Cornelia Arnolda Johanna cunoscută cu numele „Corrie” ten Boom a fost un ceasornicar olandez și, mai târziu, scriitor și orator creștin, care împreună cu familia sa, a adăpostit sute de evrei în timpul Holocaustului nazist pentru a-i proteja de arestări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se crede că eforturile lor au salvat aproape 800 de vieți. În cele din urmă, trădată de un concetățean olandez, întreaga familie a fost încarcerată. Tatăl lor, Casper ten Boom a murit la câteva zile după arest, iar Corrie și sora ei Betsie au fost trimise în lagărul de concentrare de la Ravensbrück. Cea mai faimoasă carte a sa, „The Hiding Place”, este o biografie care relatează povestea eforturilor familiei sale și modul în care a găsit și împărtășit speranța în Dumnezeu în timp ce era închisă în lagărul de concentrare. Vă invităm să-i celebrăm memoria, cunoscându-i mărturia și exemplul ei de viață.
Cine a fost Corrie ten Boom?
Cornelia Arnolda Johanna ten Boom s-a născut la 15 aprilie 1892, în Haarlem, Olanda, lângă Amsterdam. Cunoscută toată viața cu numele „Corrie”, a fost cel mai mic copil, având două surori, Betsie și Nollie, și un frate, Willem. Tatăl lor, Casper, era bijutier și ceasornicar. Cornelia a fost botezată după numele mamei sale. Familia Ten Boom a locuit în casa Beje din Haarlem (prescurtare de la Barteljorisstraat, strada pe care se afla casa), în camerele de deasupra magazinului de ceasuri al lui Casper. Membrii familiei erau calviniști stricți în Biserica Reformată Olandeză. Credința i-a inspirat să servească societatea, oferind adăpost, hrană și bani celor nevoiași. În această tradiție, familia avea un respect profund pentru comunitatea evreiască din Amsterdam, considerându-i „poporul străvechi al lui Dumnezeu”.
Cariera în orologerie
După moartea mamei sale și după o poveste de dragoste dezamăgitoare, Corrie a urmat o pregătire de ceasornicar și, în 1922, a devenit prima femeie cu licență de ceasornicar din Olanda. În următorul deceniu, pe lângă faptul că a lucrat în atelierul tatălui său, a înființat un club de tineret pentru adolescente, care oferea instruire religioasă, precum și cursuri de arte interpretative, cusut și artizanat.
Eforturi în timpul celui de-al doilea război mondial
În mai 1940, Blitzkrieg-ul german a cuprins Țările de Jos și celelalte țări de Jos. În câteva luni, a început „nazificarea” poporului olandez, iar viața liniștită a familiei ten Boom s-a schimbat pentru totdeauna.
În timpul războiului, casa Beje a devenit un refugiu pentru evrei, studenți și intelectuali. Fațada magazinului de ceasuri a făcut din casă o fațadă ideală pentru aceste activități. O cameră secretă, nu mai mare decât un mic dulap de garderobă, a fost construită în dormitorul lui Corrie, în spatele unui perete fals. Spațiul putea găzdui până la șase persoane, toate trebuind să stea liniștite și nemișcate. Un sistem de ventilație rudimentar a fost instalat pentru a asigura aerul pentru cei ascunși. Atunci când prin cartier treceau raiduri de securitate, un semnal sonor din casă semnala pericolul, permițându-le refugiaților puțin peste un minut pentru a căuta refugiu în ascunzătoare.
Întreaga familie Ten Boom a devenit activă în rezistența olandeză, riscându-și viața adăpostindu-i pe cei vânați de Gestapo. Unii fugari rămâneau doar câteva ore, în timp ce alții stăteau mai multe zile până când putea fi localizată o altă casă sigură. Corrie a devenit un lider al mișcării „Beje”, supervizând o rețea de case sigure în țară. Prin aceste activități, s-a estimat că au fost salvate viețile a 800 de evrei.
La 28 februarie 1944, un informator olandez le-a povestit naziștilor despre activitățile familie Ten Boom, iar Gestapo-ul a făcut în curând o razie în casă. Aceștia au ținut casa sub supraveghere, iar până la sfârșitul zilei, 35 de persoane – inclusiv întreaga familie Ten Boom – au fost arestate. Deși soldații germani au percheziționat amănunțit casa, nu i-au găsit pe cei o jumătate de duzină de evrei ascunși în siguranță în ascunzătoare. Cei șase au rămas în spațiul îngust timp de aproape trei zile înainte de a fi salvați de rezistența olandeză.
Toți cei zece membri ai familiei Boom au fost încarcerați, inclusiv tatăl lui Corrie, în vârstă de 84 de ani, care a murit în curând în închisoarea Scheveningen, situată în apropiere de Haga. Corrie și sora ei, Betsie, au fost arestate și trimise în faimosul lagăr de concentrare Ravensbrück, în apropiere de Berlin. Betsie a murit acolo la 16 decembrie 1944. Douăsprezece zile mai târziu, Corrie a fost eliberată din cauza unei erori administrative.
Muncă și onoruri după război
După război, Ten Boom s-a întors în Olanda și a înființat un centru de reabilitare pentru supraviețuitorii lagărelor de concentrare. În spiritul creștin căruia îi era atât de devotată, i-a primit și pe cei care au cooperat cu germanii în timpul ocupației. În 1946, a început o slujire la nivel mondial care a dus-o în peste 60 de țări.
A primit numeroase omagii în timpul vieții sale, inclusiv a fost numită cavaler de către regina Olandei. Autoritatea de comemorare Yad Vashem a onorat-o pe ten Boom în decembrie 1967 ca fiind una dintre Drepții între națiuni, sau persoane neevreiești care și-au riscat viața pentru a-i ajuta pe evrei în timpul Holocaustului. Alte persoane notabile care au primit această distincție sunt Varian Fry, ale cărui acțiuni au inspirat serialul Transatlantic de pe Netflix, și Oskar Schindler, a cărui poveste a fost adaptată în filmul „Lista lui Schindler”, realizat în 1993 de Steve Spielberg, cu Liam Neeson în rolul principal.
În 1971, ten Boom a scris un best-seller despre experiențele sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, intitulat „The Hiding Place”. La patru ani de la lansare, cartea a fost transformată într-un film cu Jeannette Clift în rolul lui Corrie și Julie Harris în rolul surorii sale Betsie. Filmul din 1975 a fost produs de cunoscutul evanghelist Billy Graham.
În 2023, cartea a fost, de asemenea, adaptată într-un spectacol de teatru și într-un nou film. În producție joacă Nan Gurley în rolul lui Corrie și Carrie Tillis, fiica starului de muzică country Mel Tillis, în rolul surorii sale Betsie. Versiunea actualizată pentru ecran a fost comandată în onoarea lui Clift și a fost filmată în Nashville, Tennessee. Lansarea oficială a noului film mărturie a avut loc pe 3 și 5 august 2023 în SUA și e 16 august la nivel internațional.
Ten Boom a publicat, de asemenea, o altă carte de memorii despre viața ei, „In My Father’s House: The Years Before the Hiding Place”, și a scris o serie de alte cărți religioase. Toate titlurile semnate de Corrie Ten Boom le puteți vedea pe Amazon.com AICI!
Ultimii ani și moartea
În 1977, la vârsta de 85 de ani, Corrie Ten Boom s-a mutat în Placentia, California. În anul următor, a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale care au lăsat-o paralizată și incapabilă să vorbească. Corrie Ten Boom a murit la 91 de ani, în aceeași zi în care s-a născut 15 April 1892 – 15 April 1983. Decesul ei la această dată evocă credința tradițională evreiască care afirmă că numai persoanelor special binecuvântate li se acordă privilegiul de a muri la data la care s-au născut. Prin trăirea și cărțile ei, Corrie ten Boom ne-a lăsat moștenire un exemplu de curaj și iubire necondiționată față de oameni, în perioade de persecuție. Ea a pierdut mulți dintre membrii familiei sale din cauza cruzimii naziste, dar nu a pierdut niciodată dragostea Mântuitorului ei. Toată viața ei ca până la și după război, Corrie ten Boom a continuat să le vorbească oamenilor din 60 de țări despre dragostea lui Dumnezeu și să împărtășească mărturia de iertare pe care El i-a dat-o pentru cei care i-au făcut atât de mult rău.
Traducere și adaptare de pe Biography.com