În această săptămână, oamenii din Statele Unite ale Americii vor sărbători din nou Ziua Recunoștinței, sărbătoare ce este celebrată din anul 1863. Această practică datează, totuși, de la începutul anilor 1600, când imigranții din Anglia au început să o sărbătorească anual. De asemenea, ea face parte și din tradițiile altor națiuni, fiind celebrată în Canada, Sfânta Lucia, Liberia și, neoficial, în țări precum Brazilia, Germania și Filipine.
Chiar și în națiunile în care nu se desfășoară o celebrare formală a Zilei Recunoștinței, simplul act de a simți și de a exprima recunoștința este unul potrivit. Nu avem nevoie de un edict oficial al guvernului pentru a reflecta asupra lucrurilor pentru care suntem recunoscători. De fapt, fiecare zi poate fi o „ Zi a Recunoștinței” dacă alegem asta.
Întrebarea este cui ar trebui să îi fim recunoscători? Pentru ce anume trebuie să fim mulțumitori? Putem fi recunoscători în multe feluri la locul de muncă: angajatorilor sau șefilor pentru locurile de muncă pe care le avem; clienților care permit ca aceste companii să existe. Dacă suntem proprietari ai unei afaceri mici, putem fi recunoscători pentru oportunitățile, abilitățile și talentele pe care le deținem, angajaților și clienților care profită de ceea ce avem de oferit
Ne putem simți recunoscători pentru educație, formare, experiența și expertiza fără de care nu am putea excela în munca pe care o facem. În cele din urmă, mai ales dacă suntem ucenici ai lui Isus Hristos, trebuie să ne îndreptăm recunoștința către Domnul pentru că ne-a oferit tot ceea ce avem nevoie.
Regele David al Israelului, care a realizat multe în timpul vieții și domniei sale, a înțeles că Dumnezeu este sursa și stă la baza a tot ceea ce este și a tot ceea ce deține. În fața unei mari adunări, el s-a rugat:
„Binecuvântat să fii Tu din veac în veac, Doamne, Dumnezeul părintelui nostru Israel! Ale Tale sunt, Doamne, mărirea, puterea şi măreţia, veşnicia şi slava, căci tot ce este în cer şi pe pământ este al Tău!…. De la Tine vin bogăţia şi slava, Tu stăpâneşti peste tot, în mâna Ta sunt tăria şi puterea şi mâna Ta poate să mărească şi să întărească toate lucrurile.” (1 Cronici 29:10-12).
Fiind scriitorul multor Psalmi din Vechiul Testament, David a așternut aceste gânduri în multe alte capitole de laudă. De exemplu, el a declarat:
„Te laud din toată inima, cânt laudele Tale înaintea dumnezeilor. Mă închin în Templul Tău cel sfânt şi laud Numele Tău pentru bunătatea şi credincioşia Ta, căci Ţi s-a mărit faima prin împlinirea făgăduinţelor Tale. În ziua când Te-am chemat, m-ai ascultat, m-ai îmbărbătat şi mi-ai întărit sufletul. Toţi împăraţii pământului Te vor lăuda, Doamne, când vor auzi cuvintele gurii Tale; ei vor lăuda căile Domnului, căci mare este slava Domnului!” (Psalmul 138:1-5).
Am putea cita multe alte pasaje din Biblie, dar ideea este simplă: zilele noastre pot și ar trebui să fie zile pline de mulțumire pentru atât de multe lucruri: soțul/soția și familiile noastre; sănătate; resursele materiale pe care ni le-a încredințat Dumnezeu; ușile care ni s-au deschis pentru a ajunge unde ne aflăm în prezent în cariera noastră; succesele de care ne-am bucurat – și, de asemenea, eșecurile noastre. După cum citim în Scripturi:
„Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic” (Iacov 1:2-4).
În vremuri bune și rele, triumf și restriște, fiecare zi poate fi o „zi a mulțumirii”!
Autor: Robert J. Tamasy