Călătărie spirituală la cele 7 biserici din Apocalipsa și insula Patmos

Închide telefonul și stai de vorbă cu aproapele tău față în față

Conectarea față în față cu alte persoane în mod regulat este vitală pentru bunăstarea noastră fizică, mentală și spirituală.  Cu toate acestea, astăzi este mai ușor ca niciodată să evităm comunicarea autentică cu alții, datorită faptului că tot mai mulți oameni lucrează de acasă, participă la servicii religioase online, primesc alimente și alte lucruri necesare livrate direct la ușa locuinței și interacționează cu ceilalți pe rețelele de socializare.

Dr. Vivek Murthy, Chirurg Șef al S.U.A., a numit singurătatea o formă de stres care are același efect nociv ca și fumatul zilnic. Conform acestuia, consecințele singurătății asupra sănătății pot duce la decesul timpuriu din cauza unor lucruri precum bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale și demența.

În cartea sa „Made for People: Why We Drift Into Loneliness and How to Fight for a Life of Friendship” (Făcuți pentru oameni: De ce ne afundăm în singurătate și cum să luptăm pentru o viață de prietenie), Justin Whitmel Earley a declarat pentru CBN News că Dumnezeu ne-a creat pentru a trăi în comunitate și că scopul Său este ca omenirea să-L experimenteze împreună cu alți oameni.

„Ar trebui să înțelegem prietenia nu ca pe un lux, ci ca pe o necesitate pentru a trăi o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și spiritual,” a declarat acesta.

Fiți prezent și apoi vorbiți

Earley a spus că, deși intimitatea dintre soț și soție este un lucru minunat, Dumnezeu ne-a creat ca să avem și prieteni.

„Cred că nu poți fi soțul soției tale, așa cum ar trebui să fii, și nu poți fi soția soțului tău, așa cum ar trebui să fii, până când nu ai relații puternice de prietenie în afara partenerului tău de viață. Nicio persoană nu poate purta toate poverile unei alte persoane și nicio persoană nu poate înțelege totul despre o altă persoană. Așa că eu cred că facem o imensă favoare căsniciei noastre atunci când avem prietenii cu adevărat puternice între persoane de același sex în afara căsătoriei.”

Earley recomandă o strategie în doi pași: fii prezent și apoi vorbește.  Primul pas presupune să te prezinți la întâlniri regulate, permanente, cu aceleași persoane, în mod ideal cam o dată pe săptămână.

„Acest lucru ar putea fi mersul la un grup de casă. Sau ar putea fi constituirea unui grup de responsabilitate. Ar putea fi chiar și o conversație la o terasă cu câțiva prieteni, atâta timp cât o faceți în mod regulat.”

Pasul doi implică să fim vulnerabili unul cu celălalt, ceea ce înseamnă să ne spunem unul altuia secrete, adică lucruri despre noi pe care le putem împărtăși doar unor persoane apropiate.

„Am fost creați pentru a fi cunoscuți de Dumnezeu și cunoscuți de alții. Dușmanului îi place când păstrăm secrete.”

Earley mai spune că trebuie să urmăm exemplul lui Isus, care deși cunoaștea perfect slăbiciunile prietenilor Săi îi iubea oricum.

Închideți telefonul

Experții spun că Internetul și rețelele sociale au devenit cel mai mare obstacol în calea relațiilor sănătoase. Dr. Nicole Saphier a declarat pentru CBN News că singurătatea cu care se confruntă adulții, dar și tinerii din ziua de azi, poate fi adesea pusă pe seama smartphone-urilor.

„Există receptori în creierul nostru care sunt stimulați în timp ce derulăm clipurile video scurte și primim like-uri pentru ceea ce postăm. Totul este însă de scurtă durată și, fără să vrem, ne programăm creierul pentru a primi răspunsuri de la un ecran.”

Dr. Saphier subliniază că, deși o durată de timp consistentă petrecută în compania unei alte persoane este ideală, chiar și puțină interacțiune față în față este mai bună decât deloc.

„Este în regulă să spui ‘Bună’ unui străin, însoțită de un zâmbet. Nu știi cu ce se confruntă celălalt în ziua respectivă. Nu numai că este bine pentru sănătatea ta mintală, dar probabil că este bine și pentru a lor.”

Și expertul în parenting creștin Kelly Newcom, fondator al Brave Parenting, a declarat pentru CBN News că părinții ar trebui să facă efortul de a scăpa de dispozitive, să-și privească copiii în ochi și să se angajeze în conversații semnificative.

„Este un lucru atât de comun în zilele noastre ca membrii unei familii să se reunească pentru ca apoi să se izoleze fiecare în dormitoarele lor și să se lase absorbiți online”.

Newcom recomandă părinților să preia inițiativa de a facilita întâlniri în persoană pentru copiii lor.

„Fă din casa ta locul în care îți inviți prietenii, cumperi o grămadă de gustări și poate vă uitați împreună și la un film. Dar trebuie să le iei telefoanele din mână”.

Învățați de la evrei

Națiunea modernă Israel oferă o perspectivă interesantă, deoarece în ciuda accesului la smartphone-uri, internet și social media, israelienii au foarte puține cazuri de persoane afectate de singurătate.

„Comunitățile nu creează ritualuri, ritualurile creează comunități”, a declarat Dan Senor, fost consilier de politică externă la Casa Albă și autor al cărții „The Genius of Israel: The Surprising Resilience of a Divided Nation in a Turbulent World (Geniul israelian: Rezistența surprinzătoare a unei națiuni divizate într-o lume agitată).

Senor subliniază modul în care israelienii se leagă unii de alții prin ritualuri ebraice obișnuite, cum ar fi sărbătoarea săptămânală Shabbat.

„Dacă treceți pe lângă orice casă din Israel într-o vineri seara, veți vedea, indiferent dacă sunt evrei religioși sau dimpotrivă evrei atei, toți fac același lucru. Acest ritual săptămânal de Shabbat îi aduce pe oameni împreună”.

Pe lângă ritualuri, Senor a spus că, începând de la o vârstă fragedă, israelienilor li se insuflă un sentiment de patriotism în care simt un sentiment de apartenență la ceva mai mare decât ei înșiși, spre deosebire de a li se insufla exclusiv motivația pentru realizări individuale.

„Întreaga noțiune de a trăi în Israel se referă la comunitate, nu doar la a face tot ceea ce faci cu succes de unul singur”.

Pentru a schimba astfel cursul, putem învăța și de la evrei, că pentru a schimba cursul, trebuie să punem deoparte telefonul și să dăm prioritate relațiilor în persoană.

Sursa: CBN News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.