Siria trece prin cea mai sângeroasă perioadă de la înlăturarea președintelui Bashar al-Assad în urmă cu trei luni. În săptămâna care s-a încheiat au izbucnit confruntări între forțele guvernamentale și luptătorii pro-Assad, soldate cu sute de morți printre civili și luptători.
Începând de joi, peste 1 000 de persoane aparținând în special minorităților creștine și alawiți, grupul etnic din care face parte Assad – au fost ucise, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO) și mai multor rapoarte de la fața locului.
Context
Președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a promis că noul guvern va respecta toate comunitățile și afilierile. El depune eforturi pentru a obține legitimitate internațională și s-a întâlnit recent cu liderii regionali. Violențele intense din aceste zile ar putea submina aceste eforturi.
Siria este măcinată de conflicte de mai bine de un deceniu, războiul civil sirian începând în 2011, care a inclus încălcări generalizate ale drepturilor omului, violențe sectare, ucideri în masă și strămutări, precum și lupte intense împotriva grupării ISIS – Statul Islamic.
Ce trebuie să știți
La sfârșitul lunii noiembrie, o ofensivă rebelă rapidă condusă de gruparea islamistă sunnită Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), care are origini în Al-Qaeda, a orchestrat căderea bruscă a președintelui sirian al-Assad, care a fost la putere timp de decenii. Assad, împreună cu familia lui, a fugit din Siria și a cerut azil la Moscova, iar HTS al-Sharaa a preluat cea mai înaltă funcție guvernamentală.
Joi, ciocnirile dintre forțele guvernamentale siriene și forțele pro-Assad din zona de coastă Jableh, o regiune predominant alawită, au escaladat până la un bilanț de peste 200 de morți. OSDO spune că atacurile inițiale au început după ce forțele guvernamentale au intervenit pentru a reține o persoană căutată și au fost prinse într-o ambuscadă de către loialiștii lui Assad. Confruntările au izbucnit în Latakia și Baniyas, printre alte zone.
În zilele următoare, oameni înarmați având legături cu noul guvern au ucis sute de persoane în zonele de coastă alawite în atacuri de răzbunare, potrivit OSDO, care a documentat cel puțin 428 de morți printre alawiți. Nu au fost publicate cifre oficiale.
OSDO a raportat, de asemenea, sute de morți în masacre și zeci în ciocniri. Până sâmbătă după-amiază, s-au înregistrat 745 de morți civili, împreună cu 125 de membri ai forțelor de securitate guvernamentale și 148 de militanți pro-Assad uciși.
„Acesta a fost unul dintre cele mai mari masacre din timpul conflictului sirian”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdurrahman, despre recentele asasinate ale civililor alawiți.
Localnicii au declarat pentru Reuters că mii de oameni, inclusiv creștini și alawiți, au fugit din zone spre munții din apropiere pentru siguranță. Populația creștină din Siria a scăzut drastic de la începutul războiului civil, OSDO estimând că în țară au mai rămas doar aproximativ 300.000 de creștini.
Assad a condus Siria timp de 24 de ani după ce i-a succedat tatălui său, care a condus țara timp de trei decenii. El a fost acuzat de numeroase crime de război și crime împotriva umanității, printre care utilizarea de arme chimice precum gazul sarin asupra civililor, masacre și înfometare. Mii de sirieni au fost reținuți fără un proces, mulți dintre ei fiind ținuți în condiții de supraaglomerare și precaritate, adesea timp de ani de zile.
Sub conducerea lui Assad, Alawiții, o sectă musulmană șiită minoritară în Siria, dețineau funcții guvernamentale și militare de vârf. Acum, când alawiții nu se mai află la putere, au apărut rapoarte privind crimele din răzbunare. Rapoartele locale au evidențiat, de asemenea, uciderea creștinilor, care au o comunitate semnificativă în Latakia.
Patriarhii celor trei biserici creștine principale din Siria, Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Ortodoxă Siriană și Biserica Greco-Catolică Melkită, au emis sâmbătă o declarație comună prin care condamnă violențele și „masacrele care au ca țintă civili nevinovați”. Liderii religioși au făcut apel la „încetarea imediată a acestor acte oribile, care se află în opoziție flagrantă cu toate valorile umane și morale”.
Ca răspuns la confruntări, presa de stat siriană a raportat că forțele de securitate s-au desfășurat în Latakia și în regiune în încercarea de a recâștiga controlul asupra zonei.
Într-un discurs rostit vineri seara, Sharaa a susținut o represiune în zonă și a îndemnat forțele de securitate să nu exagereze, afirmând: „Când renunțăm la morala noastră, noi și inamicul nostru ajungem în aceeași tabără”. El a cerut grupurilor armate din afara forțelor guvernamentale să predea armele.
Ce spun oamenii
Greco-Levantines World Wide, o organizație nonprofit, a scris vineri într-o postare pe X: „Tony Petrus și fiul său Fadi Petrus, doi greci antiohieni, au fost uciși astăzi în pogromul lansat de HTS împotriva regiunii mixte creștine și alawite”.
Într-o postare de sâmbătă se afirmă: „Tatăl părintelui Gregorios Bishara, preot al Bisericii „Bunei Vestiri”, a fost martirizat în această dimineață în mâinile facțiunilor armate pro-HTS care au făcut raid în orașul Baniyas”.
Charles Lister, director al programului Siria al Middle East Institute, a scris sâmbătă într-o postare X: „Evenimentele recente arată cât de fragilă este – și rămâne – perioada de tranziție post-Assad din Siria. Sirienii din toate colțurile sunt disperați după un nou început, dar costurile a 13 ani de conflict brutal nu dispar peste noapte. Oala a dat în clocot”.
Într-o postare X anterioară, el a scris: „operațiunile militare interimare ale guvernului pe coasta Siriei au fost înghețate și toate drumurile au fost închise pentru a elimina oamenii înarmați care nu se află sub comanda ministerelor Apărării și Internelor. 2 grupuri capturate până în prezent, în timp ce atacurile pro-Assad continuă (3 în ultima oră).”
Joshua Landis, director al Centrului pentru Studii privind Orientul Mijlociu de la Universitatea din Oklahoma, a scris sâmbătă într-o postare X: „Un total de 353 de civili alawiți și-au pierdut viața ieri în #Siria, iar alte zeci au fost răniți cu diferite grade de gravitate”.
Într-o postare ulterioară, el a adăugat: „Zona Jableh a avut cel mai mare număr de masacre și victime, reprezentând aproximativ 44% din omorurile în masă (10 masacre), pierderile umane ridicându-se la aproximativ 38% (133 persoane). Aceasta a fost urmată de Banias și Haffah, fiecare cu o rată de ucidere în masă de aproximativ 18% (4 ucideri în masă fiecare).”
Stephane Dujarric, un purtător de cuvânt al Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, a declarat vineri într-o declarație de presă: „Secretarul General condamnă ferm toate violențele din Siria și solicită părților să protejeze civilii și să înceteze ostilitățile. Secretarul general este alarmat de riscul escaladării tensiunilor între comunitățile din Siria într-un moment în care reconcilierea și tranziția politică pașnică ar trebui să fie prioritare.”
Gregory Waters, cercetător la Syrian Archive și analist la Counter Extremist Project, a scris sâmbătă pe X: „Există o singură cale de urmat pentru și aceasta este adevăratul dialog intercomunitar. Alawiții trebuie să înțeleagă experiența sunnită, în timp ce noul guvern trebuie să înceapă să împuternicească Alawiții anti-regim autentici (care există absolut, i-am întâlnit) pentru a eroda încet extremiștii”.
Sursa│ Newsweek
