Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de luni: Puterea de a rosti cuvintele potrivite

Trăim vremuri fără precedent. Undele radio sunt pline de cuvinte, la fel și internetul. Datorită rețelelor sociale, oricine are capacitatea de a vorbi poate posta orice informații, idei și opinii pe care alege să le prezinte. Deoarece știrile TV sunt acum 24/7, comentariile și expunerea la știrile și evenimentele zilei nu se termină niciodată. Non-stop, orele trebuie să fie pline de sunet, nu de liniște. Drept urmare, am putea spune că niciodată în istoria omenirii nu s-au spus atât de multe de către mulți oameni – despre atât de puține.

O consecință a acestui fapt este că oamenii sunt atât de dornici să vorbească încât adesea nu reușesc să se oprească și să ia în considerare ceea ce vorbesc. Indiferent dacă spun vorbe pozitive sau negative, blânde sau aspre, ei își deschid gura și lasă ca aceste cuvinte să zboare. Acest lucru îmi amintește de Proverbe 10:19 care avertizează:

Cine vorbește mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-și ține buzele este un om chibzuit”.

Chiar dacă alegem să nu ne lăsăm prinși în haosul comunicațional al rețelelor de socializare și să limităm expunerea la dezvăluirile care sunt atât de comune în mass-media, nu suntem imuni, totuși, la puterea cuvintelor, fie ea bună sau rea. Ne putem afla în ipostaza de făptaș sau victimă (sau în ambele) a cuvintelor folosite cu neglijență.

E-mailul este un mod minunat și rapid de comunicare. Dar dacă nu avem prudență pentru a revizui și reconsidera mai întâi ceea ce am scris înainte de a apăsa „Trimite”, putem regreta mai târziu. Mai ales dacă scriem  într-un moment de furie sau încărcat cu mari emoții. Aceleași regrete pot apărea atunci când lansăm mesaje vocale sau text de pe smartphone-urile noastre. Ceea ce suna bine și potrivit la început poate provoca o suferință considerabilă mai târziu.

Având în vedere că o comunicare eficientă este atât de esențială pentru lumea afacerilor și cea profesională din secolul 21, dar în același timp atât de provocatoare, iată câteva principii din Biblie care ne pot fi de ajutor:

Alegeți-vă cu înțelepciune cuvintele

Am cunoscut oameni care erau mai mult decât dornici să-și împărtășească gândurile cu ceilalți, gânduri pe care nu  le doreau pierdute. Îmi vin în minte vremuri când eu însumi m-am făcut vinovat de asta. Trebuie să luăm în considerare  în avans  impactul cuvintelor pe care intenționăm să le rostim, dacă acesta va fi unul benefic sau distructiv.

Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca niște mere de aur într-un coșuleț de argint. Ca o verigă de aur și o podoabă de aur curat, așa este înțeleptul care mustră pentru o ureche ascultătoare.” (Proverbe 25:11-12).

Cuvintele noastre trebuie să fie instrumente care construiesc, nu unele care dărâmă

În lumea în care trăim – și la locul de muncă, unde ne petrecem atât de mult timp – găsim  multă negativitate, care implică adesea cuvinte rostite și scrise cu intenții rele. Nu este necesar ca și noi să contribuim la asta. Putem face o diferență semnificativă dacă folosim cuvinte care ridică decât cuvinte care dărâmă.

Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie ca să dea har celor ce-l aud” (Efeseni 4:29).

Contracarează cuvintele care rănesc

Ați urmărit vreodată pe cineva care a fost ținta unor cuvinte furioase sau răzbunătoare? Poate că și dumneavoastră v-ați aflat în această ipostază uneori. Cunoscând durerea și disconfortul pe care le pot provoca cuvintele care rănesc, ar trebui să ne străduim  să oferim cuvinte care vindecă, încurajează și inspiră.

Cine vorbește în chip ușuratic rănește ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepților aduce vindecare” (Proverbe 12:18).

Ar fi bine să nu  faceți parte din boala comunicațiilor ci să vă străduiți, mai degrabă, să fiți printre cei care oferă un remediu.

Autor: Robert J. Tamasy

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.