Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, al fostului său ministru al apărării Yoav Gallant și al unor oficiali Hamas. Mandatele îi transformă pe Netanyahu și Gallant în suspecți căutați la nivel internațional.
După primirea știrii, Netanyahu a condamnat mandatul de arestare al CPI, afirmând că Israelul „respinge cu dezgust aceste acțiuni absurde și false”.
Într-o declarație emisă de biroul său, el a spus: „Nu există nimic mai just decât războiul pe care Israelul îl poartă în Gaza”.
Mandatele îi acuză pe Netanyahu și Gallant de crime de război și crime împotriva umanității pentru războiul din Gaza și acuză Hamas pentru atacurile din octombrie care au declanșat ofensiva Israelului în teritoriul palestinian. Decizia CPI l-ar expune pe Netanyahu riscului de a fi arestat dacă ar călători în anumite țări.
Mandatele vin în contextul în care Israelul poartă războaie cu Hamas la granița sa sudică și cu Hezbollah la granița sa nordică pentru a pune în sfârșit capăt terorismului, inclusiv atacurilor continue cu rachete și drone asupra civililor israelieni.
Administrația Biden face presiuni pentru un acord de încetare a focului
Mediatorul american Amos Hochstein a sosit miercuri târziu în Israel în cea mai recentă încercare de a negocia o încetare a focului între Hezbollah și Israel. Totuși, unii cred că acordul ar proteja Hezbollah și sponsorul său în ale terorismului, Iranul.
Hochstein a încheiat discuțiile cu președintele parlamentului libanez, Nabih Berri. Trimisul SUA a concluzionat: „În întâlnirea de astăzi am înregistrat progrese suplimentare”. El a precizat că va merge în Israel pentru a încerca să „încheie această discuție”.
Cu toate acestea, un punct de blocaj evident în ultimele zile a fost insistența că Israelul nu poate avea libertatea de a răspunde la încălcările acordului de către Hezbollah. „Israelului nu îi este permis să încalce, să ucidă și să intre oricând dorește”, a declarat liderul grupului, Naim Kassem.
Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa’ar, a replicat că statul Israel trebuie să aibă acest drept. „Va trebui să ne păstrăm libertatea de a acționa dacă vor exista încălcări, a notat Sa’ar.
Sa’ar a adăugat că Israelul trebuie să împiedice Hezbollah să mai amenințe vreodată nordul Israelului. „Va trebui să ne asigurăm că nu vor putea să își reconstruiască din nou forțele în Liban – nu vor putea să aducă din nou muniție, rachete”.
Deși Hochstein nu a dorit să discute detaliile potențialului acord, analistul pentru Orientul Mijlociu Lee Smith a declarat pentru CBN News că acesta prevede angajarea armatei libaneze care a fost infiltrată de Hezbollah.
Criticii avertizează că acordul de încetare a focului al administrației Biden ar avantaja Hezbollah și Iranul
Smith crede că acordul favorizează Hezbollah.
El a argumentat: „Nu numai că protejează un intermediar iranian, Hezbollah-ul, dar și îi dă cu tifla contribuabilului american. Noi îi spunem finanțare pentru Liban. Nu este finanțare pentru Liban, este finanțare pentru Hezbollah”.
Smith a adăugat: „Vorbim despre o sumă suplimentară de 400 de milioane de dolari pentru forțele armate libaneze, în plus față de sutele de milioane pe care am decis acum să le acordăm anual. Ceea ce facem este să plătim un activ Hezbollah. Deci, cred că este o evoluție foarte proastă pentru regiune”.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a încercat miercuri să adopte o rezoluție care să ceară o încetare imediată, necondiționată și permanentă a focului în Gaza. Cu toate acestea, Statele Unite s-au opus cu veto acestei rezoluții.
Reprezentantul permanent al SUA pe lângă ONU, Robert A. Wood, a declarat: „Am spus clar pe parcursul negocierilor că nu putem susține o încetare necondiționată a focului care nu reușește să elibereze ostaticii”.
Israelul subliniază că Hamas poate pune capăt cu ușurință războiului. Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat: „Dacă Hamas ar elibera ostaticii și ar preda armele, nu ar mai fi nevoie să se tragă niciun foc.”