Înaintea sărbătorilor pascale, foarte mulți se interesează ca la masa de Paște să nu lipsească mielul. Dacă acesta este o tradiție pentru evrei, încet-încet, mielul a devenit o tradiție și pentru creștini. De aceea, aceștia caută cu insistență de unde să și-l procure și plătesc oricât ar fi prețul pentru a-l avea în meniu.
Numai că, deși se bucură de acest răsfăț, foarte mulți creștini, fiindcă nu cunosc semnificația mielului, pierd o parte din bucuria sărbătorii și din binecuvântările pe care le pot avea, dincolo de masa îmbelșugată.
Pentru evrei, sângele mielului, cu care au stropit ușorii ușii din camera unde s-au adunat cu întreaga familie în noaptea eliberării din Egipt, a fost nu numai o dovadă a ascultării, ci și o cale de protecție și izbăvire. Când îngerul morții, care a împlinit porunca lui Dumnezeu privind moartea întâilor născuți, vedea semnul sângelui pe tocul ușii, acesta trecea pe alături, iar cei din casă erau protejați.
La fel, pentru evrei, mielul, care era una dintre jertfele aduse pentru vină, reprezenta prețul plătit pentru iertarea păcatelor. Atunci când evreul cucernic aducea mielul pentru jertfă și, în fața preotului, își punea mâna pe capul acestuia, mărturisindu-și păcatele, se făcea un transfer de vină.
Cel păcătos era îndreptățit, fiindcă în locul său a murit mielul, care a fost sacrificat ca preț pentru păcatele săvârșite.
Dar ce rol are mielul pentru creștini? Fiindcă, în prezent, mielul nu mai este oferit ca jertfă pentru păcate, putem spune că acesta este numai un simbol care ne amintește de Mielul lui Dumnezeu.
Acest Miel al lui Dumnezeu este însuși Domnul Isus, pe care Sfânta Scriptură îl prezintă deseori sub această identitate, iar Ioan Botezătorul a mărturisit:
„Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii! El este Acela despre care ziceam: «După mine vine un Om care este înaintea mea, căci era înainte de mine. Eu nu-L cunoșteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă: ca El să fie făcut cunoscut lui Israel.» Ioan a făcut următoarea mărturisire: «Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel și oprindu-Se peste El. Eu nu-L cunoșteam; dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă mi-a zis: «Acela peste care vei vedea Duhul coborându-Se și oprindu-Se este Cel ce botează cu Duhul Sfânt.»” (Ioan 1:29-33)
De aceea, la sărbătorile care vin, mai mult decât a avea miel la masă, mă rog să-L aveți pe Mielul lui Dumnezeu în inima voastră și, împreună cu El, să petreceți cele mai frumoase și binecuvântate sărbători.
Pentru a înțelege această binecuvântare, menționez faptul că:
-
Mielul lui Dumnezeu este necesar
Dacă a avut nevoie Isaac de un miel care să-l înlocuiască pe altar în timp ce tatăl său era pregătit să-l jertfească, așa cum îi poruncise Dumnezeu, dacă evreii au avut nevoie de un miel prin sângele căruia să fie unși ușorii ușii ca să fie ocrotiți de îngerul morții, cu cât mai mult avem nevoie noi de un miel! Un miel care să ia asupra Lui păcatele noastre, să ne înlocuiască în jertfa pentru păcat și să împlinească dreptatea lui Dumnezeu, murind pentru noi. Acesta este Mielul lui Dumnezeu, despre care profetul Isaia a spus:
„El suferințele noastre le-a purtat și durerile noastre le-a luat asupra Lui, și noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu și smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, și prin rănile Lui suntem tămăduiți.” (Isaia 53:4-5)
-
Mielul lui Dumnezeu este neprihănit
Asemenea mielului care era adus ca jertfă la templu, care trebuia să fie fără cusur, Domnul Isus, Mielul lui Dumnezeu, a fost fără păcat și chiar desăvârșit. Numai că a luat asupra Sa toate păcatele omenirii.
Despre nevinovăția Sa, apostolul Petru a mărturisit că:
„El n-a făcut păcat și în gura Lui nu s-a găsit vicleșug.” Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; și, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea dreptului Judecător. El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morți față de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui ați fost vindecați.” (1 Petru 2:22-24)
-
Mielul lui Dumnezeu este nemeritat
Mielul lui Dumnezeu este oferta dragostei lui Dumnezeu Tatăl, pe care îl primim fără să fi meritat. Despre acest dar măreț, apostolul Ioan spune:
„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (Ioan 3:16)
-
Mielul lui Dumnezeu este neacceptat
Este surprinzător faptul că Mielul lui Dumnezeu, oferit cu atâta dragoste de Tatăl, nu este primit. Cele mai grele cuvinte din Sfânta Scriptură sunt:
„În casa de poposire nu era loc pentru ei.” (Luca 2:7), „A venit la ai Săi, și ai Săi nu L-au primit.” (Ioan 1:11) sau „Ierusalime, Ierusalime, … de câte ori am vrut să strâng pe fiii tăi cum își strânge găina puii sub aripi, și n-ați vrut!” (Luca 13:34).
-
Mielul lui Dumnezeu este neașteptat
În prezent, Mielul lui Dumnezeu este în slavă și conduce istoria împreună cu Dumnezeu Tatăl. Dar Îl așteptăm să revină în lumea noastră și să ne ia cu Sine, ca să fim împreună la nunta Mielului, să fim izbăviți de mânia Mielului și să ajungem să cântăm împreună cu oștirea cerească Cântarea Mielului!
Ești pregătit pentru această sărbătoare mult mai măreață? De aceea, pregătește-te pentru sărbătoarea Paștelui și sărbătorește purtând în inima ta pe Mielul lui Dumnezeu. Dar nu uita să fi gata și pentru întâlnirea cu Domnul, care este Mielul și Împăratul care vine, ca să poți avea parte de sărbători veșnice!
Sărbători fericite aici și nădejde și bucurie veșnică pentru sărbătorile din slavă!
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu
