Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Mana de luni: Problema așteptării într-o lume „grăbită”

Toată lumea pare că se află într-o continuă grabă. Se prea poate ca această grabă să fi început o dată cu Revoluția Industrială, când o mare parte a lumii a lăsat în urmă societățile agrare. Fermierii știu că atunci când cultivă pământul nu pot grăbi procesul. Dar atunci când produsele sunt fabricate –  mașini, îmbrăcăminte sau componente electronice –  ritmul vieții și al muncii este accelerat semnificativ.

Tehnologia a avut, evident, efectul suplimentar de a face ca viața să pară instantanee. Primim e-mailuri, mesaje și postări pe rețelele sociale la fel de repede precum clipim din ochi. Chiar dacă stăm acasă, putem avea o întâlnire online față în față cu șefii și angajații folosind diverse instrumente de conferință.

Astfel, ne trezim că trăim într-o lume grăbită – în care nevoile și cererile primesc un răspuns imediat. Problema este că, în viața reală, nu toate provocările pot fi rezolvate „chiar acum”. S-ar putea ca un client să întârzie în luarea unei decizii importante. Promovarea mult așteptată ar putea întârzia să apară. O boală gravă ar putea necesita o recuperare mai lungă decât se așteaptă. „Cât mai curând posibil” poate dura mult timp.

Acest lucru poate fi valabil și pentru cei care se străduiesc să își integreze credința în tot ceea ce fac, inclusiv în munca lor. Atunci când trecem prin circumstanțe dincolo de controlul nostru și nu avem de ales decât să ne încredem în Dumnezeu pentru a ne oferi înțelepciune și direcție, putem învăța semnificația unui cuvânt-cheie: AȘTEPTARE.

Mottoul persoanelor orientate spre acțiune ar putea fi: „Nu sta acolo – fă ceva!” Dar pe măsură ce citim pasaje precum Psalmul 37, descoperim că acesta nu este întotdeauna planul lui Dumnezeu. Psalmul începe în felul următor:

Încrede-te în Domnul și fă binele; locuiește în țară și umblă în credincioșie! Domnul să-ți fie desfătarea și El îți va da tot ce-ți dorește inima. Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, încrede-te în El și El va lucra!” (Psalmul 37:3-5).

Sună bine, nu-i așa? Ne gândim în sinea noastră: „Pot să fac acest lucru! Dar apoi citim cuvinte care ne fac să călcăm pe frâne:

Taci înaintea Domnului și nădăjduiește în El…” (Psalmul 37:7).

Apoi, versetul 34 din același psalm ne spune:

Nădăjduiește în Domnul, păzește calea Lui...”

De cele mai multe ori nu ne dorim sa auzim acest lucru. Îmi amintesc de anumite momente din timpul carierei mele în care m-am rugat căutând îndrumarea lui Dumnezeu cu privire la o mulțime de lucruri care mă preocupau. Dar adesea răspunsul Său a fost: „Așteaptă”. Iată câteva pasaje care mi s-au părut utile:

Să ne îndreptăm atenția spre Dumnezeu

Uneori, scopul lui Dumnezeu din spatele așteptării este acela de a întări adevărul că El este suveran – El este cel care deține controlul, nu noi, și putem avea încredere în El.

Opriți-vă și să știți că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ” (Psalmul 46:10).

Obținerea odihnei necesare

Indiferent dacă ne recuperăm după o boală sau ne revenim după un eșec profesional, avem nevoie de timp pentru a ne regrupa și pentru a ne reface,

„…dar cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, și nu obosesc, umblă, și nu ostenesc” (Isaia 40:31).

Așteptând cu răbdare rezultatul

Atunci când suntem încrezători că facem ceea ce Dumnezeu ne-a chemat să facem, ne putem încrede în El în privința rezultatelor, indiferent de cât timp va dura până când acestea se vor concretiza:

De aceea, preaiubiții mei frați, fiți tari, neclintiți, sporiți totdeauna în lucrul Domnului, căci știți că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică” (1 Corinteni 15:58).

Autor: Robert J. Tamasy

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.