Pentru mulți ani am avut convingerea că distincțiile „sacru/secular” despre care auzim uneori nu sunt susținute nicăieri în Biblie. Este posibil ca slujitorilor bisericii și misionarilor să li se fi dat roluri specifice, împreună cu darurile și abilitățile necesare pentru a le îndeplini. Cu toate acestea, în ochii lui Dumnezeu, slujba unui director, reprezentant de vânzări, asistent administrativ, manager sau funcționar este la fel de „sfântă” și este o chemare a Domnului ca cea a profesioniștilor religioși care lucrează sub umbrela Bisericii.
La începutul acestui an, pastorul principal al bisericii pe care o frecventez a afirmat acest adevăr, prezentând un mesaj pe care l-a numit „Câștigarea respectului colegilor de muncă”. Îmi iau libertatea de a folosi punctele sale cheie și de a le extinde. Este crucial să fim respectați de colegi dacă vrem să fim eficienți ca „ambasadori ai lui Hristos”, așa cum este descris în 2 Corinteni 5:20.
Se spune adesea că noi trebuie „să fim vești bune înainte de a putea împărtăși vești bune”. Cu alte cuvinte, avem un impact pozitiv mic sau chiar inexistent prin ceea ce spunem, indiferent de cât de fideli suntem față de Scripturi, dacă comportamentul nostru la locul de muncă este caracterizat de comportament neetic, necinste, egocentrism, lene și lipsă de compasiune, printre alte lucruri. După cum Proverbe 22:1 spune,
„Un nume bun este mai de dorit decât o bogăţie mare şi a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul”.
Iată câteva principii biblice pentru câștigarea și menținerea respectului oamenilor cu care lucrăm în fiecare zi:
Să arătăm dragoste față de ceilalți
Termenul „dragoste” poate însemna multe lucruri, dar dacă manifestăm dragoste față de ceilalți acest lucru reflectă lucrarea lui Dumnezeu în noi. Acest lucru include manifestarea îngrijorării și compasiunii autentice față de ceilalți, și chiar să ne așezăm propriile noastre interese pe planul doi atunci când este necesar.
„Cât despre dragostea frăţească, n-aveţi nevoie să vă scriem, căci voi singuri aţi fost învăţaţi de Dumnezeu să vă iubiţi unii pe alţii” (1 Tesaloniceni 4:9).
„Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Levitic 19:18).
Să ne preocupăm de treburile noastre
Oamenii care se amestecă constant în treburile altora fără să fie întrebați sunt, în cel mai bun caz, niște enervanți. S-ar putea să avem un interes real pentru ceilalți, dar asta nu înseamnă să intrăm în zone în care nu am fost invitați
„Să căutaţi să trăiţi liniştiţi, să vă vedeţi de treburi”(1 Tesaloniceni 4:11).
„Totodată [tinerele văduve] se deprind să umble fără nicio treabă din casă în casă; şi nu numai că sunt leneşe, dar sunt şi limbute şi iscoditoare şi vorbesc ce nu trebuie vorbit” (1 Timotei 5:13).
Să lucrăm cu sârguință
Puține lucruri generează mai multe resentimente decât un coleg de muncă care nu își poartă propria parte din sarcină. Când alții observă lenea la un individ, atitudinile lor față de acea persoană nu pot să nu ia o întorsătură negativă.
„să lucraţi cu mâinile voastre, cum v-am sfătuit. Şi astfel să vă purtaţi cuviincios cu cei de afară şi să n-aveţi trebuinţă de nimeni” (1 Tesaloniceni 4:11-12).
„Poftele leneşului îl omoară, pentru că nu vrea să lucreze cu mâinile” (Proverbe 21:25).
Să fim oameni de încredere
La locul de muncă, atunci când termenele limită se apropie și trebuie parcurși pașii critici, este revigorant și încurajator să știm pe cine ne putem baza. Toți cei care Îl urmăm pe Isus Hristos ar trebui să fim astfel de oameni, de încredere, și ar trebui să ne facem partea noastră – și chiar mai mult decât partea noastră – pentru a atinge scopurile și obiectivele dorite.
„Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii” (Romani 12:18).
„Un angajat fidel este la fel de revigorant ca o zi răcoroasă într-o vară fierbinte. El înviorează sufletul șefului său” (Proverbe 25:13, Biblia Vie).
Autor: Robert J Tamasy