Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Singura specie, în afara celei umane, capabilă să efectueze operații chirurgicale pentru a salva vieți

Oamenii de știință au descoperit că furnicile din Florida efectuează amputații și curăță rănile pentru a preveni răspândirea infecțiilor.

Cercetătorii au concluzionat că furnicile efectuează operații salvatoare asupra semenilor lor. Acestea sunt doar a doua specie din lume cunoscută pentru că fac acest lucru – alături de oameni.

Cercetările au arătat că furnicile tâmplar din Florida (Camponotus floridanus) identifică rănile membrelor colegilor lor de cuib, apoi le tratează prin curățare sau amputare.

Echipa și-a publicat concluziile în data de 2 iulie în revista Current Biology.

„Când vorbim despre amputare, acesta este literalmente singurul caz în care are loc o amputare sofisticată și sistematică a unui individ de către un alt membru al speciei sale în regnul animal”, a afirmat într-o declarație primul autor al studiului, Erik Frank, ecologist comportamental la Universitatea din Würzburg din Germania.

În 2023, echipa lui Frank a descoperit că o specie de furnici africane, Megaponera analis, poate trata rănile infectate ale partenerelor lor de cuib cu o substanță antimicrobiană produsă în glandele lor. Furnicile tâmplar din Florida nu au glande echivalente, astfel încât echipa a dorit să afle cum tratează această specie rănile membrilor coloniei.

Mai exact, cercetătorii au analizat două tipuri de răni la nivelul picioarelor: lacerațiile de pe femur (coapsă) și cele de mai jos, de pe tibie.

În cadrul experimentelor, ei au observat că furnicile au tratat rănile de femur ale membrilor cuibului lor prin curățarea rănii cu gura înainte de amputarea piciorului prin mușcături repetate, în timp ce rănile de tibie au fost tratate doar prin curățare.

Operațiile au dus la îmbunătățiri semnificative ale supraviețuirii furnicilor pacienți. Ratele de supraviețuire pentru rănile femurului s-au îmbunătățit de la mai puțin de 40% la 90-95% atunci când au fost efectuate amputări, în timp ce ratele de supraviețuire pentru rănile tibiei s-au îmbunătățit de la 15% la 75% după curățare.

Oamenii de știință sugerează că furnicile amputează doar leziunile femurale, mai degrabă decât toate leziunile picioarelor, din cauza limitării vitezei.

Furnicile au nevoie de cel puțin 40 de minute pentru a efectua o amputație.

După ce au studiat scanările micro-CT ale furnicilor, cercetătorii au presupus că deteriorarea mușchilor de pompare a sângelui din femur cauzează încetinirea circulației sângelui. Acest lucru ar însemna că sângele încărcat cu bacterii ar avea nevoie de mai mult timp pentru a intra în organism, oferind furnicilor suficient timp pentru amputarea membrului.

Tibiile furnicilor, între timp, au relativ puțin țesut muscular, astfel încât infecțiile se pot răspândi mai repede. Aceasta înseamnă că amputarea ar dura prea mult timp pentru ca furnicile să oprească răspândirea bacteriilor dăunătoare, așa că se concentrează în schimb pe curățarea rănii.

„Furnicile sunt capabile să diagnosticheze o rană, să vadă dacă este infectată sau sterilă și să o trateze în consecință pe perioade lungi de timp de către alți indivizi – singurul sistem medical care poate rivaliza cu acesta ar fi cel uman”, a spus Frank.

Capacitatea furnicilor de a identifica și trata rănile în mod selectiv este înnăscută, au afirmat cercetătorii, care nu au găsit dovezi de învățare.

Oamenii de știință își extind acum cercetările la alte specii de furnici care nu posedă glande antimicrobiene speciale pentru a vedea dacă și alte furnici au capacitatea de a efectua intervenții chirurgicale.

Sursă: Live Science

ȘtiriCreștine.ro: citind materialul de mai sus de mai sus, nu putem decât să fim uimiți și să mulțumim că avem un Dumnezeu așa de minunat care a lucrat la Creație și a pus înțelepciune chiar și în niște vietăți atât de mici și, aparent, fără însemnătate ca furnicile!

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.