorială și familială. Pentru miile de refugiați împrăștiați în lume care tânjesc să se întoarcă acasă și pentru cei care încă stau în linia întâi dând piept cu gloanțele nemiloase ale rușilor.