Cum să fii un predicator de stradă eficient

Pentru cei care n-au auzit de el, Jed Smock a fost un predicator în aer liber cu normă întreagă și un autor de cărți creștine despre predicare. Timp de 30 de ani a predicat 5 zile pe săptămână, 5 ore pe zi, în special în campusurile studențești de la toate universitățile din S.U.A.! El a fost probabil cea mai apropiată persoană, din timpurile moderne, de stilul de predicare venit pe filiera lui John Wesley, de modă veche.

De cele mai multe ori când se adresa oamenilor în aer liber, Jed folosea unul din subiectele fierbinți, care aprinde imaginația oamenilor. Una din obsesiile societății moderne în care trăim  și care atrage cel mai mult atenția maselor este…a-ți ghicit: SEXUL!  Într-o după amiază, în timp ce era prezent în spațiul dedicat discursului liber al unei universități pe care o vizita des,  fratele Jed a început să predice despre sex. Predicând împotriva unor păcate extrem de practicate în campusurile studențești, el a fost însuflețit și categoric în modul în care a condamnat păcatul. Menționarea în mod vehement a păcatelor grosolane face minuni pentru predicarea în aer liber! Însă în această după-amiază mulțimile de studenți veneau și plecau, și părea că nimeni nu se oprește pentru a asculta mai mult timp. După ceva timp, în apropierea lui Jed s-a aciuat un agitator, o persoană gălăgioasă care tot căuta să-l contrazică, lucru care nu l-a deranjat deloc pe Jeb, dimpotrivă, își dorea ca agitatorul să nu mai plece!

Fratele Jed ne-a învățat câteva principii esențiale privind modul în care poți atrage o mulțime care să-ți asculte mesajul:

1) Folosește un plan de acțiune de tipul „șochează și uimește”. La început, fă declarații și utilizează expresii îndrăznețe care vor atrage imediat atenția celorlalți.

2) Continuă cu această tactică pînă când apare un agitator. Odată ce se ivește un agitator,  nu-l lăsa să plece.

3) Folosește agitatorul pentru a obține o audiență. Oamenii din zilele noastre nu vor sta în picioare să asculte un mesaj de 30 de minute în aer liber….decât dacă există o  discuție aprinsă sau o dezbatere, atunci oamenii se vor opri, vor urmări și cel mai probabil unii dintre ei se vor și alătura în conversație. Dacă un agitator nici măcar nu pune întrebări, ci doar țipă și urlă, începe să-i provoci pe oameni să pună întrebări. Anunțați mulțimea că doriți să răspundeți la întrebări; acest lucru îi va provoca să încerce să te încurce.

Îndată ce fratele Jed a obținut un agitator, l-a folosit pentru a aduna o mulțime. Odată ce mulțimea s-a format, Jed și-a calmat tonul, a renunțat la expresiile tăioase și a început să răspundă pur și simplu la întrebările oamenilor. El a răspuns inteligent și biblic la întrebările și obiecțiile oamenilor.

Fiecare obiecție trebuie transformată într-un mesaj de pocăință. Folosiți intelectul pentru a răspunde obiecțiilor mentale ale oamenilor și proclamați mesajul cu convingere, inimă către inimă, pentru ca ei să vadă necesitatea convertirii.

Pe stradă mesajul trebuie rostit cu claritate, pasiune și urgență. Dacă nu ești clar, ei nu vor înțelege. Dacă nu ești pasionat, ei nu vor vedea că tu crezi. Dacă nu implorați cu urgență, cum v-ar putea lua în serios?

Dacă ne referim din nou la una din temele care va stârni cu siguranță ascultătorii, ai putea să faci o afirmație puternică de tipul „Dumnezeu iubește sexul”. Dar apoi continuă să spui: „Dar singurul tip de sex bun este cel sfânt, care se află doar în limitele căsătoriei. Dacă faci sex în afara căsătoriei, se numește preacurvie și trebuie să te pocăiești astăzi.”

Nu este bine să fii întotdeauna în defensivă în timp ce predici, ci să treci și la atac. De exemplu, interlocutorii vor căuta de cele mai multe ori să te țină ocupat să răspunzi la întrebări și să aperi credința, numai să nu apuci să le vorbești despre păcat și starea decăzută în care se găsesc sufletele lor. Învațați să controlați direcția conversațiilor și întrebărilor, astfel încât să nu fiți în defensivă, dar să poți vâna și ataca păcatele care sunt în viața lor. Modul de abordare care folosește întrebări de tipul „Crezi că ești un om bun și vei merge în Rai după moarte?”, pe care o folosește un alt cunoscut predicator de stradă, Ray Comfort, se dovedește a fi foarte eficient.

Fratele Jed a avertizat despre cei care au o chemare să predice în aer liber, dar apoi se opresc când vine persecuția sau când devin mai cunoscuți sau acceptați la amvoanele bisericilor. Așa că vă încurajez pe toți cei care predicați în aer liber să vă cercetați și să rămâneți credincioși chemării primite. Și ce dacă predicarea Evangheliei te-a costat slujba? Dar dacă te-ar costa familia ta? Sau libertatea? Sau poate te-ar costa viața? Prețuiți sufletele și prețuiți suficient de mult sângele vărsat al lui Hristos pentru a predica Evanghelia indiferent de dificultăți. Fie ca toți să-l lăsăm pe Domnul să ne cerceteze inimile.

Mai jos aveți și o mostră de predicare a fratelui Jed Smock preluată în timp ce acesta se adresa studenților dintr-un campus universitar.

 Adaptare după un text de predicatorul de stradă Jesse Morell

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.