Anual la 23 aprilie, sub egida UNESCO, este marcată Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Scopul marcării acestei zile este promovarea lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Ziua Internațională a Cărții a fost instituită la 23 aprilie 1995.
23 aprilie marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).
Însă, ideea înființării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulți spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. Astfel că, în 1995, la Conferința generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaționale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim nașterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut la cele veșnice şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.
Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională – Ziua Bibliotecarului.
Sărbătorirea limbii engleze la Națiunile Unite
Pe lângă Ziua Internațională a Cărții, tot la 23 aprilie, anual ONU marchează Ziua Limbii Engleze. Prin aceasta se sărbătorește atât ziua de naștere, cât și data morții lui William Shakespeare. Pe lângă faptul că este cel mai faimos dramaturg al limbii engleze, Shakespeare a avut un impact semnificativ asupra limbii engleze moderne. Datorită creativității sale lingvistice, Shakespeare a contribuit la sute de cuvinte și expresii noi: „gossip” (bârfă), „fashionable” (la modă) și „lonely” (singur) au fost folosite pentru prima dată de Shakespeare. De asemenea, a inventat expresii precum „a sparge gheața”, „inimă slabă” și „dragostea este oarbă”. Engleza este una dintre limbile de comunicare internațională. Oameni din țări și culturi diferite sunt din ce în ce mai capabili să comunice între ei în engleză, chiar dacă nu este prima lor limbă. Acest lucru o face un instrument esențial pentru cooperarea și diplomația globală. La Organizația Națiunilor Unite, engleza este una dintre cele două limbi de lucru, alături de franceză.
Zilele limbilor străine la ONU
Ziua limbii engleze este rezultatul unei inițiative din 2010 a Departamentului de Comunicare Globală al ONU, care a stabilit zile lingvistice pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației. Scopul zilelor lingvistice ale ONU este de a sărbători multilingvismul și diversitatea culturală și de a promova utilizarea egală a tuturor celor șase limbi oficiale în cadrul Organizației.
În cadrul acestei inițiative, locurile de desfășurare a activității ONU din întreaga lume sărbătoresc șase zile separate, fiecare fiind dedicată uneia dintre cele șase limbi oficiale ale Organizației. Cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de respect pentru istoria, cultura și realizările fiecăreia dintre cele șase limbi de lucru în rândul comunității ONU, Zilele limbilor la ONU urmăresc să distreze, dar și să informeze.
Cu această ocazie, vrem să felicităm toți autorii de carte, toți editorii de carte și toți iubitorii de carte cu această zi specială. Vă dorim să continuați să vă desfătați mintea și sufletul cu cărți bune, dar mai ales cu cea mai importantă colecție din istoria omenirii – Biblia.