Cuvânt din partea editurii Casa Cărții
cu ocazia lansării volumelor
Baptiștii din România: Pionierii de Mihai Ciucă
Mihai Ciucă a fost o personalitate completă între contemporanii săi și un om care și-a trăit menirea cu fiecare strop de energie. Cu toate că nu l-am întâlnit niciodată față în față, am avut bucuria să interacționăm de-a lungul anilor prin intermediul rețelelor de socializare și astfel să-i remarc spiritul de observator fin și veleitățile de cronicar.
Munca pe care Mihai a depus-o cu meticulozitate an după an pentru a strânge datele și facsimilele care stau azi adunate sub forma a trei volume impresionante și sub titlul „Baptiștii din România: Pionierii” este suficientă mărturie pentru aplecarea lui spre studiul amănunțit al istoriei.
Ca editură, am fost onorați să fim parte a echipei care a pus umăr lângă umăr ca această operă să vadă lumina tiparului. Nu a fost un proiect simplu, a implicat un efort susținut de aproape un an de zile din partea editorilor, pe lângă munca de logistică în vederea finalizării proiectului. Fiecare dintre cele trei volume este o tapiserie în sine, conținutul bogat, pe de o parte, satisface curiozitatea celui care lecturează cartea și-și dorește să afle anumite informații, iar notele de subsol și de final generoase, pe de altă parte, vin să satisfacă dorința istoricului, a eruditului care are ochii ațintiți asupra surselor de inspirație. Lucrând la acest proiect, am avut ocazia să-mi confirm iarăși impresia pe care mi-a făcut-o Mihai, aceea a unui om care și-a luat munca foarte în serios, care a căutat și a strâns toate informațiile posibile pentru a oferi cititorului o imagine clară a datelor, evenimentelor și personajelor pe care le-a înfățișat. „Baptiștii din România: Pionierii” nu este o simplă lucrare narativă, ci este o lucrare istorică de cercetare.
Mihai nu s-a oprit să facă o trecere în revistă a marilor evenimente care au marcat parcursul mișcării baptiste în România, ci și-a întins studiul în lung și în lat, acoperind un areal larg, de la Imperiul Țarist, zona Mării Negre, Bizanț, Imperiul Austro-Ungar etc. până la comunitățile baptiste românești din diaspora, în special din Statele Unite ale Americii, cărora le acordă un spațiu amplu. De asemenea, a acordat o atenție detaliată procesului traducerii Bibliei în limba română, a discutat pe larg implicarea specialiștilor din diverse confesiuni în acest demers vast, a subliniat îmbunătățirile aduse cu fiecare versiune, netrecând cu vederea nici dificultățile financiare inevitabile pe care le-au întâmpinat traducătorii.
Un alt element novator în această lucrare de cercetare, pe care am fost plăcut surprinși să îl descoperim, îl constituie mărturiile misionarilor. Ele formează o punte de legătură cu înaintașii credinței pe care redarea strictă, detașată a faptelor nu o poate realiza. Cuvintele acestor pionieri ne ancorează sufletele, nouă, contemporanilor, cu situația lor, cu problemele, frământările și greutățile pe care le-au întâmpinat ei, oferindu-ne șansa de a ne bucura cu toată ființa, nu doar rațional, de izbânzile pe care le-au avut pe calea credinței. Iar abnegația de care ei au dat dovadă ne insuflă responsabilitate ca moștenitori ai strădaniilor lor.
Lucrarea „Baptiștii din România: Pionierii” a fost concepută de Mihai și să cuprindă o paletă largă de fotografii, însă, din pricină că fotografiile sunt vechi, iar calitatea lor nu a permis tipărirea în interiorul volumelor ca atare, în acord cu familia Ciucă, s-a luat decizia punerii lor la dispoziția celor interesați, într-un spațiu virtual, pe site-ul IstoriaBaptistilor.ro AICI!
Întrucât orice lucrare bine făcută este rodul unei echipe care se armonizează, suntem recunoscători, ca editură, pentru colaborările frumoase pe care le-am avut de-a lungul acestui proiect, iar, personal, vreau să enumăr câteva nume ale celor cărora li se cuvin mulțumiri pentru implicarea lor în procesul de finalizare a trilogiei Baptiștii din România: Pionierii, și anume familia Ciucă, Ana și Bogdan, doamnele Iemima Ploscariu și Cristiana Faur, editoarele Camelia Luncan și Mirela Ștefan și, nu în ultimul rând, domnii Gelu Paul și Emil Bartoș.
Sunt convins că Mihai ar aproba varianta finală a „cărțuliei despre istoria fascinantă … despre răspândirea credinței baptiste pe meleagurile românești” cum se exprimase el într-un mesaj din 2015, pe când aduna cu sârguință datele pentru a da „un contur pe măsură”, cum spunea tot el, lucrării căreia i-a consacrat ani de-a rândul: Baptiștii din România: Pionierii.
Ne dorim ca lucrarea de față să fie atât o încurajare pentru cei care o vor studia, cât și un instrument de folos pentru viitoare lucrări de cercetare.
Și același Duh care a început această lucrare bună între români să ne fie călăuză în vederea continuării lucrării lui Dumnezeu în România și diaspora!
Oradea
27 martie 2024
Director editorial Vasile Gabrian