Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Creștinii din Moldova spun că țara lor va fi următoarea țintă dacă Putin nu este oprit

Pe măsură ce războiul din Ucraina avansează în cel de-al treilea an, există o îngrijorare tot mai mare că Moldova ar fi următoarea pe lista țărilor în care Rusia vrea să-și afirme dominația.

Există aproape un consesn că Moldova nu ar avea nicio șansă împotriva forțelor rusești. În cazul unei preluări, mica comunitate evanghelică din Moldova s-ar confrunta cu un viitor foarte periculos.

Pastorul Alexandr Belev de la „Biserica Fără Ziduri” își amintește când, la vârsta de șapte ani, patru ofițeri KGB ruși au apărut la ușa casei părinților săi.

„Noi toți cei 5 frați și surori a trebuit să stăm într-o singură cameră în timp ce căutau în casă literatură creștină, Biblii și orice avea legătură cu creștinismul”, își amintește el.

Agenții au găsit tot felul de materiale creștine în casă în acea dimineață din 1982. L-au transportat pe tatăl lui Belev, un proeminent pastor baptist ilegalist, la închisoare, unde și-a petrecut următorii doi ani și jumătate în spatele gratiilor pentru credința sa.

Patruzeci și doi de ani mai târziu, Belev care este acum pastor al unei biserici aici la Chișinău, se confruntă, de asemenea, cu perspectiva de a suporta aceeași persecuție din partea rușilor pe care a suferit-o și tatăl său.

„La doi ani de la războiul din Ucraina, cunoaștem scenariul foarte real că Rusia ar putea invada cu ușurință Moldova, iar dacă acest lucru se va întâmpla, vom avea parte de același tip de persecuție care se întâmplă astăzi în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia așa cum a fost și în perioada sovietică”, a declarat Belev.

Populația Moldovei este de aproximativ trei milioane de oameni. Războiul Rusiei împotriva forțelor ucrainene a făcut ravagii la doar 160 de kilometri de granița Moldovei.

Don Jenson, de la Institutul pentru Pace al Statelor Unite, a declarat: „Nu am nicio îndoială că planificarea militară rusă are în plan o invazie a Moldovei, ceva la care se gândesc și ceva ce pot face cu ușurință dacă vor să testeze reacția Occidentului.”

Până în prezent, Ucraina a reușit să-i oprească pe ruși să avanseze la vest de Kherson, în încercarea lor de a cuceri orașe strategice cheie precum Mykolaiv și Odesa, și, probabil, să prevină un potențial marș asupra Moldovei.

Valeriu Ghilețchi, fost deputat în Parlamentul moldovean, a declarat: „Suntem foarte recunoscători Ucrainei pentru rezistența lor, deoarece aceasta este o garanție pentru pacea din Moldova.”

Scânteia care ar putea aprinde o potențială invazie rusă în Moldova ar putea avea loc în regiunea de est a Moldovei cunoscută sub numele de Transnistria.

Jurnaliștii de la CBN News au călătorit recent în acest teritoriu separatist pro-rusesc, de-a lungul graniței cu Ucraina, unde Moscova a stârnit în ultimele luni tulburări politice.

Echipa și-a făcut drum prin mai multe puncte de control asigurate de trupele rusești până la capitala regiunii, Tiraspol, unde o statuie uriașă a lui Lenin împodobește piața orașului.

Rebelii pro-ruși de aici i-au cerut președintelui Vladimir Putin protecție împotriva a ceea ce ei pretind a fi amenințări economice din partea guvernului Moldovei.

Majoritatea locuitorilor din Transnistria ar prefera să facă parte din Rusia și știu că recenta înclinare a Moldovei spre vest și dorința de a adera la Uniunea Europeană dau bătăi de cap Kremlinului.

Experții cred că Putin se folosește de Transnistria ca de un proxy rusesc pentru a zădărnici aspirațiile Moldovei la UE.

Iuliya, o rezidentă din Transnistria, a declarat jurnalistilor CBN News: „Oamenii sunt mai neliniștiți, sunt îngrijorați de soarta lor și de posibilitatea ca ei să fie forțați să își părăsească locuințele din cauza unei invazii.”

Experții avertizează că, dacă Ucraina cade în mâinile Rusiei, Moldova va fi, cu siguranță, următoarea țintă a Kremlinului.

Sursa: CBN News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.