Câteva schimbări observate în ultima vreme, în țară, între noi și în biserici
1. Oamenii sunt dispuși să călătorească chiar și mai mult de o oră, în fiecare duminică, pentru a merge în alt cartier sau în alt oraș la biserică. Cred că fenomenul se va accelera și bisericile de cartier vor descrește. Infrastructura rutieră, autostrăzi și drumuri bune, înlesnesc fenomenul.
2. Identitatea creștină se schimbă. Denominațiunea își pierde din tărie. Oamenii încep să se identifice apelând la sisteme doctrinare, și nu atât de mult la cult.
3. Tot la nivelul identității, biserica locală își pierde din putere în exprimarea identității. Creștinul începe să nu mai spună despre sine că este cel care merge la biserica X, Y, ci cel care merge la biserica unde predică X, Y. De acolo și capacitatea omului în a-și urma orbește liderul. Lucru observat din plin în scandalurile din ultima perioadă.
4. Muzica a devenit un criteriu foarte important în alegerea bisericii. A devenit o emblemă chiar și a sistemului doctrinar adoptat de biserică.
5. Disputa legată de muzică va rămâne cel puțin încă o generație.
6. Se observă o echilibrare în stilul muzical și în învățătura unor biserici din zona contemporană. Lucru extraordinar de bun.
7. Nevoia de predicatori și păstori la nivel național este mare. Avem județe în tară cu mai multe biserici mari fără păstor. Lucru explicabil în două feluri.
- Există biserici grele unde păstorii nu rezistă prea mult.
- Numărul păstorilor scade dramatic la nivel național. Mulți pastori se pensionează, puțini merg la scolile de teologie și puțini dintre cei care se instruiesc intră în lucrare.
8. Costul vieții în orașele mari a crescut vertigios. Salarizarea păstorilor este încă sub nivelul mării. Avem biserici de oraș unde păstorul nu este în stare să-și întrețină familia. Vă rog aici să vă abțineți în a acuza păstorii de lenevie. Da, nu toți sunt harnici, dar din cauza unui număr de păstori leneși, nu merită să loviți în toți. Cunosc păstori care munces pe brânci pentru biserică!
9. Diversele ONG-uri și misiuni creștine au preluat din lucrarea pe care biserica creștină trebuia să o facă. Lucru pe de o parte bun, pe de altă parte, dăunător. Biserica se trage pe linie moartă.
10. Migrația dinspre teologia rațională spre cea emoțională crește vertiginos, cel puțin în curtea mea denominațională. Lucru care coagulează în orașele mari, pline de studenți, mișcări carismatice robuste.
David Lavric
Pastorul Bisericii „ProNobis” Timișoara
Da …adevărat tot ce a ți spus…..DAR ce e de făcut ? E ff dureros acest lucru . ..DAR și un gust amar….rămâne în urma plecării .din BISERICA. mama ….AR FI IDEAL….sa se stea de vorbă și cu CONDUCEREA. Bisericii de unde se pleacă…..PT a nu lua amploare acest fenomen….iar faptul că pleacă. Unii….VINA …NU E A BISERICII….cu siguranță…..vina e a noastră….a tuturor…..chiar și a celor ce pleacă ….