Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Povestea de Duminică: Rolul Tatălui

Când eram copil, auzeau peste tot că femeia poate fi mamă, profesor, medic, inginer, sudor, agricultor, pilot, soldat, manager, director și lista continua la nesfârșit. În fața acestor înșiruiri de posturi pe care femeia le putea avea, mă simțeam cumva complexat, pentru că nu mai știam care mai era rolul meu ca bărbat. Eu ce puteam fi? Mai aveam vreun loc pe care să-l ocup? De aceea când profesoara de biologie ne-a spus că noi bărbații ne alegem femeile, am răsuflat cumva ușurat, pentru că se întrezărea o nișă, fie ea cât de mică, în care puteam să-mi afirm masculinitatea.

Anii au trecut și mă gândesc zâmbind la argumentul oferit de profesoara mea. Și fetele aleg, la fel ca băieții. Ce am înțeles însă, este rolul extrem de important pe care îl au bărbații în viața femeilor și a copiilor lor. Trăim într-o societate care a oferit (și cred că este drept să fie așa) femeii demnitatea de a ocupa orice post profesional pe care altă dată îl putea ocupa un bărbat, dar din păcate, a neglijat bărbatul, sau mai rău, l-a încadrat în categoria damnată a patriarhatului, sub titulatura de abuzator. Un bărbat trebuie să ofere protecție financiară, emoțională și fizică. Chiar dacă s-ar putea ca soția sa să câștige mai mult, prin felul cum administrează banii poate aduce echilibru și stabilitate. Un bărbat ar trebui să învețe să muncească, să iubească, să se lupte pentru valorile în care crede și pentru familia sa (indiferent de forma pe care această luptă o poate lua: fizică, sau spirituală).

Studiile arată că absența tatălui din viața unui băiat crește șansa ca acesta să devină delicvent, iar când nu este prezent în viața fetei sale, crește șansa ca aceasta să devină instabilă emoțional, făcând-o o pradă ușoară proxeneților.

Se constată că foarte multe divorțuri actuale sunt cerute de femei, care acuză imaturitatea partenerilor lor, imaturitate cultivată, paradoxal, tot de femei, mai ales de mamele superprotective ale acestor bărbați, care-i cocoloșesc și care nu-i lasă să facă nimic. A fi bărbat înseamnă să-ți asumi responsabilități. Înclinația rațională a bărbatului, îl face extrem de potrivit, dacă este antrenat să o folosească, pentru stabilirea de proiecte pe termen lung. Autoritatea pe care acesta o are în familie poate ajuta la stabilirea și implementarea limitelor de funcționare a familiei, limite care adesea sunt forțate de copii.

În plus, felul în care iubește bărbatul este diferit de al femeii, ajutând copiii să se desprindă de sub fusta mamei, tăind cordonul ombilical cu aceasta. Un bărbat va fi mai detașat emoțional, va oferi mai multă independență și va încuraja copii să-și asumne riscuri, să îndrăznească. Îmi aduc aminte când fetița mea era mică și ieșeam în parc cu ea, că o încurajam să se cațăre pe toate bările și să se dea pe toate toboganele prezente. La un moment dat, lângă noi a venit și o bunică cu nepoțelul. Era cam de vârsta fiicei mele, dar nu era lăsat de bunica lui să încerce ceva mai energic, cum ar fi să se urce pe o frânghie de 2 m ca să aibă acces la o platformă de tobogan. Se uita cu jiind când vedea alți copii că o făceau, dar pe el bunica nu-l lăsa, aceasta temându-se că ar putea să cadă. Într-un moment în care bunica a fost prinsă într-o convorbire pe telefonul mobil, i-am făcut semn să se urce, că am grijă și o să-l supraveghez eu. S-a luminat la față și s-a avântat curajos în ascensiune. Radia când a ajuns sus și și-a demonstrat că putea. Energia sa masculină țâșnea prin obrajii săi îmbujorați.

Femeilor le place ca bărbații lor să fie curajoși, descurcăreți, cutezatori, pasionali, însă după ce se căsătoresc, trec la un proces de „îmblânzire”, de „modelare” a bărbatului lor și uneori ajung să nu-l mai placă cum a devenit (sau mai bine zis cum l-au modelat ele). De aceea este necesar ca bărbații să iasă periodic și să se întâlnească cu alți bărbați, sau să se uite/participe la programe sportive. Dacă aceste activități sunt făcute în limita rezonabilului, fără să afecteze viața familiei, îi încarcă cu energie maculină.

Avem nevoie de bărbați adevărați care să fie modele pentru generațiile viitoare, care să asigure cadrul optim, stabil și sigur (aici intră loialitatea față de soție) familiilor lor.

Dr. Mihiai Tudor Gavrila 

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.