Liderii buni pot fi singuratici uneori, dar niciodată singuri. Liderii sănătoși ucenicizează, construiesc echipe funcționale pe termen lung.
În 1938 a început la Harvard cel mai longeviv studiu din istorie. S-a dorit a se afla răspunsul la o singură întrebare: ce ne face cu adevărat fericiți? Cel mai lung studiu despre fericire a inclus atunci 724 bărbați, intervievați și studiați intens tot la 2 ani, până la sfârșitul vieții lor. Studiul continuă și azi, avându-i ca protagoniști pe copiii celor ce au fost inițial în el.
Cel mai clar mesaj al acestui studiu, întins pe 86 de ani, este acesta: „Relațiile bune ne mențin mai fericiți şi mai sănătoși. Punct.”, afirmă directorul studiului. Practic, fericirea noastră vine din succesul menținerii relațiilor personale sănătoase și longevive, nu din realizări, nu din averi, nu din satisfacerea poftelor, oricum s-ar numi ele.
Orice lider are în jurul lui mai multe categorii de oameni.
Mentori: oameni pe care îi asculți cu respect, care te învață, care-ți cunosc gândurile, luptele, planurile, viziunea și care te protejează, te încurajează și îți alimentează pasiunea. Indiferent de drumul pe care mergi ei îți sunt alături, ca niște părinți.
Prieteni: oameni importanți care împărtășesc pasiunea cu tine. Ei îți sunt egali, investiți la fel în relație și de cele mai multe ori sunt alături de tine sezonier.
Urmași sau ucenici: sunt acei care-ți adoptă pasiunea sau viziunea. Sunt învățabili, respectuoși și atenți la cuvintele și acțiunile tale.
Observatori: de obicei te simpatizează dar la o chemare la acțiune nu vor răspunde favorabil. Preferă să păstreze o distanță suficientă încât să nu se implice emoțional prea mult.
Critici sau chiar adversari: sunt cei care-ți omoară pasiunea și-ți fură energia. Stabilirea unor limite și atitudini față de ei este esențială, spre binele tău.
Din aceste cinci categorii de oameni pe care un lider bun, sănătos și longeviv îi are în jurul lui, sunt mentorii. În realitate, puțini îi găsesc, puțini îi au, și mai puțini îi păstrează. Fără mentori, niciodată nu-ți vei atinge potențialul maxim, vei fi nevoit să înveți dând cu capul, vei fi de multe ori confuz și riști să faci greșeli mai multe.
Ține minte aceste două reguli de bază ale creșterii tale:
① Ca să poți da, tu trebuie să primești.
② Atunci când primești, este important să dai mai departe.
Cristian Galea
Consilier local în Municipiul Arad