Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de luni: Ce ar trebui să luăm în considerare înainte de a închide o afacere?

Tuturor ne-ar plăcea să credem că dacă respectăm standardele înalte ale Bibliei în domeniul afacerilor vom avea întotdeauna parte de succes, dar nu aceasta este realitatea. Poate fi deosebit de frustrant atunci când oamenii lipsiți de etică și de scrupule par să prospere în timp ce noi ne chinuim să ne descurcăm. Această enigmă este veche. În Biblie, psalmistului Asaf îi era de asemenea greu să înțeleagă de ce oamenii răi din jurul lui o duceau atât de bine în timp ce el se zbătea. Acesta a scris:

M-am gândit la aceste lucruri ca să le pricep, dar zadarnică mi-a fost truda până ce am intrat în Sfântul Locaş al lui Dumnezeu şi am luat seama la soarta de pe urmă a celor răi.” (Psalmul 73:16).

Acest lucru devine o preocupare deosebită atunci când oamenii credincioși, dedicați valorilor și principiilor biblice,  se confruntă cu ideea de a fi nevoiți să-și închidă afacerile, în ciuda tuturor eforturilor, rugăciunilor și încrederii lor în  Dumnezeu. Câteodată acest lucru este necesar. Dar decizia de a închide o afacere este întotdeauna dificilă. Înainte de a face acest lucru, ar trebui să luați în considerare mai mulți factori. Iată doar câțiva dintre ei:

Un factor este timpul –  cantitatea de timp petrecută pentru a-ți menține afacerea în funcțiune. Am consiliat constructori de case care ar fi putut să câștige 30 de dolari pe oră ca tâmplari. Dar, în schimb, din cauza unor greșeli obișnuite în afaceri, s-au trezit lucrând 70 de ore pe săptămână. Dacă împărțeam ceea ce câștigau la timpul petrecut la muncă, ei câștigau în esență mai puțin decât salariul minim.

Timpul este valoros și trebuie compensat corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil cu afacerea dvs. actuală, cea mai bună opțiune ar putea fi să o închideți. După cum Eclesiastul 3:1 observă plin de înțelepciune:

Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui. Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei; săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei ”.

Un alt aspect este talentul. Când aveam 25 de ani, eram contabil autorizat și mă pricepeam la managementul financiar. Dar, fiind în căutarea banilor și dorind să devin antreprenor, am decis să lansez o agenție de închiriere de mașini second hand. Într-o zi de iarnă în care temperaturile exterioare erau sub zero grade, foarte puține dintre mașinile pe care le aveam au reușit să pornească. În acea zi am realizat cât de mult îmi displăcea această afacere – și că talentele mele erau utilizate necorespunzător.

Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblăm în ele” (Efeseni 2:10).

Dumnezeu ne-a creat pe fiecare dintre noi cu talente unice. Dacă nu vă folosiți talentele pentru bunul mers al afacerii, acesta ar putea fi un motiv în plus ca să vă gândiți la închidere.

Un al treilea aspect este bogăția. Meritați să fiți plătit corespunzător pentru timpul lucrat. De exemplu, Jim a plecat de la un loc de muncă la care câștiga 100.000 de dolari pe an și a investit 200.000 de dolari pentru a începe o afacere. Cu toate acestea, afacerea nu a fost niciodată capabilă să genereze suficiente venituri pentru a rambursa investiția inițială de 200.000 de dolari, lucru ce a dus la concluzia că este neînțelept să mai continue. Isus a spus:

Deci, dacă n-aţi fost credincioşi în bogăţiile nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii?” (Luca 16:11).

Într-un scenariu diferit, Travis conducea o afacere în timpul unui declin industrial semnificativ. Când închiderea afacerii părea singura opțiune viabilă, Travis s-a oferit în mod surprinzător să cumpere acea companie. Decizia lui părea neînțeleaptă, dar Dumnezeu  i-a confirmat această decizie. Soția lui Travis s-a alăturat companiei și a devenit investitor. Împreună au făcut compania profitabilă.

„Ci, cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre şi gândurile Mele faţă de gândurile voastre” (Isaia 55:9).

Cel mai bun raționament fusese închiderea companiei, dar Dumnezeu avea planuri diferite.

Autor: Rick Boxx

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.