Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Șapte valori ale succesului pe care Germania le datorează Bibliei

Mulți au încercat să explice de ce Germania este una dintre cele mai prospere națiuni din lume. Hans-Joachim Hahn – un cunoscut lector de etică în economie și științe sociale – are o explicație foarte diferită de cea a majorității celorlalți cercetători. Hahn vede șapte valori în spatele prosperității germane, toate provenind din Biblie.

Ați putea descrie cele șapte valori care au modelat succesul economic al Germaniei? 

„Prima valoare este etica protestantă a muncii. Germanii au reputația de a munci din greu și cu sârguință. Acest lucru este contrar felului în care era privită munca în Grecia Antică sau China, unde muncitorii erau considerați cetățeni de mâna a doua. În Germania, munca este privită ca înobilând omul.

A doua valoare este integritatea, care reprezintă un angajament față de adevăr.

În al treilea rând, există încrederea, care izvorăște din integritate.

În al patrulea rând, există respectul, care permite oamenilor să fie văzuți ca ființe cu valoare intrinsecă și cu daruri unice, mai degrabă decât un simplu capital productiv.

În al cincilea rând, valoarea responsabilității este înțelegerea faptului că omul este responsabil în primul rând în fața lui Dumnezeu și a altor oameni.

A șasea valoare este sustenabilitatea.

Și nu în ultimul rând, există curajul de a recunoaște greșelile. Acest lucru este unic pentru culturile creștine. În culturile asiatice, de exemplu, să admiți că ai greșit îți va distruge respectul în ochii celorlalți.”

Ați vorbit despre sustenabilitate. De obicei, ecologiștii vorbesc despre asta, dar ei nu sunt adesea favorabili creștinismului. Așadar, cum susțineți că ea izvorăște din Biblie?

„Sustenabilitatea este o idee destul de populară în zilele noastre. Ecologiștii sugerează că ei au creat această valoare. Ea a fost deja exprimată în Geneza 1, când Dumnezeu i-a poruncit omului să aibă grijă de creația Sa.”

De ce credeți că Biblia a fost cea care a adus aceste șapte valori în Germania?

„Toată lumea este de acord că Martin Luther a făcut din Germania o națiune cultă. El a fost primul care a cerut educație universală pentru băieți și fete. Copiii trebuiau să învețe catehismul lui Luther, care conținea cele Zece Porunci. Toate aceste șapte valori izvorăsc din ele.

Educația creștină însă nu s-a născut odată cu Luther. Mănăstirile fondaseră deja cele mai vechi universități germane cu câteva secole înainte. Aceasta înseamnă că datorăm Bibliei sistemul de educație care a permis acestor șapte valori să modeleze viața publică. Datorită generațiilor de bărbați și femei care au predat aceste valori, Germania a devenit națiunea prosperă pe care o cunoaștem.”

Care este influența Iluminismului în această ecuație?

„Unii oameni atribuie aceste valori Iluminismului. Dar chiar și această mișcare filosofică a început cu cercetători ai Bibliei. Problema, însă, este că în esența sa Iluminismul este credința în rațiunea omului: raționalismul. Cu toate acestea, o astfel de credință nu hrănește aceste valori, deoarece rațiunea omului nu este un fundament fiabil pentru construirea valorilor.

Unul dintre cei mai cunoscuți filosofi germani, Friedrich Nietzsche, a arătat că valorile sunt pur arbitrare dacă se bazează pe rațiunea umană. Acesta este motivul pentru care ele se estompează astăzi.”

Ați ținut prelegeri pe această temă de ani de zile. Cum sunt primite aceste idei?

„De cele mai multe ori, oamenii sunt surprinși. Ei îmi spun: ‘Nu am văzut niciodată lucrurile așa, dar modul în care le explicați este logic și clar’.

Îmi amintesc de un antreprenor romano-catolic care a venit la mine după o astfel de învățătură și mi-a spus: ‘Tocmai mi-ați explicat de ce afacerea mea are succes.’

Cred că oamenii sunt uimiți pentru că, în loc să vorbesc despre simptome externe, cum ar fi rata șomajului sau PIB-ul pe cap de locuitor, eu dezvălui cauzele care sunt la rădăcină.”

Aveți și reacții negative?

„Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când înteracționez cu audiențe angajate ideologic în comunism, socialism sau ecologism. Cu cât oamenii erau mai dedicați ideologic, cu atât se arătau mai puțin dispuși să dezbată.

Acest lucru este de înțeles, deoarece abordarea mea conduce spre a favoriza o formă de societate care promovează libertatea și responsabilitatea personală. Aceasta contrastează puternic cu idealul unui sistem de stat socialist puternic, pe care ideologiile lor îl promovează.

Dar, în general, învățătura mea este bine primită ori de câte ori audiența mea nu este atât de ferm angajată în vreo ideologie, fie că sunt creștini sau nu.”

Credeți că aceste șapte valori pot modela din nou viitorul Germaniei?

„În prezent, circumstanțele nu prea sunt favorabile. În politică, chiar și creștin-democrații sunt profund angajați în ideologii precum socialismul sau ecologismul. Acest lucru creează un stat puternic, care diminuează libertatea și valoarea oamenilor, îi face mai degrabă cetățeni subordonați decât maturi și astfel îi sărăcește, de exemplu, prin creșterea impozitelor.

Sunt credincios în Dumnezeu și în Biblie și astfel știu că schimbarea este posibilă. În cartea lui Iona, Dumnezeu nu a distrus Ninive atunci când cetățenii au ascultat și s-au pocăit. Avem nevoie de o astfel de schimbare radicală, care să pună din nou accentul pe acele valori biblice de succes aflate la baza economiei sociale de piață germane, care au echilibrat responsabilitatea socială și libertatea personală. Ar putea fi nevoie de decenii și de o cădere profundă. Totuși, o revenire este întotdeauna posibilă, deoarece este biblică, iar istoria o dovedește.”

Sursa: CNE.news

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.