Ați observat vreodată câte lucruri funcționale sunt alcătuite din două unități la fel? O bicicletă, de exemplu, nu numai că are două roți și două cauciucuri dar are și două pedale. Vă puteți imagina că încercați să participați la o competiție de ciclism având doar o singură pedală? Avioanele însă pot zbura cu un singur motor, dar dacă una dintre aripi cade, urmează un dezastru.
Multe din părțile corpului uman, pe care le folosim în mod eficient, vin la dublu. Putem să vedem doar cu un singur ochi, dar dacă vedem cu amândoi avem o percepție mult mai adâncă. Este extrem de dificil să ridicăm obiecte grele folosindu-ne doar de un braț, iar dacă dorim să batem din palme într-un mod liniștit ar trebui să încercăm să aplaudăm cu o singură mână. Dacă încercați să alergați o cursă de 100 de metri folosind un singur picior, șansele de câștig nu sunt unele foarte mari.
Nu trebuie să ne gândim prea mult pentru a ne da seama cât de bine se aplică principiul “mai bine doi” în lumea afacerilor și cea profesională. De-a lungul istoriei relația maestru- ucenic s-a dovedit a fi foarte eficiență în învățarea diverselor abilități. În ziua de astăzi este foarte comun pentru companii să se folosească de strategia mentor – protejat pentru formarea și echiparea tinerelor talente promițătoare.
Se prea poate ca antreprenorii să își dorească să fie propriul lor șef, dar dacă sunt înțelepți vor căuta să meargă la un consilier de încredere atunci când se află în fața unor decizii importante. Din cauza faptului că fiecare dintre noi avem puncte oarbe care ne pot afecta viața într-un mod negativ, ne este benific să avem unul sau mai mulți parteneri responsabili – prieteni de încredere cărora le pasă de noi pentru a ne adresa întrebări provocatoare și dificile atunci când este necesar.
Am rămas impresionat de câte ori Scriptura afrmă că ne este mai bine în doi. Acest lucru se poate observa chiar din prima carte a Bibliei când Dumnezeu declară
„Nu este bine ca omul să fie singur.” (Geneza 2:18)
Moise și Aron au fost folosiți pentru a elibera poporul israel din robia de 400 de ani din Egipt. Profetul Ilie și-a echipat succesorul, pe Elisei, prin care Dumnezeu a înfăptuit minuni care au fost mult mai mari decât cele făcute de Ilie. Înainte de a deveni rege al Israelului, David a beneficiat de prietenia lui Ionatan, fiul Regelui Saul.
Acest principiu se regăsește și în Noul Testament. Isus Hristos i-a trimis pe ucenici câte doi în călătorii misionare, acest lucru fiind parte din instruirea lor. După convertirea dramatică a lui Saul (al cărui nume a devenit Pavel) de la persecutor al creștinilor la ucenic al lui Isus, acesta l-a avut ca prieten și mentor pe Barnaba. Mai apoi, Pavel a investit în viețile unor tineri precum Sila, Timotei și Tit. Mai jos sunt câteva adevăruri biblice legate de acest subiect:
Două persoane se pot ascuți una pe alta
În munca mea de autor și editor mi-am dat seama deseori că munca împreună cu alții îmi îmbunătățește concentrarea și duce la un produs superior, indiferent dacă este vorba despre o revistă, un articol sau o carte.
„După cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său.” (Proverbe 27:17 NTR)
Două persoane pot oferi ajutorul de care este nevoie
Pe parcursul vieții, dar și la locul de muncă, vin momente în care ne clătinam. Dacă avem lângă noi o persoană care ne poate oferi o mână de ajutor, acest lucru este un mare avantaj.
„Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul. Dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice!” (Eclesiastul 4: 9-10)
Doi pot oferi un sfat crucial
În entuziasmul nostru – sau în lipsa de înțelepciune – suntem tentați să ne grăbim acționăm neînțelept. Dacă avem alături un consilier de încredere (sau mai mulți), acesta ne poate ajuta să evităm luarea unor decizii dezastruoase.
„Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte.” (Proverbe 19:20)
Autor: Robert J. Tamasy