În Rusia este în curs a treia zi a evenimentelor electorale pentru reconfirmarea lui Vladimir Putin, numite în mod tradițional „alegeri”. Scrutinul culminează cu Acțiunea „Miezul zilei împotriva lui Putin” sau „Amiaza împotriva lui Putin”.
Ideea acțiunii „Miezul zilei împotriva lui Putin”, care constă în a veni la secțiile de votare pe 17 martie la ora 12:00 și a vota împotriva președintelui în exercițiu (sau a strica buletinul de vot), a fost propusă de deputatul din Sankt Petersburg Maxim Reznik. Ea a fost susținută de Alexei Navalnîi, urmat de alți lideri ai opoziției. Apelul lui Navalnîi de a participa la această acțiune a fost numit „testamentul” său de către asociații politicianului. După moartea lui Navalnîi în colonie, echipa sa a publicat o postare pe care politicianul o scrisese cu puțin timp înainte de deces, în care propunea alegerea unui candidat pe buletinul de vot cu ajutorul fizicii cuantice.
În dimineața celei de-a treia zile de vot la alegerile prezidențiale, care se desfășoară între 15 și 17 martie, șefa Comisiei Eelectorale Centrale (CEC) a Rusiei, Ella Pamfilova, a declarat că prezența la vot în întreaga țară, luând în considerare votul electronic, a fost de 61,37%. La Moscova, ministerul a precizat că, până la ora 10:00 a zilei de 17 martie, 4,2 milioane de persoane au votat în sistemul de vot electronic la distanță (DEG) – adică 91% din alegătorii înregistrați anterior.
Arestări în secțiile de votare
Primele două zile sau încheiat cu incidente și arestări în secțiile de votare în mai multe orașe din Rusia. Mulți votanți din întreaga Rusie au postat fotografii ale buletinelor de vot cu inscripții de protest și antirăzboi. Unii au invalidat buletinele de vot marcând mai multe căsuțe, alții votează pentru unul dintre candidați (mai ales Davankov), iar alții și-au lăsat manifestul scris cu marcherul sau pixul opțiunea lor personală.
Unii cetățeni ruși au tăiat numele lui Putin și au scris „Navalnîi”, adăugând „Rusia va fi liberă”. Alții au șters numele primului candidat și au scris „Iașin”.
Maria Alekseeva a fost reținută în Podolsk. Ea însăși a povestit acest lucru proiectului pentru drepturile omului OVD-Info. Nu se știe ce fel de inscripție a lăsat și de ce infracțiune este acuzată. Fata a fost dusă la Departamentul de Poliție nr. 2 din Podolsk.
După cum scrie RusNews, un bărbat care a scris „Putin este un criminal în serie” pe un buletin de vot a fost reținut în Ramenki, la secția de votare 2757. Alegătorul, se arată în raport, „a luat buletinul de vot și a scris ceva pe el pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce a atras atenția unui ofițer de poliție de rang înalt de la secția de votare – când bărbatul a aruncat buletinul de vot, hârtia a căzut cu partea plină”. Persoana reținută a fost dusă la IAB Ramenki.
În Odintsovo, un alegător a scris cuvântul „boicot” în registrul cu listele electorale și a încercat să ia cu el buletinul de vot pe care îl primise. Unul dintre membrii PEC a declarat pentru proiectul privind drepturile omului OVD-Info că poliția a fost chemată de membrii comisiei care au observat că alegătorul încerca să ia buletinul de vot. Interlocutorul OVD-Info a sugerat că persoana reținută a fost dusă la poliție.
Cititorii Meduza au relatat că în secțiile de votare nu a fost permisă împăturirea buletinelor de vot și că „supraveghetorii” „stăteau lângă urnele de vot”. În fața unei astfel de supravegheri, potrivit relatărilor primite de redacție, trebuie să se voteze „candidatul disperării” și să se renunțe la ideea de a strica buletinul de vot. Interesant este faptul că pe formularele de buletin de vot, în caseta care explică procedura de completare a acestuia, se precizează: „În cazul în care se utilizează urne transparente, pentru a proteja secretul votului alegătorului, buletinul de vot va fi pliat cu fața spre interior”.
În Moscova o femeie a dat foc cabinei de vot, femeia a fost imediat arestată. În Moscova și Voronej alegătorii au turnat verde de briliant în urnele de vot.
PRIMELE CIFRE
Comisia Electorală Centrală a Rusiei raportează o prezență record la așa-numitele alegeri prezidențiale din Rusia. Între timp, observatorii înregistrează un număr uriaș de încălcări la procedura electorală pentru reconfirmarea lui Putin. În special, în Prokopyevsk (regiunea Kemerovo), în școala nr. 14, alegătorilor li se oferă să bea vodcă, relatează canalul Hodorovschi Live.
În primele două zile, secțiile de votare au fost atacate de 30 de ori. Sabotajele au fost comise în principal de persoane în vârstă și studenți. Yana Lantratova, deputat din partea organizației Just Russia, a sugerat dublarea pedepsei pentru încercarea de a „perturba alegerile prin incendiere sau alte mijloace în general periculoase” – până la opt ani de închisoare. Pe parcursul a două zile, au avut loc unsprezece tentative de incendiere a secțiilor de votare. Incidentele au avut loc la Moscova, Sankt Petersburg, Kogalym, Ivanovo, Mytishchi, Asbest, Chelyabinsk, Voronej și de două ori în Volgograd.
Apar primele date din sondajele la ieșirea de la urne. Davankov l-a învins pe Putin în scrutinul de la Praga. Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne ale mișcării „Vesna” (Primăvara), 66,5% dintre ruși au votat pentru Davankov și doar 4,1% pentru Putin. Vladimir Putin și premierul rus Mihail Mișușin au votat anticipat.
Mesajele rușilor pe buletine
După lege nevalid este orice buletin de vot care nu are nicio bifă sau are mai multe bife pentru mai mulți candidați. De vineri în internet au fost postate sute de poze cu buletinele de vot în care oameni și-au demonstrat boicotul și poziția civică față de aceste alegeri.
Mesaje dedicate lui Navalnîi pe buletinele de vot: „Dragostea este mai tare decât moartea. Putin este criminal în serie. Navalnîi este președintele meu!” „Putin la Haga!”. „Plecați toți în iad. Pace Ucrainei! Putin – criminal în serie”, „Navalnîi este președintele meu”, „Putin l-a ucis pe Navalnîi”!
Pe buletine, în dreptul lui Putin era fixat X și scris cu marker: „Nu Putin”, „Nu Războiului”. Sau au bifat toți ceilalți candidați cu excepția lui Putin și au adăugat în dreptul lui: „Eu nu vă aleg. Cu țapii nu mă joc”, „Rusia fără Putin” sau au șters numele lui Putin și au scris Navalnîi. În cea de a doua zi, oamenii se îndemnau să bifeze toate căsuțele pentru ca dacă bifezi doar una, acea va fi considerată ca o opțiune de vot. Pe parcursul zile de sâmbătă oamenii au postat buletine de vot în care au scris în căsuța de vot: „Pentru pace” sau alte simboluri împotriva acțiunii.
La fel oamenii au scris fraze: „Navalnîi este viu în inimile noastre”, „Nu războiului”, „Libertate pentru Rusia”, „Putin este criminal”, „Navalnîi este candidatul meu”.
Rușii în diasporă
Acțiunea opoziției ruse „Miezul zilei împotriva lui Putin”, programată să coincidă cu alegerile prezidențiale ruse, a avut loc nu numai în apropierea secțiilor de votare din diferite orașe din Rusia, ci și în străinătate. La ora locală 12:00 a zilei de 17 martie, mii de ruși au stat la coadă la ambasadele și consulatele rusești din întreaga lume. În multe orașe – Erevan, Bișkek, Astana, Paris, Berlin, Londra, Lisabona, Madrid, Limassol, Tel Aviv, Haifa – cozile se întindeau pe sute de metri, relatează Meduza.ru
La Londra în jurul orei 12 coada votanților număra peste 2000 de persoane și ea continua să se adune. La Haga, șirul oamenilor depășea peste 3000 de persoane și era greu de estimat lungimea cozii care își așteptau rândul pentru exprimarea votului. Cel mai aglomerat loc de votare a fost la Berlin unde cifra celor care așteaptă să-și exprime votul depășește peste 5000 de oameni. Participarea la vot în Berlin se va încheia cu un concert și un protest pașnic împotriva regimului lui Putin. În Germania, rușii pot vota la Berlin și în Bon.
Una dintre cele mai masive acțiuni are loc la Berlin, pe Unter den Linden. Potrivit celor mai conservatoare estimări, cel puțin două mii de persoane s-au adunat acolo. Printre aceștia se numără Iulia Navalnaya și Mihail Hodorkovski.
Simultan cu acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin” din Berlin, în apropierea ambasadei Rusiei a avut loc o demonstrație „Opriți-l pe Putin, opriți războiul, minciuna și represiunea”, organizată de forțele opoziției stabilită în Germania.
Lângă sculptura creată de Max Sher în care Putin este prezentat într-o cadă plină cu sânge și culorile flagului ucrainesc, votanții au amenajat două tocătoare de hârtie unde oamenii puteau să-și distrugă buletinul de vot. Un protestatar a venit cu un steag alb-albastru-albastru se află sub o machetă a unui semn de stradă pe care scrie „Strada Alexei Navalny”, în apropierea Ambasadei Rusiei din Berlin.
În orașele unde nu este ambasada Rusiei, cetățenii ruși s-au adunat și au organizat proteste pașnice. Rușii care locuiesc în Georgia nu pot vota la alegerile prezidențiale deoarece nu există un consulat rus în țară. Cu toate acestea, mulți oameni au ieșit să protesteze – deoarece protestatarii spun că sunt împotriva minciunilor, a războiului și a represiunii. Unii ruși din Georgia au mers la Erevan, în Armenia pentru a-și exercita votul. Aici în jurul orei 12 a sosit două autocare pline cu oameni la care li s-a facilitat accesul în secția de votare fără rând, relatează Current Time, post care a fost interzis în Rusia înaintea acestor alegeri.
„Toată viața mea am fost un patriot teribil al Rusiei și am vrut să trăiesc doar în Rusia. Iar acum, epoca Putin m-a influențat în așa fel încât acum locuiesc în Tbilisi” a declarat o tânără care a ieșit la protest să-și exprime nemulțumirea față de regimul Putin.
În unele țări Europene, precum Cehia, mulți ruși nu au reușit să voteze, pentru că ambasadele Ruse au desfășurat doar câte o zi de scrutin, celelalte două fiind zile de weekend.
Maraton Mondial
Rusia are 11 fusuri orare, la care se mai adaugă orașele Europene și din SUA care a transformat acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin” într-un maraton mondial.
- Ora de Kaliningrad: UTC+3 (MSK−1)
- Ora de Moscova: UTC+4 (MSK)
- Ora de Samara: UTC+5 (MSK+1; nefolosit)
- Ora de Ekaterinburg UTC+6 (MSK+2)
- Ora de Omsk: UTC+7 (MSK+3)
- Ora de Krasnoiarsk: UTC+8 (MSK+4)
- Ora de Irkutsk: UTC+9 (MSK+5)
- Ora de Iakutsk: UTC+10 (MSK+6)
- Ora de Vladivostok: UTC+11 (MSK+7)
- Ora de Magadan: UTC+12 (MSK+8)
Rusia se întinde pe două continente: Europa și Asia cu o suprafață de 17.100.000 km². Potrivit Worldometer, a celor mai recente date ale Organizației Națiunilor Unite 1, la data de azi, 17 martie 2024, populația Federației Ruse este de 144.096.670 de locuitori. Comparativ cu 144.444.359 de persoane estimată la jumătatea anului 2023.
Populația Rusiei este echivalentă cu 1,8% din totalul populației mondiale. Rusia ocupă locul 9 în topul țărilor (și dependențelor) în funcție de populație. Densitatea populației în Rusia este de 9 persoane pe Km2 (23 de persoane pe mi2).
Suprafața totală a teritoriului este de 16.376.870 Km2 (6.323.142 mile pătrate). 74,7 % din populație este urbană (107.876.661 de persoane în 2023). Vârsta mediană în Rusia este de 39,2 ani. Peste 114 milioane de ruşi sunt eligibili pentru a vota, incluzând teritoriile celor patru regiuni din Ucraina controlate de Moscova parțial.
APEL
Echipa ȘtiriCreștine.ro vă îndeamnă să vă rugați pentru Rusia. Să vă rugați pentru toți oamenii persecutați și arestați în timpul acestor alegeri. Rugați-vă pentru încetarea războiului și ridicarea unor lideri noi, curajoși și credincioși care vor putea fi vindecare pentru Rusia. Rugați-vă pentru Rusia și Ucraina, pentru familiile împărțite între aceste două țări, aflați pe baricade diferite și copleșiți de suferință sau ură fără rost. Rugați-vă pentru toți liderii opoziției care înfundă închisorile gulagului rusesc, real și astăzi la fel ca și în vremea URSS. Rugați-vă pentru încetarea tiraniei și dictaturii lui Putin. Rugați-vă pentru protecția creștinilor în Rusia și libertatea lor de a se închina în pace.