Călătărie spirituală la cele 7 biserici din Apocalipsa și insula Patmos

Papa Francisc a afirmat recent că toate religiile duc la Dumnezeu, un episcop catolic îl contrazice vehement

La o întâlnire interreligioasă a tinerilor din Singapore în luna septembrie, Papa Francisc a făcut unele declarații tulburătoare cu privire la modul în care oamenii din întreaga lume pot găsi mântuirea la Dumnezeu.

Într-o discuție deschisă, Francisc a declarat adunării că „fiecare religie este o modalitate de a ajunge la Dumnezeu”. El a continuat: „Un fel de comparație, un exemplu, ar fi că ele sunt un fel de limbi diferite pentru a ajunge la Dumnezeu”.

Liderul religios al celor 1,4 miliarde de catolici din lume și-a continuat ideea pe această cale universalistă: „Dar Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți. Și dacă Dumnezeu este Dumnezeu pentru toți, noi toți suntem fii și fiice ale lui Dumnezeu”.

El a deplâns faptul că unii susțin că: „Dumnezeul meu este mai important decât Dumnezeul tău!” și a întrebat: „Este adevărat?”

Răspunzând propriei sale întrebări adresate tinerilor, pontiful a încheiat,

Există un singur Dumnezeu și fiecare dintre noi are un limbaj, ca să spun așa, pentru a ajunge la Dumnezeu. Sihk, musulman, hindus, creștin. Există căi diferite. Înțelegeți?

Liderii de pe scenă, reprezentând diferite religii, au dat din cap cu bucurie, în semn de aprobare.

Crux, care este un site de știri catolic, a spus despre aceste declarații ale Papei:

O astfel de retorică a stârnit controverse printre catolicii mai conservatori care se tem că pune sub semnul întrebării doctrina catolică despre Hristos ca singurul Salvator al lumii și, de asemenea, subminează eforturile misionarilor de a aduce oamenii la credință.

Când Papa Francisc a făcut declarații similare la o întâlnire interconfesională în Kazahstan în 2022, episcopul catolic Athanasius Schneider din acea țară a avertizat că astfel de declarații riscă să creeze un „supermarket al religiilor” în care oamenii pot cumpăra orice le convine.

O astfel de învățătură este în conflict direct cu Isus și cu Evanghelia însăși.

Isus a fost fără echivoc când a spus:

Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine. (Ioan 14:6)

După cum a subliniat cunoscutul autor C.S. Lewis, această afirmație ori este adevărată, ori Isus este un nebun sau un mincinos.

Biserica creștină a susținut întotdeauna, din cele mai vechi timpuri, exclusivitatea mântuirii doar prin Hristos.

Când Isus i-a întrebat pe cei doisprezece apostoli: „Vreți să plecați și voi?”, Petru însuși, despre care catolicii cred că a fost primul lider al Bisericii, a răspuns:

Doamne, la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieții veșnice și noi am crezut și am ajuns la cunoștința că Tu ești Hristosul, Sfântul lui Dumnezeu. (Ioan 6:68-69)

Același Petru, vorbind despre Isus în fața Consiliului de la Ierusalim din Faptele Apostolilor 4, a fost cel care a proclamat:

Și în nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor prin care să fim mântuiți. (Fapte 4:12)

În First Things (un site catolic, n.tr.), arhiepiscopul emerit Charles J. Chaput, a spus cu referire la comentariile pontifului:

Papa Francisc are obiceiul, de acum bine stabilit, de a spune lucruri care îi lasă pe ascultători confuzi și sperând că a vrut să spună altceva decât ceea ce a spus de fapt. Faptul că toate religiile au aceeași greutate este o idee extraordinar de greșită pe care succesorul lui Petru pare să o susțină.

Așa cum a predicat Sfântul Pavel acum două mii de ani, căutarea lui Dumnezeu poate lua multe forme imperfecte, dar fiecare dintre ele este o căutare imperfectă a Dumnezeului unic, adevărat și trinitar din Sfânta Scriptură. Pavel condamnă religiile false și îl predică pe Isus Hristos ca realitate și împlinire a Dumnezeului necunoscut pe care grecii îl adoră (Fapte 17:22-31).

Suntem numiți creștini pentru că noi credem că Isus Hristos este Dumnezeu, a doua persoană a Trinității. De la începutul credinței noastre, adepții lui Hristos au fost unici printre religiile lumii pentru că au acceptat ca adevărată afirmația extraordinară a lui Hristos că este Dumnezeu – în parte datorită miracolelor sale, în parte datorită predicării sale, dar în cele din urmă datorită morții și învierii sale corporale. De asemenea, creștinii au crezut întotdeauna că această realitate face creștinismul categoric distinct de toate celelalte religii și, la rândul său, necesită un angajament total al vieții noastre.

Aceasta surprinde adevărul universal al creștinismului, fundamentul Evangheliei însăși. Numai Domnul nostru are cuvintele vieții veșnice, la cine altcineva să mergem?

Fiecare lider al Bisericii lui Hristos trebuie să fie foarte clar cu privire la acest fapt.

Oricine nu este, își subminează propria vocație, contrazice afirmațiile lui Isus Însuși și diminuează martiriul valurilor nenumărate de sfinți din toate timpurile care și-au dat viața de dragul Evangheliei inegalabile a Domnului nostru.

Sursa: Daily Citizen

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

5 Comentarii
  1. Corneliu Livanu 5 octombrie 2024 Reply
  2. Marinescu 14 octombrie 2024 Reply
  3. Mariana 20 octombrie 2024 Reply
    • Poteraș Ionuț 28 octombrie 2024 Reply
  4. Eduard 9 noiembrie 2024 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.