Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Iosua Faur: Săriți! Lupul! – O patologie a învățătorului fals

Nu la întâmplare Biblia numește metaforic poporul lui Dumnezeu oi iar Domnul Isus este numit Marele Păstor. Dușmanul natural al oilor este lupul care „le răpește și le împrăștie” (Ioan 10:12). Spre dezamăgirea unor oi și zbârlirea unor capre, însuși Marele Păstor al oilor a cerut păstorilor așezați peste turmele locale să fie atenți la prorocii mincinoși ce

„vin la voi îmbrăcați în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt niște lupi răpitori” (Matei 7:15).

Cum descoperi un lup? Lupul are apucături de cameleon. Foarte ușor se va deghiza și camufla folosind slăbiciunile pe de-o parte și valorile pe de altă parte a unei comunități religioase specifice. În vremea Domnului Isus, religiozitatea exterioară era mult apreciată. Deci lupii erau legaliști. În următoarele secole, cunoașterea secretă era mult prețuită. Deci lupii erau gnostici.

În vremea noastră, într-un context al unei identități naționale în refacere, a corupției politice, a superstiției naive și a unui creștinism îmbibat cu păgânism, a instabilității financiare și a complexului de inferioritate a comunității evanghelice, unii lupi vor veni cu agenda unui creștinism naționalist, promisiuni de bunăstare și prosperitate, iluzia mulțimii, a grandiosului și triumfalismului cât și a unui misticism senzaționalist ce nu poate fi testat ci trebuie doar crezut.

Când vorbim despre proroci mincinoși, nu vorbim despre oricine care nu-i de acord cu „mine” (la modul general) într-un anume punct al învățăturii creștine. Un învățător fals sau un lup este cel care răpește oile (Ioan 10:12), care vor atrage ucenici de partea lor învățând lucruri stricăcioase (Fapte 20:28-29), se împotrivesc adevărului (2 Timotei 3:8) iar cuvântul lor roade ca gangrena (2 Timotei 2:16-17).

Privind atât în istoria Bisericii cât și în experiența pastorală:

  1. Lupii nu sunt conștienți de obicei că sunt lupi – deși unii sunt malefici cu știință, alții împrăștie erori, erezii și practici greșite fiind sinceri în dorința lor de a-L sluji pe Dumnezeu. Oamenii pot fi în totalitate sinceri și absolut greșiți.
  2. Lupii cunosc, citesc și predică Biblia – nu te aștepta ca orice lup să vină cu cărți sfinte noi, cu o altă biblie și învățături scoase de la nu știu ce mistic. Istoria arată că taberele formate în jurul controverselor trinitare sau cristologice erau bine echipate cu Scriptura. Asta nu înseamnă că oricine citează sau folosește Biblia are dreptate. Teologia și învățătura poate veni înarmată cu versete biblice dar nu înseamnă că e și corect înțeleasă și aplicată.
  3. Lupii sunt dezechilibrați în practică și învățătură – vei vedea că pun accent doar pe anumite teme ale Scripturii și neglijează cu totul ceea ce nu servește agendei lor. Ei nu învață „tot planul lui Dumnezeu” ci se focalizează doar pe anumite aspecte spunând că acela este „tot planul lui Dumnezeu.” Problema nu e nici măcar în anumite teme biblice repetate, ci problema are de-a face cu o înțelegere trunchiată a adevărului care duce la concluzii nebiblice ce par a fi biblice. Și asta-i face dezechilibrați în practică: ei sunt peste tot, ei le fac pe toate, în jurul lor se învârte totul și se asociază în mod obsesiv cu ideea de Mesia și martir.
  4. Lupii sunt iritați de claritate – ei înfloresc în ambiguitate. Sunt impreciși în doctrină. Fac din acest amestec și ghiveci o virtute. Cheamă la un sincretism religios ce îi are în centru pe ei și doar pe ei. Sunt mai aplecați spre emoții și simțiri decât spre claritate și precizie.
  5. Lupii sunt atractivi pentru oi – culmea, nu? Oferă cuvinte de speranță fără adevărata speranță. „Ei leagă în mod ușuratic rana fiicei poporului Meu, zicând: ‘Pace, pace!’, când nu este pace” (Ieremia 8:11). Îți va oferi o Evanghelie atractivă, la îndemână, gata să te salveze din nevoile pe care tu le percepi dar nu cea adevărată care te va salva din nevoile tale reale.

Astfel de lupi vor duce oile în valea iadului, departe de Marele Păstor. Ce vom face? Vom plăti de dragul protejării oilor batjocura și ura ce vine din partea celor ce încurajează haita lupilor răpitori? Sau vom tăcea pentru că suntem prea lași și ocupați ca să strigăm „Lupul!”?

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.