Probabil ați observat cât de complexă a devenit viața. Oamenii de afaceri și profesioniștii citesc sute de e-mailuri în fiecare zi lucrătoare pentru a găsi aproximativ o duzină relevantă pentru afacerea lor. Mulți pensionari fac remarci despre cât de ocupate au devenit viețile lor chiar dacă cariera lor s-a încheiat. Adesea, ei reflectă la cât de multe lucruri realizau când lucrau cu normă întreagă!
Se pare că, cu cât facem mai multe progrese, cu atât tehnologia ne captează în capcanele ei temporale. În profesia mea din domeniul asigurărilor, am observat că ultimii 40 de ani am progresat mult în ceea ce privește modul în care se desfășoară afacerea – suntem capabili să oferim mult mai multe date într-un timp mult mai scurt clienților și potențialilor clienți. Este interesant de observat, totuși, că atunci când afacerea mea era mai puțin complexă, cu mai puține opțiuni și resurse, puteam face mai multe tranzacții cu mai puțin efort. Vă puteți raporta la acest paradox?
Mulți dintre noi sunt prinși în achiziționarea celor mai noi smartphone-uri pentru a gestiona toate aplicațiile concepute pentru a ne face viața mai ușoară și mai plăcută. Mașina mea are un sistem de navigație încorporat și pot folosi oricând aplicația GPS de pe telefon. Dar, în mod surprinzător, îmi place adesea să găsesc destinația folosindu-mă de un mod care nu mai este la modă – folosesc o versiune tipărită a Google Maps sau, uneori, revin la o hartă veche a orașului îndesată în torpedo.
Am „avansat” atât de mult încât oamenii din cafenele nu mai citesc secțiunea lor preferată din ziar pentru a evita să poarte conversații cu prietenii sau familia. (În multe orașe, ziarele sunt greu de găsit!) Ne uităm în smartphone-uri sau tablete în loc să comunicăm față în față cu ceilalți. Mă doare atunci când văd o familie de patru sau mai multe persoane stând într-un restaurant, iar toată lumea este captată de dispozitivul media personal, ratând ocazia minunată de a auzi despre ceea ce s-a întâmplat în viața celuilalt.
Din acest motiv, caut în mod deliberat să-mi simplific viața. Aceasta include concentrarea pe Dumnezeu care a creat și proiectat lumea noastră complexă, dar încă încearcă să ne ofere linii directoare simple, dar eficiente pentru viață. Cu mulți ani în urmă, mi-am pus încrederea în acest Dumnezeu complex, realizând că sunt foarte simplu de urmat căile Lui. Nu avem nevoie de gadgeturi electronice pentru a dezvălui voia Lui pentru viețile noastre. Adevărurile și principiile Cuvântului Său ne ajută să rămânem pe o grindă uniformă în lumea noastră, care este din ce în ce mai complexă. Iată câteva dintre ele:
Poruncile lui Dumnezeu – regulile de viață – sunt simple
Majoritatea companiilor au manuale lungi pentru angajați, iar atunci când cumpărăm o mașină, un aparat sau un dispozitiv electronic, acestea vin cu instrucțiuni complexe. Dar când Dumnezeu ne-a prezentat poruncile, regulile Sale de viață, El ne-a dat doar 10. Prima servește drept temelie pentru toate celelalte:
„Să nu-ţi faci chip cioplit… Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujești, căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos….Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele” (Exod 20:4-6).
El oferă o cale simplă către înțelepciune
Lumea noastră este plină de cunoștințe și informații, dar se pare că înțelepciunea este extrem de redusă. Dumnezeu promite că o va oferi celor care o caută.
„Legea Domnului este desăvârșită și înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată și dă înțelepciune celui neștiutor” (Psalmul 19:7).
Prevederile lui Dumnezeu nu sunt complicate
Planificăm, proiectăm și punem la cale modalități de a ne atinge obiectivele și de a ne îndeplini nevoile, dar căile lui Dumnezeu sunt relativ simple. Tot ceea ce El cere este credință și încredere neclintită în El.
„Domnul păzește pe cei fără răutate: eram nenorocit de tot, dar El m-a mântuit” (Psalmul 116:6).
Autor: Jim Langey