Îmi place foarte mult atunci când un lider consacrat oferă un sumar sau un rezumat pe puncte cu principii pe care le putem înțelege rapid. Acesta este unul dintre motivele pentru care Predica lui Isus Hristos de pe Munte m-a captivat întotdeauna. Așa cum ni se povestește în Matei 5-7, Isus și-a adunat „echipa de conducere” (un grup care includea foști pescari, o personalitate politică și un colector de taxe) pentru un retreat strategic pe munte, unde Le-a prezentat echivalentul declarațiilor de misiune, viziunea și valorile pentru noua lor misiune.
Aproape fiecare director pe care îl cunosc stabilește în fiecare an un anumit moment pentru a intra în legătură cu echipa sa și a discuta elementele esențiale care conduc afacerea. Așa cum președinții S.U.A. rostesc în fiecare an discursuri despre starea Uniunii către națiune, toți liderii ar trebui, de asemenea, să prezinte în mod regulat un discurs despre „Starea afacerii” în fața organizației pentru a prezenta Ce-urile, De ce-rile organizației și Cum este afacerea lor.
Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții mele de adult cugetând la aceste trei capitole din Evanghelia după Matei. Pe parcursul unei perioade de doi ani în care le-am studiat intens, am fost de acord cu afirmația autorului Philip Yancey cu privire la Predica de pe Munte: „Dacă nu reușesc să înțeleg această învățătură, nu-L înțeleg pe El”.
Iată 10 concluzii din Predica de pe Munte care se pliază pentru lumea afacerilor și cea profesională:
- Niciun verset nu conține toate gândurile lui Dumnezeu cu privire la un anumit subiect. Cu alte cuvinte, trebuie să mă consult cu tot ce spune Biblia despre un anumit subiect pentru a surprinde cu acuratețe gândurile lui Dumnezeu despre el.
- Influența de mare impact și de lungă durată necesită de obicei adaptarea și personalizarea abordării dumneavoastră față de publicul care ascultă. Când mă gândesc la acest lucru îmi dau seama că Isus a avut cel puțin patru audiențe de-a lungul slujirii Sale, pentru fiecare având o abordare particulară: Străinul Dezinteresat; Observatorul Interesat; Învățăcelul Hotărât și Inima Înfometată.
- Evanghelia parcurge drumul relațiilor și a grijii autentice. Formula pentru cel mai mare impact al împărăției este o viață care pune în practică răscumpărarea și harul, relații autentice și intenții personalizate. Nimeni nu vrea să fie doar un simplu proiect sau o gaură pe cureaua cuiva.
- Influența de durată are de-a face mai mult cu cine ești decât cu ceea ce faci. Poate din acest motiv Isus și-a început cuvântarea cu „atitudinile A FI” – cine ar trebui să fiu, apoi ce ar trebui să fac.
- Modul în care îmbrățișez cultura definește modul în care înțeleg Evanghelia. Modul în care percep Evanghelia dictează modul în care abordez angajamentul cultural ca ucenic al lui Isus. Ucenicii lui Isus au aplicat Evanghelia în cultura lor prin unul din cele patru moduri posibile: Hristos împotriva culturii – Retragere; Hristos al Culturii – Acceptare; Hristos deasupra Culturii – Împuternicire; Hristos cel care transformă cultura – Influență. H. Richard Niebuhr a surprins pentru prima dată aceste lucruri distincte în lucrarea sa clasică, Hristos și cultura.
- Isus a redirecționat standardul neprihănirii de la acțiunile exterioare către inimă. Neprihănirea reală nu a fost niciodată menită doar pentru practica orientată spre exterior. Isus a dorit întotdeauna ca a noastră credință să fie o călătorie care să aibă la bază inima și transformarea acesteia.
- Isus se aștepta ca adevărata Evanghelie (neprihănirea interioară care se vede în afară) să atingă și să transforme totul în ceea ce ne privește. Lucrarea lui răscumpărătoare trebuie să influențeze fiecare detaliu al vieții și lucrării noastre.
- Dacă Isus poate purta o grijă perfectă a lucrurilor de mică valoare (cum ar fi păsările și florile), de ce îmi fac griji că El nu va avea grijă de mine (cea mai mare creație a Sa)?
- Autenticitatea este esențială, dar greu de atins. Aparentele exterioare nu reflectă întotdeauna motivațiile și dorințele noastre interioare.
- Trebuie să lucrez la propria mea viață cât de intens pot. Doar atunci pot avea încredere că Dumnezeu va rezolva problemele și neajunsurile pe care le văd la alții.
Autor: Stephen R. Graves