Antreprenorii și proprietarii de afaceri mici – chiar și liderii companiilor mijlocii și mari – tind să sufere de aceeași problemă: vor să controleze toate deciziile din cadrul companiei. Șefii au adesea impresia că au atins statutul de astăzi datorită abilităților lor excelente de luare a deciziilor.
Deși acest lucru poate fi adevărat într-o anumită măsură, dacă luăm în considerare doar propria noastră perspectivă, cu siguranță că vom rata câteva idei și soluții excelente. Perspectivele noi provin aproape întotdeauna în urma ascultării celorlalți. Căutarea activă a sprijinului oamenilor care gândesc diferit aduce o energie proaspătă problemelor cu care ne confruntăm. Acest lucru se aplică designului de produs, operațiunilor companiei și aproape în orice domeniu care implică luarea deciziilor.
Iată câteva dintre avantajele pe care le avem atunci când îi ascultăm pe ceilalți:
- Devenim mai obiectivi – Este ușor să ne creăm o cameră cu ecou dacă ne ascultăm partenerii și continuăm să luăm decizii ca întotdeauna (status quo).
- Reevaluăm punctele noastre de vedere – Pot exista lucruri pe care să le considerăm de la sine adevărate – când de fapt ele reprezintă doar opiniile noastre. Când cineva contestă aceste convingeri putem descoperi posibilități noi.
- Înlăturăm vechile obiceiuri – Acceptarea unor perspective noi în luarea deciziilor ne poate împinge să ne asumăm riscuri care vor aduce afacerii beneficii pe termen lung.
- Beneficiem de experiență – Ideile din afara ariilor noastre de expertiză ne pot aduce unele dintre cele mai creative soluții.
- Dezvoltăm flexibilitatea – Atunci când încercăm ceva nou ieșim din zona noastră de confort și acest lucru ne obligă să devenim flexibili.
- Dezvoltăm lideri – Când dorim să aflăm într-un mod activ opiniile angajaților le dăm de înțeles că ne interesează părerea lor.
- Ne concentrăm pe ceea ce contează – Când facem un pas în spate și îi întrebăm pe ceilalți care le sunt opiniile putem vedea totul într-o lumină nouă.
În Biblie ni se spune:
„Poruncile Domnului sunt curate și luminează ochii” (Psalmul 19:8).
Perspectiva înseamnă a privi prin niște lentile prin care putem vedea clar. Suntem familiarizați cu faptul că atunci când ne aflăm pe vârful unui deal, examinăm peisajul înconjurător și obținem o perspectivă mai bună asupra modului în care diferitele repere relaționează între ele. În mod similar, fiecare avem o poziție – o perspectivă – prin prisma căreia vedem viața.
Această perspectivă poate fi definită ca înțelegerea noastră în ceea ce privește importanța relativă a lucrurilor. Perspectiva noastră va afecta modul în care percepem și răspundem la lumea care ne înconjoară; influențează atitudinile noastre față de relații, muncă, bani și viața însăși. Perspectiva noastră poate fi modelată de ceilalți.
Isus a făcut referire la importanța de a avea o perspectivă sănătoasă. În predica Sa de pe munte, El și-a provocat audiența, oferindu-le un nou mod de a privi multe aspecte ale vieții. El a spus:
„Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină, dar, dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Așa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!” (Matei 6:22-23).
Modul în care vedem lucrurile nu este doar important, ci este critic.
Dar de unde știm dacă perspectiva noastră este sănătoasă, așa cum a spus Isus? Dacă circumstanțele individuale ne pot influența perspectiva, putem beneficia de pe urma celorlalți, care văd lucrurile într-un mod diferit. Dincolo de asta, avem Cuvântul lui Dumnezeu care ne este ghid. Regele David al Israelului a spus că direcția și claritatea viziunii în viețile noastre ne sunt oferite de Cuvântul lui Dumnezeu:
„Cuvântul Tău este ca o candelă pentru picioarele mele și o lumină pe cărarea mea” (Psalmul 119:105).
Autor: Philip Struble
