Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de luni: Toți suntem „sub o influență” – Să o alegem pe cea mai bună

Unul dintre cele mai rele lucruri care se pot întâmpla în timp ce conducem un autovehicul este acela de a fi acuzat de conducerea „sub influență”. Acest lucru face referire de obicei la conducerea în stare de ebrietate sau sub influența unui anumit drog. Dar noi putem fi influențați și dacă privim la smartphone, dacă mâncăm fără a ne ține ochii îndreptați spre drum, sau dacă suntem angajați într-o conversație prea animată cu un pasager. Dacă permitem unor astfel de influențe să ne afecteze negativ în timp ce suntem la volan, ar trebui să fim penalizați pe bună dreptate.

Dar acest lucru nu este valabil doar în ceea ce privește condusul. Oriunde ne aflăm, la diverse întâlniri de serviciu, angrenați în apeluri de vânzări, la sală pentru a face exerciții sau acasă, când ne relaxam, cu toții suntem în mod constant „sub influența” multor factori. Întrebarea este: Ce ne influențează – și cui îi permitem să ne influențeze?

Putem fi influențați în diferite situații de colegii noștri – oameni cu care lucrăm și pentru care lucrăm. Suntem influențați de publicitate. Suntem influențați de mass-media, de știri, de programele TV, de filmele și de muzica pe care o ascultăm. Probabil că cea mai mare influență care ne afectează în secolul 21 vine din „spațiul cibernetic” – din numeroasele forme de comunicare disponibile pe internet.

În ziua de astăzi avem oameni care sunt cunoscuți ca „influenceri”. Unii dintre ei sunt celebrități; alții sunt oameni obișnuiți care au numeroși urmăritori pentru informațiile pe care le expun –  fie ele adevărate sau nu – ei comunică prin podcasturi, bloguri și rețele sociale. O parte din această influență este bună și utilă, dar o mare parte din ceea ce vedem și auzim ne distrage atenția și ne influențează într-un mod distructiv. Deci, cum putem controla ceea ce ne influențează?

Chris Simpson, președintele CBMC International, exprimă acest lucru în felul următor:

„Crearea influenței umane este ieftină și ușoară – trebuie doar să spuneți oamenilor ceea ce vor să audă. Influența dumnezeiască este costisitoare – ea provoacă și mustră, încurajează și dă putere”.

Scriptura ne oferă sfaturi utile pentru a determina ce influențe ar trebui acceptate și  care ar trebui evitate. Biblia ne oferă, de asemenea, principii conform cărora putem fi o influență pozitivă pentru ceilalți:

Influențe pe care ar trebui să le căutăm

Suntem înconjurați de influențe negative, chiar dăunătoare. Nu trebuie să le căutăm –  ne găsesc ele. În schimb, ar trebui să căutăm în mod activ și intenționat influențe care să ne construiască și să ne îmbunătățească viața.

„Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însuflețească” (Filipeni 4:8).

Influențe pe care ar trebui să le imităm

Ce oameni din jurul dumneavoastră par să facă viața mai bună, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți? Ar trebui să ne dorim să învățăm de la ei. De asemenea, ar trebui să ne străduim să devenim exemple pozitive și influențe bune pentru ceilalți oameni.

Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine – faceți. Și Dumnezeul păcii va fi cu voi” (Filipeni 4:9).

Influențe pe care ar trebui să le evităm

Câteodată nici nu suntem conștienți de influența pe care oamenii o au asupra noastră. Cel mai bun mod de a tempera influențele negative este de a sta departe de oamenii toxici, care tind să otrăvească atmosfera oriunde merg.

Nu te împrieteni cu omul mânios și nu te însoți cu omul iute la mânie, ca nu cumva să te deprinzi cu cărările lui și să-ți ajungă o cursă pentru suflet” (Proverbe 22:24).

Autor: Robert J. Tamasy

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.