Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Cofetarul din Colorado din nou în fața judecătorilor

Curtea Supremă din Colorado a audiat săptămâna aceasta pledoaria unui cofetar local care a refuzat să facă un tort solicitat pentru a sărbători o tranziție de gen. Cofetarul vrea acum să se asigure că nu va mai fi pus în postura de a i se cere să facă produse care să exprime mesaje care îi încalcă convingerile creștine.

Jack Phillips, artistul cofetar din Colorado, este proprietarul Masterpiece Cakeshop și, după cum a relatat CBN News de-a lungul anilor (prin intermediul ȘtiriCreștine), el a fost târât în instanță de numeroase ori din cauza convingerilor sale biblice. În 2017, Autumn Scardina a sunat la cofetăria lui Phillips din suburbia Denver și i-a cerut un tort aniversar care să aibă glazură albastră la exterior și blat roz la interior pentru a sărbători o tranziție de gen.

Jack a spus că nu poate realiza tortul din cauza convingerilor sale religioase.

Scardina, o avocată, l-a acționat în instanță pe Jack după refuzul acestuia, iar Curtea de Apel din Colorado i-a dat dreptate, hotărând că tortul, care nu avea niciun un mesaj scris pe el, nu poate reprezenta o formă de exprimare care să fie protejată.

Alliance Defending Freedom (ADF), un grup juridic non-profit, solicită Curții Supreme din Colorado să reexamineze cazul folosind ca argument o decizie a  Curții Supreme a SUA care a dat dreptate graficianei Lorie Smith, tot din Colorado, pentru că a refuzat să creeze site-uri web pentru căsătoriile cuplurilor de același sex, deoarece acest lucru îi încălca convingerile religioase.

Legea din Colorado interzice discriminarea bazată pe orientarea sexuală, rasă, sex și alte caracteristici, însă Smith a susținut că legea îi încalcă dreptul la liberă exprimare, protejat la nivel federal.

Curtea Supremă a Statelor Unite s-a pronunțat în favoarea lui Smith, iar ADF a depus o notificare suplimentară la Curtea Supremă din Colorado, solicitându-i să aplice această hotărâre și să afirme în mod similar drepturile de liberă exprimare ale lui Phillips în acest caz.

ADF susține că activiștii și oficialii din Colorado au folosit în mod abuziv aceeași lege de stat care a fost în discuție în 303 Creative (compania de design grafic a lui Lorie Smith) pentru a-l pedepsi pe Phillips timp de mai bine de un deceniu.

„Libertatea de exprimare este pentru toată lumea. După cum a susținut Curtea Supremă a SUA în cauza 303 Creative, autoritățile nu pot forța persoanele creative (artiști, designeri, cofetari, etc) să facă produse sau să presteze servicii care să exprime mesaje în care nu cred”, a declarat Jake Warner, consilier principal ADF. „În acest caz, un avocat i-a cerut lui Jack să creeze un tort personalizat care să celebreze și să simbolizeze o tranziție de la bărbat la femeie. Deoarece acel tort exprimă în mod evident un mesaj și deoarece Jack nu poate exprima acel mesaj pentru nimeni, autoritățile nu îl pot pedepsi pe Jack pentru că refuză să îl exprime.”

El a continuat: „Primul Amendament protejează această decizie. Solicităm instanței să aplice 303 Creative pentru a anula decizia instanței de apel care îl pedepsește pe Jack. După cum afirmă cele 23 de state și avocații libertății de exprimare care au depus memorii pentru Jack, nu trebuie să fii de acord cu opiniile lui Jack pentru a fi de acord că nimeni nu ar trebui să fie obligat să exprime mesaje în care nu crede.”

Din 2012, proprietarul Masterpiece Cakeshop a fost vizat non-stop și s-a aflat continuu în instanță pentru a-și apăra convingerile religioase.

În 2018, Phillips a obținut o victorie parțială la Curtea Supremă după ce a refuzat să facă un tort pentru o nuntă gay din cauza convingerilor sale religioase.

Dar Scardina a sunat la cofetărie cerând realizarea tortului pentru tranziția de gen și a mai cerut și un alt tort personalizat înfățișându-l pe Diavol fumând canabis, intenția fiind aceea de a-l pedepsi pe Phillips și a „corecta erorile de gândire ale acestuia.”

„Niciun american nu ar trebui să fie intimidat sau falimentat doar pentru că dorește să trăiască și să lucreze în acord cu credința sa”, a declarat ADF într-o declarație anterioară. „Dușmanii libertății religioase doresc să ne priveze de libertatea de a trăi și de a lucra în concordanță cu convingerile noastre profunde. Și fac tot ce le stă în putință pentru a-i pedepsi pe cei care – precum Jack – sunt dispuși să își apere credința.”

Phillips susține că miza este mult mai mare, explicând că el luptă pentru drepturile tuturor americanilor de a trăi conform conștiinței lor „fără teama că vor fi pedepsiți” de către autorități.

Sursa: CBN News

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Gică 23 iunie 2024 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.