Stiri Crestine.ro https://www.stiricrestine.ro Fii un crestin informat! Wed, 12 Aug 2020 18:57:12 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 https://i1.wp.com/www.stiricrestine.ro/wp-content/uploads/2020/01/wp-1580158341426.jpg?fit=32%2C32&ssl=1 Stiri Crestine.ro https://www.stiricrestine.ro 32 32 12841494 Viorel Iuga: Statul uneori – Dumnezeu întotdeauna https://www.stiricrestine.ro/2020/08/12/viorel-iuga-statul-uneori-dumnezeu-intotdeauna/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/12/viorel-iuga-statul-uneori-dumnezeu-intotdeauna/#respond Wed, 12 Aug 2020 18:56:11 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379366

Biblia prezintă nevoia unui sistem de autoritate. Oamenii lui Dumnezeu au delimitat competența autorităților pământești. Pentru credincios și biserică, Dumnezeu este autoritatea absolută.
În ultima perioadă s-a adus destul de mult în discuţie îndemnul apostolului Pavel din Romani 13. Pentru a clarifica relaţia credinciosului şi a bisericii cu statul, vreau să atrag încă o dată atenţia că Biblia nu este un verset, un pasaj, un capitol, o carte sau câteva cărţi din Scripturi. Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, este Cartea formată din toate cele 66 de cărţi şi dacă vrem să cunoaştem voia lui Dumnezeu, trebuie citită, studiată şi aplicată în întregime. Plecând de la adevărul acesta, vreau să clarificăm câteva aspecte.

În primul rând, în Romani 13, apostolul Pavel nu vorbeşte despre autoritatea absolută a statului laic asupra credinciosului. El declară că statul care îşi împlineşte rolul stabilit de Dumnezeu, trebuie ascultat. Apoi, pentru onestitate, vreau să ne amintim că Pavel a scris mai mult decât Romani 13. Inspirat de Duhul Sfânt, apostolul Pavel vorbeşte frecvent şi clar în scrierile sale despre autoritatea supremă a lui Dumnezeu. Cu foarte multă claritate el vorbeşte despre autoritatea părinților, a soţului, a slujitorilor duhovniceşti, a patronului, a bisericii etc. Cei care argumentează citând doar Romani 13, ar trebui să ne explice pe care dintre cele enumerate anterior le înlocuiește Statul și în ce condiţii.

Cine doreşte să cunoască adevărul nu poate exclude nici comportamentul lui Pavel. Cât de greu este să ne imaginăm ce ar fi făcut Pavel dacă o anumită autoritate, laică sau religioasă, i-ar fi spus să nu scrie ce îi spunea Domnul sau tot ce îi spune Domnul şi să nu meargă acolo unde îl trimitea Duhul lui Dumnezeu. Cum ar fi reacționat Pavel dacă o anumită autoritate ar fi încercat să îi spună ce cuvinte sau comparații să folosească și ce nu? Putem recunoaște că Pavel folosea uneori un vocabular dur, dureros? Oare nu s-ar încadra astăzi la hate speach? Oare ne putem imagina câte din învăţăturile apostolului erau împotriva gândirii vremii şi câte din mesajele lui loveau direct în păcatele clasei politice de la Roma? Toţi ştim că apostolul nu a ascultat nici măcar de fraţii care în iubire îi cereau să nu meargă la Ierusalim. Faptele apostolilor 21:4-12. Tot de dragul adevărului nu ne putem permite să neglijăm o altă învățătură a apostolului Pavel. În 2 Timotei 3:16, apostolul scrie: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,” La modul practic acesta înseamnă că tot Vechiul Testament este insuflat de Dumnezeu și ne este folositor. Ne putem face timp să descoperim ce au spus şi ce au făcut oamenii sfinți, oamenii plăcuți Domnului în perioada Vechiului Testament?

Imaginaţi-vă că autoritățile vremii i-ar fi spus lui Noe: „Nu ai voie să îți crești copiii în felul acesta. Nu ai voie să construiești corabia. Nu ai voie să predici împotriva păcatului. Nu ai voie să intri în corabie cu familia.” Ce credeți că ar fi făcut Noe?

Cum credeţi că ar fi reacţionat Avraam dacă o autoritate i-ar fi spus: „Nu ai voie să pleci unde te cheamă Domnul. Nu ai voie să îţi sacrifici copilul…” În cazul lui Moise, nu trebuie să ne folosim imaginaţia. Autoritatea supremă a țării, Faraon, i-a spus că nu au voie să se închine cum le cerea Dumnezeu. A ascultat Moise necondiţionat? A renunţat la ceva din ce îi cerea Domnul? Vreau să vă aduc aminte că noi apreciem moașele din Egipt, părinții lui Moise, tinerii care nu s-au compromis şi nu au cedat, profeţii care nu au schimbat nimic din mesaj etc. Ei bine, toate exemplele acestea le avem din Scriptura despre care Pavel spune că trebuie să o studiem şi să o împlinim.

De altă parte, Pavel nu este singurul folosit de Dumnezeu pentru a ne prezenta adevărul. Şi apostolul Petru vorbeşte despre supunerea faţă de autorităţi, dar nu în mod absolut. Cum ne-ar putea cere să ne supunem în toate cel care nu s-a supus? Ne amintim că el a spus aşa de clar și direct: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!”? (Faptele apostolilor 5:29). Apostolul Petru nu şi-a programat turneele de predicare şi nu a scris în funcţie de ce spunea statul, ci în ascultare de Dumnezeu. La fel au stat lucrurile în cazul lui Ioan, Iacov şi a tuturor ceilalţi apostoli.

De fapt, privind Scriptura în ansamblul ei, observăm că oamenii lui Dumnezeu au acceptat nevoia unei autorităţi. Ei au ascultat de autorităţile lumii în cele lumeşti, pământeşti. Pavel îl respectă pe mai marele sinagogii, pe căpitanul oştirii, pe căpitanul corăbiei, pe judecătorul în faţa căruia se apără etc. La fel au stat lucrurile şi în cazul celorlalţi apostoli şi chiar în cazul Domnului Isus Cristos. Numai că aceiași oameni ai lui Dumnezeu au delimitat aria de autoritate a Statului. Autoritățile nu trebuiau ascultate orbește. De fapt nici slujitorii duhovnicești, nici părinții, nici bărbații și nici alții nu trebuiau ascultați orbește, ci în Domnul.
Să ne învețe Pavel că un păstor, un părinte sau un soț credincios trebuie verificat dacă vorbește „în Domnul”, iar autoritățile trebuie ascultate fără această verificare? În niciun caz! Autoritățile trebuiau ascultate doar când făceau ce a decis Domnul, nu când făceau ce doreau ei.

În final, la unison, oamenii lui Dumnezeu au declarat autoritatea supremă a lui Dumnezeu. El a fost și rămâne Creatorul universului, Capul Bisericii, Împăratul Împăraţilor. El trebuie ascultat mai întâi şi în toate domeniile.

În baza celor spuse, concluzia este simplă. Toţi trebuie să ascultăm mai întâi și mai mult de Dumnezeu. Apoi, nu în cele duhovnicești ci în cele lumești, ascultăm de autorităţi, dar fiind atenți să nu Îl supărăm pe Dumnezeu, adică să nu călcăm niciuna din cerinţele Lui.

Deci statul trebuie ascultat uneori, iar Dumnezeu întotdeauna. Așa a procedat și Domnul Isus Cristos.

Viorel Iuga

Președintele Uniunii Baptiste din România

Președintele Alianței Evanghelice din România

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/12/viorel-iuga-statul-uneori-dumnezeu-intotdeauna/feed/ 0 379366
Un nou proiect în Tabără Creștină Brădățel https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/un-nou-proiect-in-tabara-crestina-bradatel/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/un-nou-proiect-in-tabara-crestina-bradatel/#respond Tue, 11 Aug 2020 15:51:10 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379361

Hamac, cățărat și supraviețuire. Învață cum să pregătești, să abordezi și cum să reacționezi într-o drumeție. Pentru cei interesați de o aventură, pot beneficia de două opțiuni: de luni până joi (10-13 aug) sau de joi până duminică (13-16 aug).

Dacă te hotărăști, ești asteptat să te înscrii. Ai întrebări? Scrie-ne pe mail: inscrieri@bradatel.ro sau la telefon: 0742 461 146.

Petrece vara 2020 alături de echipa și participanții Taberei Creștine Brădățel. Explorează Parcul Național Retezat și savurează aerul curat și proaspăt împreună cu familia sau prietenii.

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/un-nou-proiect-in-tabara-crestina-bradatel/feed/ 0 379361
Daniel Miheț: „Salutări din Scoția socialistă – Începutul legalizării persecuției creștine în Europa democrată” https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/daniel-mihet-salutari-din-scotia-socialista-inceputul-legalizarii-persecutiei-crestine-in-europa-democrata/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/daniel-mihet-salutari-din-scotia-socialista-inceputul-legalizarii-persecutiei-crestine-in-europa-democrata/#comments Tue, 11 Aug 2020 15:42:53 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379294

Am văzut că s-a aflat și la noi în țară de ultima încercare a guvernului scoțian de a criminaliza credința creștină, în așa fel că dacă cineva se simte ofensat de punctul de vedere al Bibliei privind moralitatea într-o lume imorală, ca și a noastră, are dreptul să te acuze pe baza noi legi de instigare la ură, o lege propusă spre aprobare în Scotia. Ca și păstori, lucrători împreună cu toți creștinii pe care îi slujim aici, suntem pe linia de front… Nu este prima dată când Scoția se vrea pionieră în materie de emancipare socială după ce a anunțat că se dorește a fi prima țară din Europa care să introducă în programa școlară noua învățătură sexuală predată încă din clasele primare.

Fratele Richard Wurmbrand a făcut o afirmație care mi s-a părut exagerată la acea vreme, dar acum îți dă de gândit. El atenționa spunând: „Comunismul nu va muri, el va învia.” Principiile, valorile promovate, atitudinea anticreștină cât și lipsa de toleranță față de orice opinie diferită sunt foarte evidente și înclini să-i dai dreptate. Nu mai miroase a democrație, nu se mai simte atmosferă de liberate. Am ajuns ca și în comunismul românesc să avem rețineri în afirmații, să evităm anumite subiecte tabu de discuție și să ne obișnuim cu aceași retorică pe radio, televiziune și mass media. Scoțienii, europenii, americanii în general nu tresar că nu au cu ce să compare, doar pe ici pe colo, noi est-europenii în schimb ar trebui să o știm mai bine să tresărim, în special cei care ca și copii fiind eram puși Lunea în fața clasei de către profesorii de științe fiind umiliți că mai credem în povești și legende biblice și că ne pierdem vremea duminica la biserică. Acei fiori, acele stări de intimidare prin îndoctrinare și înjosire nu se uită. Acea stare de spirit te încearcă din nou în contextul prezent.

Semnăm petiție dupa petiție, postăm Facebook după Facebook, tragem semnale de alarmă împreună cu instituții și asociații creștine în speranța că vom proteja mica libertate rămasă, până ne mai putem exprima încă. Unii atrag atenția asupra scenariului asemănător din Germania și Austria în vremea premergătoare regimului nazist și apoi după război în Romania și în țările din blocul sovietic. Poate vom reuși să oprim avântul crescând al politicii actuale poate nu. Până la urmă cadrul trebuie pregătit pentru desfășurarea evenimentelor din Apocalipsa și pare cadrul perfect pentru „ruperea pecețiilor” și tot ce urmează cu ele.

Până atunci indiferent de rezultatul eforturilor noastre, ca și Daniel și pritenii lui, vom continua să ne rugăm, să slujim și să ne încredem în Dumnezeul nostru care este și Dumnezeul istoriei afirmând împreună cu ei: „Dumnezeul nostru, căruia îi slujim poate să ne izbavească, dar chiar dacă nu… noi nu ne vom închina” (Daniel 3:17, 18). Însă încurajarea din partea Domnului este mai mare ca și oricând.

„Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitați în sus și să vă ridicați capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie.” Luca 21:28.
„Cine este nedrept să fie nedrept și mai departe; cine este întinat să se întineze și mai departe; cine este fără prihană să trăiască și mai departe fără prihană. Și cine este sfânt să se sfințească și mai departe!” Apocalipsa 22:11.

Dumnezeu spre deosebire de om nu impune, nu fortează nu i-a libertatea omului. L-a iubit pe tânărul bogat prin faptul că nu l-a forțat să plătească prețul de a-și vinde tot ce avea ca să-L urmeze pe Domnul vieții. În schimb, poate alți tineri astăzi, de bună voie, vor fi gata de a-L urma pe Domnul lor până la capăt.

În harul Său,
Daniel Miheț
Pastor la Bethany Evangelical Church Dumfries Scoția

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/daniel-mihet-salutari-din-scotia-socialista-inceputul-legalizarii-persecutiei-crestine-in-europa-democrata/feed/ 1 379294
DAVID și GOLIAT – un canal profesionit dedicat cântecelor creștine pentru preșcolari pe Youtube https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/david-si-goliat-un-canal-profesionit-dedicat-cantecelor-crestine-pentru-prescolari-pe-youtube/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/david-si-goliat-un-canal-profesionit-dedicat-cantecelor-crestine-pentru-prescolari-pe-youtube/#respond Tue, 11 Aug 2020 15:30:26 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379345

Aceia dintre noi care am devenit părinți în ultimii 15 ani am apelat adesea la Youtube pentru a ne binedispune copiii sau pentru a-i ține ocupați până terminăm ciorba sau de scris un email.

Există multe video-uri pentru copii pe Youtube. Dar prea puține dintre ele au mesaj creștin. Dintre cele care au mesaj creștin, cele mai multe sunt realizate mai puțin profesionist: sunetul irită urechea părinților obișnuiți cu înregistrări calitative, imaginile sunt poate pixelate sau pur și simplu video-ul arată vechi, îmbătrânit prin comparație cu oferta de melodii seculare.

Copiii de grădiniță, aflați în anii formativi ai devenirii lor, trebuie să aibă cântece creștine, realizate profesionist, comparabile calitativ cu cele seculare. Astfel, părinții le vor putea transmite copiilor valorile lor și prin intermediul Youtube, platformă pe care părinții tineri o folosesc din ce în ce mai des.

Aceasta este oportunitatea și provocarea pe care ne-am asumat-o: să folosim platforma Youtube pentru a aduce Evanghelia mai aproape de ochii și inima copiilor celor credincioși. Vrem să facem acest lucru producânt cântece însoțite de animație, realizate profesionist, având calitate de studio pentru audio și video deopotrivă. Dacă noi, credincioșii, vom folosi canalul de Youtube pentru copiii noștri, prin puterea rețelelor de socializare, cântecele au potențialul să ajugă și la ochii și inimile copiilor din familii necredincioase.

De aceea, am lansat canalul Youtube DAVID și GOLIAT unde vom posta atât cântece creștine învățate de părinți în copilăria lor, reinterpretate modern, dar și creații proprii alte unor artiști creștini îndrăgiți.

Melodia de debut este cunoscutul și îndrăgitul cântec „Și peștele în apă- Pe toți iubește Domnul Sfânt”.

Vă invităm să vă abonați canalului nostru de Youtube pentru ca să fiți notificați de fiecare dată când vom posta un cântec nou.

Radu Popa
Project Manager
0740 135 607
contact@davidgoliat.ro

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/11/david-si-goliat-un-canal-profesionit-dedicat-cantecelor-crestine-pentru-prescolari-pe-youtube/feed/ 0 379345
MESAJUL lui Mihai Wurmbrand: „Nu donați resurse financiare către Vocea Martirilor” https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mesajul-lui-mihai-wurmbrand-nu-donati-resurse-financiare-catre-vocea-martirilor/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mesajul-lui-mihai-wurmbrand-nu-donati-resurse-financiare-catre-vocea-martirilor/#comments Mon, 10 Aug 2020 16:34:36 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379299

Mihai Wurmbrand avertizează creștinii din România cu privire la acțiuni și campanii de caritate în care este folosit neetic numele marelui pastor Richard Wurmbrand. Istoria dramatică a părinților lui, care este subiectul unui film lansat 2018, este folosită fără permisiunea și acordul moștenitorului familiei, susține unicul fiu Mihai Wurmbrand. Vă lăsăm mai jos apelul dânsului.

„Dragi Creștini, Urgent!

Tatăl meu, pastorul Richard Wurmbrand, a suferit timp de 14 ani în închisorile comuniste din România. El a scris Torturat pentru Hristos, o carte tradusă în 85 de limbi! Mama mea a suferit deasemeni, aproape trei ani de detenție comunistă, pentru că si-a mărturisit credința creștină. Eu sunt singurul lor fiu.

Cu multă durere în suflet, pot doar să vă rog: Nu participați în nici un fel la vizualizarea, reclama sau difuzarea filmului intitulat Torturat pentru Hristos realizat de reprezentanții organizației americane numită Voice of the Martyrs (Vocea Martirilor – VOM).

Informatii despre film au apărut și în România. Dacă ați auzit și ați fost impresionați de povestea de persecuție și suferință a familiei Wurmbrand, vă rog să nu contribuiți către Vocea Martirilor sau către vreo biserică sau organizație creștină din România asociată cu Vocea Martirilor sau care distribute acest film. Această organizație americană foloseste personalitatea părinților mei pentru a aduna bani întrebuințați în scopuri chestionabile precum veți citi mai jos. Acum se infiltrează și în România și colaborează cu tot felul de organizații chiar creștine din România care arată filmul (precum alfa-omega.tv, filmecrestineonline.ro, samd.)

Vestitul propietar american de circ, P.T.Barnum, a rostit cu privire la obtinerea de bani prin reclamă, o vorbă proverbială cu două înțelesuri:

„Un sugaci se naște la fiecare minut,” o expresie care înseamnă deasemeni în engleză, „un naiv sau credul se naste la fiecare minut!”. Încerc prin acest email să previn creștinii din România să fie mișcați în a face daruri, prin folosirea neetică a personalități regretatului pastor Richard Wurmbrand, tatăl meu!

Judecati dumneavoastră faptele: Acest film, în care sunt si eu portretizat, a fost făcut fără știrea sau permisiunea mea. VOM a folosit trista poveste a persecuției familiei noastre, pentru a aduna bani profitând de personalitatea binecunoscută a Pastorului Richard Wurmbrand și pentru a acoperi reputația îndoielnică a organizației Vocea Martirilor. Producerea de filme artistice, religioase a devenit o nouă metodă în
SUA de a obține donații!

Tom White, care a fost președintele VOM timp de 20 ani, s-a sinucis la doar 2-3 ore după depunerea la poliția locală de către părinții unei fete de 10 ani, a unei plângeri privind un posibil abuz sexual. Întrucât învinuitul era decedat, investigația poliției locale, al cărui șef făcea parte din comitetul de directori al organizației, s-a închis în câteva zile și s-a limitat la modul în care Tom White s-a sinucis și nu la motivul sinuciderii. Am primit o scrisoare prin care am fost anunțat că sunt demis la doar 4 zile după ce am cerut în scris întregului comitet de directori o investigație independentă. În ședință, directorii de la Vocea Martirilor nu au scos nici un cuvânt la întrebările mele, m-au ascultat în tăcere deplină, ca și cum și-ar fi pierdut vocea! Scrisoarea mea adresată către toti directorii a rămas chiar și acum după 6 ani, fără răspuns.

Vocea Martirilor a cheltuit peste 28 de milioane de dolari din banii adunați din donații misionare pentru a-și construi clădiri opulente, deși avea un sediu cumpărat cu numai $90.000 suficient de spațios. Tom i-a mințit pe toți cu privire la viața lui particulară. Zeci de milioane de dolari din efortul donațiilor misionare au fost folosite de către VOM în vremuri economice dificile, pentru sprijinirea industriei de construcții locale din Bartlesville, (un orășel cu mai puțin de 36.000 de locuitori) din statul Oklahoma, SUA. Aceasta s-a făcut fără ca donatorii sau chiar și eu care locuiam foarte departe în alt stat, să fim clar înștiințați unde merg banii.

Priviți această fotografie a lagărului de refugiați din Filipine, publicată de către VOM pentru a-i impresiona pe donatori CLICK AICI și comparați-l cu opulentul cartier general de peste 28.000.000 dolari construit de VOM în Bartlesville, Oklahoma, SUA CLICK AICI și întrebați-vă, „Unde s-au dus sau se duc darurile mele?”

Răspunsul ar trebui să fie evident. Cum pot eu îngădui să se comită o astfel de reprezentare falsă în scopul adunării de fonduri, folosind numele familiei Wurmbrand?

VOM a împrumutat din banii donatorilor zeci de mii de dolari unui infractor, un delapidator condamnat la 10 ani de închisoare si l-au făcut vice-președinte pentru a justifica legal acest lucru;

VOM au încercat să-și croiască drum către inimile copiilor creștinilor din America, folosind  adresele de email ale familiilor care foloseau învățământul la domiciliu. Au răspândit în mii de copii, fără știința sau permisiunea mea, o pretinsă „AUTObiografie” a vieții mele scrisă de un scriitor-fantomă. Cum se poate ca o organizație care se pretinde a fi „creștină,” pătată de un scandal de posibil abuz sexual, să facă asta?

Puteți găsi scrisoarea mea completă cu toate legăturile de internet dovedind cele de mai sus pe pagina WurmbrandMichael.com

Dacă vă îndoiți de identitatea mea, vă rog să vă uitați pentru detalii documentate în engleză la Wurmbrand Michael.com sau pe site-ul misioanr Richard Wurmband Foundation.com

Puteți primi o copie gratuită în română a cărții „Torturat pentru Hristos” pe site-ul românesc Misiunea Creștină Richard Wurmbrad.ro și cartea „Sotia pastorului” scrisă de mama mea, Sabina Wurmbrand, a fost publicată de asemeni în 20 de limbi străine.

Pe clădirea sediului de 28 de milioane de dolari a VOM scrie: Centrul Richard Wurmbrand. Am dreptul atât moral, cât și legal asupra numelui părinților mei, și chiar și asupra folosirii neautorizate a numelui meu, fotografii, etc. Cartea „Torturat pentru Hristos” a fost distribuită în toată lumea în peste 10.000.000 copii. Vă rog ajutați-mă să-mi redobândesc numele părinților și al familiei mele. Imaginați-vă cum v-ați simți dacă numele familiei voastre, al copiilor voștri sau banii voștri ar fi fost folosiți astfel de către altii? În SUA oricine poate face un film despre oricine. O opunere legală costă sume astronomice.

Biblia povestește cum a adus Avram un sacrificiu lui Dumnezeu. Apoi, a rămas multe ore încercând să alunge păsările de pradă, care erau gata să smulgă carnea sacrificată. (Geneza 15:11) De ce? Sacrificiul său avea sens dacă era dedicat lui Dumnezeu și nu unor creaturi lacome.

Suferința familiei noastre a fost dedicată credinței noastre în Dumnezeu si nu pentru a fi utilizată de către persoane fără etică creștină pentru a oferi împrumuturi unui infractor, pentru a învesti zeci de milioane de dolari în  industria construcțiilor din Oklahoma. Aceiași indivizi au fost zgârciți când am cerut pentru martiri autentici, aprobând doar 1 $. Da, un dolar pe lună a fost decis inițial de către VOM ca ajutor pentru crestini care au suferit 10 ani de închisoare comunistă. Tom White, plimbându-se în întreaga lume cu peste $140.000 de dolari/an salariu și cu alte avantaje materiale în plus, s-a sinucis la numai câteva ore după ce părinții unei fete de 10 ani au făcut o plângere în scris la poliția locală având supiciuni puternice de comportament teribil de imoral. Directorii din VOM care au adunat bani folosind în mare măsură povestea de suferință a familiei noastre, m-au concediat imediat pe mine când am cerut o investigație independentă.

Această scrisoare nu este o cerere de revendicare a drepturilor mele sau scrisă dintr-o dorință de ceartă. Iată o ilustrație scrisă de tatăl meu:
„În deșertul nesfârsit al  Saharei, un călător pe o cămilă întâlnește un bărbat, fără mijloace aparente de transport, murind de sete pe nisip, sub soarele încins. Călătorul s-a oprit bineînțeles să-i dea celuilalt apă. Omul, doar prefacându-se că este mort de sete, a profitat de momentul coborârii călătorului din șa, a sărit pe cămila lui și a luat-o la fugă lăsând în urmă binefăcătorul neajutorat. Acest binefăcător generos a strigat: „Eu personal te iert ca mi-ai furat cămila, dar ai comis o mare crimă: ai reușit să faci imposibil pentru oricine altcineva vreodată să aibe încredere să se oprească si să ajute o persoană pe moarte în deșert.”

Folosirea greșită a experienței noastre reale de suferință sub comunism, prezentând chiar în acest moment un film incluzând persoana mea, fără cunoștința sau consimțământul meu, ca să adune bani de la donatori naivi, mă obligă să înștiințez câți mai mulți creștini posibil despre ceea ce se întâmplă. Producătorii din Vocea Martirilor o folosesc pe Raluca Botez, o actriță româncă, pentru a-mi portretiza mama mea  credincioasă, Sabina Wurmbrand. În Scrisoarea Deschisă de Susținere a Comunității LGBT (deci, de sustinere a căsătoriilor homosexuale) din mai 2016, la  pozitia 251 apare o semnatară: Raluca Botez – Actriță. Deasemeni aceasta A FĂCUT RECLAMA LA SEX ÎN PUBLIC (URMARIȚI ACEASTĂ LEGĂTURĂ AICI).

Este contextul descris mai sus adecvat pentru a face un film crestin?

Dragostea de bani este rădăcina tuturor relelor. Un fel de a opri răul, este de a opri o sursă de bani pentru facerea de rău. Întrebuințarea a
28 de milioane de dolari pentru a-și construi birouri este legală, dar din punct de vedere al eticii creștine, este un furt de la gura văduvelor si orfanilor persecutați, în numele cărora se adună banii.

VOM este de o impertinență crasă. Încerc din răsputeri să opresc folosirea tristei istorii a suferințelor familiei Wurmbrand de către Vocea Martirilor pentru scopurile lor de colectare de bani peste tot pe glob. Dacă doriți să fiți de ajutor raspundeți cu „da” prin email. Puteti oricând lua legatura direct cu mine prin email. Vă rog să răspândiți această scrisoare la toți creștinii pe care-i cunoașteți.

Reproduceți această scrisoare pe paginile Dstra sociale de Facebook, Twitter, etc., anunțați-vă biserica și membrii din biserică cât mai curând, despre dorinta mea de a nu participa la difuzarea acestui film sau strânge fonduri pentru Vocea Martirilor.

Dumnezeu să vă binecuvânteze,
Mihai Wurmbrand.

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mesajul-lui-mihai-wurmbrand-nu-donati-resurse-financiare-catre-vocea-martirilor/feed/ 13 379299
Cum ne reconectăm și înnoim relația noastră cu Dumnezeu? https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/cum-ne-reconectam-si-innoim-relatia-noastra-cu-dumnezeu/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/cum-ne-reconectam-si-innoim-relatia-noastra-cu-dumnezeu/#respond Mon, 10 Aug 2020 08:32:35 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379339

Te simți distras, deconectat sau apatic? Simți că relația ta cu Dumnezeu nu mai este la fel? În acest an, mulți dintre noi am fost nevoiți să ne adaptăm la un „nou normal” care, de fapt, nu este normal. Asemenea schimbări bruște în viață pot avea un impact negativ asupra sănătății mentale și ar putea duce la oboseală cronică și epuizare.

Cu toate acestea, în mijlocul acestor împrejurări, Dumnezeu încă ne cheamă să venim la El și ne promite odihna. Ne putem apropia de Dumnezeu și atunci când petrecem timp în Cuvântul Său, dar cum faci din timpul petrecut cu Dumnezeu un obicei zilnic? Iar apoi, cum îmbini cunoașterea Scripturii cu trăirea ei?

Iată 5 pași excelenți care te pot ajuta să iei o pauză, să te odihnești și să studiezi Biblia în fiecare zi – chiar și atunci când te simți copleșit.

Pregătește-ți inima
Doamne, inima mea nu este trufașă, iar ochii mei nu sunt semeți. Nu umblu după lucruri prea mari și prea mărețe pentru mine. Dimpotrivă, mi‑am culcat și mi‑am liniștit sufletul, ca un copil înțărcat lângă mama lui.

PSALMII 131:1-2

Doamne, eu n-am o inimă îngâmfată, nici priviri trufașe, nu mă îndeletnicesc cu lucruri prea mari și prea înalte pentru mine. Dimpotrivă, sufletul îmi este liniștit și potolit ca un copil înţărcat care stă lângă mama sa; da, sufletul meu este ca un copil înţărcat. Pune-ţi nădejdea în Domnul, Israele, de acum și până în veac!

Începe-ți momentul de liniște recitând acest Psalm, apoi notează-ți preocupările și îngrijorările. Imaginează-ți că pui într-o cutie tot ceea ce îți distrage atenția și i-o dai lui Dumnezeu. (S-ar putea să fie necesar să repeți acest proces de câteva ori înainte să te simți pregătit să faci următorul pas.)

Cere-I Domnului să-ți vorbească
Înainte de a începe studiul biblic zilnic, cere-I Domnului să te ajute să înțelegi Cuvântul Său și să îți arate cum poți aplica corect Scriptura în viața ta. El promite să ne dea înțelepciune atunci când I-o cerem.

O rugăciune pentru înțelepciune:
Doamne, Te rog, liniștește-mi mintea să Te pot auzi clar. Înțelepciunea Ta să mă însoțească pe parcursul studiului acestui pasaj ca să pot descoperi adevărul biblic și să îl aplic în viața mea. Te rog să mă ajuți să Te văd deslușit la lucru în Cuvântul Tău. Amin.

Salvează această rugăciune în Aplicația Biblia

Analizează pasajul
Când a fost scris pasajul? Cine erau destinatarii inițiali? Care este tema principală? Există cuvinte sau expresii repetitive (dacă da, de ce)? Ce îți spune pasajul despre caracterul lui Dumnezeu?

Începe studiul biblic prin a citi pasajul de mai multe ori, răspunzând de fiecare dată unei alte întrebări. Fii atent la fraze sau idei care ies în evidență în mod repetat.

Rezumă pasajul
Cu ce anume ai rezonat din pasajul parcurs? Petrece câteva minute rugându-L pe Dumnezeu să îți arate adevărurile din Cuvântul Său, apoi scrie 1-3 lucruri cu care vrei să rămâi din acel pasaj. Scriindu-le, te va ajuta să procesezi și să ții evidența adevărurilor revelate de Dumnezeu.

Pune în practică
Dacă vrei să crești în credință, nu este suficient să studiezi Cuvântul lui Dumnezeu – e nevoie și să îl trăiești.

Scrie 2-3 moduri în care dorești să aplici versetele studiate și verifică-ți periodic progresul. Poti chiar transforma obiectivele în Rugăciuni în Aplicația Biblia, adăugând și memento-uri ca să te rogi pentru ele!

După ce ai terminat studiul biblic, petrece câteva minute într-o reflecție tăcută și cere-I lui Dumnezeu să-ți reamintească pe parcursul zilei tot ceea ce ai învățat.

Chiar și când ne înconjoară incertitudinea, alegând să petrecem zilnic timp cu Dumnezeu vom ajunge să ne raportăm la problemele și la suferința noastră având perspectiva Sa eternă. Alături de El, vom găsi odihnă pentru sufletele noastre și speranță reînnoită pentru viața noastră.

Sursa: YouVersion

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/cum-ne-reconectam-si-innoim-relatia-noastra-cu-dumnezeu/feed/ 0 379339
MANA de LUNI: Autoritate sau conducere – care este ținta dumneavoastră? https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mana-de-luni-autoritate-sau-conducere-care-este-tinta-dumneavoastra/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mana-de-luni-autoritate-sau-conducere-care-este-tinta-dumneavoastra/#respond Mon, 10 Aug 2020 05:08:24 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379341

de Robert J. Tamasy

Odată am auzit pe cineva făcând o observație înțeleaptă, „Problema unor oameni care au fost numiți președinți ai companiei lor este că dintr-o dată ei cred că trebuie să înceapă să se poarte prezidențial”. Ați observat și dumneavoastră acest lucru? Aceste persoane simt dintr-o dată că trebuie să se  ridice la înălțimea titlului lor flexându-și mușchii executivi.

Consultantul Tim Kight spune, „Organizația dumneavoastră vă poate pune într-o poziție de autoritate, dar doar dumneavoastră vă puteți așeza într-o poziție de conducere”.  Primirea unui titlu și a autorității care vine împreună cu acesta nu face din persoana care îl primește un lider autentic, la fel cum dacă cineva intră într-un garaj nu înseamnă că acea persoană este o mașină. Adevărata conducere se câștigă, nu este oferită.

Se spune că singurul mod de a determina dacă sunteți  lider este să vă întoarceți și să vedeți dacă vă urmează cineva. Deci, care sunt unele dintre trăsăturile unui lider adevărat, a unei persoane care merită să fie urmată? Mai jos sunt câteva principii, înrădăcinate ferm în Scriptură, care ajută la conturarea unei conduceri eficiente:

Împărtășirea viziunii. Indiferent dacă se află într-o companie, într-o organizație non-profit, într-o biserică sau într-o echipă sportivă, oamenilor le place să știe încotro merg și care sunt țelurile lor. Un lider eficient împărtășește viziunea, arată calea: „Când nu este nicio descoperire, poporul piere [este fără frâu]” (Proverbe 29:18).

După ce și-a condus timp de trei ani ucenicii, Isus Hristos – cel mai mare lider al tuturor timpurilor-  a lăsat acestora o viziune clară și ambițioasă înainte de a se înălța la cer. El a spus, „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile….. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit” (Matei 28:19-20).

Slujirea celorlalți. Am lucrat pentru șefi care au avut așteptarea ca să-i slujesc, și am lucrat pentru șefi care erau dornici să mă slujească pe mine și pe ceilalți peste care erau responsabili. Pe cine credeți că mi-a fost cel mai ușor să slujesc și cui mi-a fost mai ușor să ofer devotament de necontestat? Isus a arătat conducerea, slujindu-i pe ceilalți printr-o varietate de moduri, inclusiv spălându-le picioarele murdare după ce au călătorit o zi întreagă încălțați cu sandale. „Căci Fiul Omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească și să-și dea viața răscumpărare pentru mulți” (Marcu 10:45). Dacă ar fi nevoie, ați fi dispus să vă dați propria viață pentru cei care vă urmează? Aceasta este exact ceea ce a făcut Isus. „Nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi” (Ioan 15:13).

Dezvoltarea oamenilor.  Există un adevăr banal – că cel mai mare test al unui lider – moștenirea sa de durată- este ceea ce se întâmplă în companie, organizație sau misiune după plecarea lui. Niciunul dintre noi nu trăiește veșnic, așa că liderul înțelept se străduiește să îi pregătească și să îi dezvolte pe alții pentru ca astfel ei să continuie lucrarea pe care el o lasă după ce se retrage, exercită altă poziție, sau chiar moare. Apostolul Pavel a înțeles foarte bine acest lucru, sfătuindu-l pe ucenicul/protejatul său Timotei, „Și ce-ai auzit de la mine în fața multor martori, încredințează la oameni de încredere, care să fie în stare să învețe și pe alții” (2 Timotei 2:2).

Împărțirea meritelor. Într-o carte clasică de management, „De la Bun, la Grozav”, Jim Collins scrie despre un lider „care a refuzat categoric să-și asume singur meritele pentru succesul companiei sale, atribuind averea lui faptului că are colegi buni, succesori și predecesori”. Majoritatea muncitorilor nu ar ezita să dea ceea ce au mai bun atunci când știu că ei vor împărți succesul muncii lor. „Să te laude altul, nu gura ta, un străin, nu buzele tale” (Proverbe 27:2).

Sursa: CBMC International

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/10/mana-de-luni-autoritate-sau-conducere-care-este-tinta-dumneavoastra/feed/ 0 379341
Petrece câteva zile departe de canicula verii în Tabăra Brădățel https://www.stiricrestine.ro/2020/08/08/petrece-cateva-zile-departe-de-canicula-verii-in-tabara-bradatel/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/08/petrece-cateva-zile-departe-de-canicula-verii-in-tabara-bradatel/#respond Sat, 08 Aug 2020 11:49:59 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379309

Tabăra Creștină Brădățel este deschisă în această perioadă pentru familii și iubitorii de munte. Bucură-te împreună cu familia ta de un sejur în condiții de siguranță și distanțare fizică. Vino să petreci câteva zile mai răcoroase, departe de căldura orașului, pentru relaxare, odihnă și drumeții.

Vă oferim: cazare în camere cu grup sanitar propriu, servirea mesei pe terasa taberei.

Ce puteti face: drumeții în munții Retezat, Poiana Pelegii, lacul Bucura, vârful Peleaga, vârful Retezat, etc
Obiective turistice în zonă: Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana, Cetatea Colț, Rezervația de zimbrii de la Hațeg, Barajul Gura Apelor, Geoparcul dinozaurilor, etc
Alte posibilități de relaxare și distracție: o noapte cu hamacul, trasee de cățărat, plimbare cu bicicleta, etc.

Pentru informații și rezervări: inscrieri@bradatel.ro
0742461146 sau 0756164633

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/08/petrece-cateva-zile-departe-de-canicula-verii-in-tabara-bradatel/feed/ 0 379309
Jurnal de Rugăciune Wycliffe: Rugăciunea bazată pe Scriptură https://www.stiricrestine.ro/2020/08/07/jurnal-de-rugaciune-wycliffe-rugaciunea-bazata-pe-scriptura/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/07/jurnal-de-rugaciune-wycliffe-rugaciunea-bazata-pe-scriptura/#respond Fri, 07 Aug 2020 06:58:07 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379304

6-12 august 2020
Rugăciunea bazată pe Scriptură: global
Cuvântul lui Dumnezeu de la început până la sfârșit ne spune despre grija lui Dumnezeu față de noi. Resursele sale sunt nelimitate. El are modalitățile și mijloacele de a ne da ceea ce avem nevoie ca să facem voia Lui. Rugați-vă pentru organizațiile de traducere a Bibliei din întreaga lume care se confruntă cu posibilități de finanțare limitate, care împiedică avansarea pe deplin a activității lor. Să-I aducem lui Dumnezeu în rugăciune propriile Sale cuvinte prețioase. El promite că Cuvântul Său nu se va întoarce niciodată la El fără a-și îndeplini scopurile divine (Isaia 55:11). Să-I cerem lui Dumnezeu să furnizeze organizațiilor Alianței o creștere a „seminței pentru a semăna”, astfel încât să poată face parte dintr-o mare recoltă a neprihănirii (2 Corinteni 9:10). Să-I mulțumim Domnului pentru harul Său abundent acordat fiecărei organizații a Alianței, astfel încât să aibă tot ce le trebuie pentru a face voia Lui (2 Corinteni 9:8).

Rugăciune pentru popoare fără Biblie: Brunei Malay, Brunei
După calendarul lunar, în luna august ne rugăm pentru poporul Brunei Malay din Brunei, neatinși cu Evanghelia și care nu au Biblia tradusă în limba lor. Să ne rugăm ca Domnul să creeze o foame de adevăr spiritual în acest popor. Să ne rugăm ca ei să renunțe la practicile islamului și să-L urmeze pe Isus. Să ne rugăm ca Domnul să scoată lucrători care să traducă Scriptura în limba lor deoarece nu au niciun fragment disponibil și nicio altă resursă biblică.

Susținere minunată în mijlocul unor circumstanțe provocatoare: Kenya
Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru Trustul de traducere a Bibliei din Kenya (KBTT). Acesta a fost înființat cu sprijinul președintelui și vicepreședintelui națiunii, după evenimentul major de strângere de fonduri pentru traducerea Bibliei, organizat în decembrie 2018. Aceste fonduri au fost folosite de personalul de la Traducerea Bibliei și Alfabetizare (BTL) pentru a face față lacunelor de finanțare în unele proiecte de traducere și folosire a Scripturii. Acesta este al doilea an în care beneficiază de acest sprijin de finanțare. De asemenea, personalul de la BTL îl laudă pe Dumnezeu că, în ciuda provocărilor COVID-19, o biserică din Kenya a început să sprijine programe de traducere a Bibliei și alfabetizare. La începutul anului 2020, biserica a susținut programe de alfabetizare în două proiecte și a început recent să sprijine traducerea Bibliei într-unul dintre proiecte.

Strategii creative pentru susținerea traducerii Bibliei: Insulele Solomon
Să-L lăudăm pe Domnul pentru participarea activă a bisericilor locale din Insulele Solomon la traducerea Bibliei. Conducerea, coordonarea și gestionarea proiectelor de traducere sunt direcționate de comunitățile locale împreună cu bisericile locale. Membrii bisericii ajută, de asemenea, traducătorii în moduri practice, cum ar fi furnizarea de mâncare din grădină pentru familiile lor. Să-I mulțumim Domnului pentru angajamentul lor de a vedea că oamenii pot avea acces la Scripturile traduse. Să ne rugăm ca liderii organizațiilor de traducere a Bibliei din Insulele Solomon să aibă înțelepciune și creativitate în elaborarea strategiilor de a susține aceste proiecte, precum și să ajute cu expertiza tehnică și formarea traducătorilor.

Proiect de traducere a Vechiului Testament pentru poporul Border Kuna: Panama
Membrii PAAM îi cer lui Dumnezeu să continue să avanseze traducerea Vechiului Testament în limba poporului Border Kuna din Panama. Ei doresc ca planul lui Dumnezeu pentru proiect să fie îndeplinit. Să ne rugăm ca cei implicați în traducere și tot ceea ce implică, să fie sensibili la călăuzirea lui Dumnezeu și s-o urmeze cu credincioșie. Să-I cerem Duhului Sfânt să ofere înțelepciune și îndrumare echipei care administrează finanțele proiectului. Să-L rugăm să-i conducă în recrutarea de noi oameni pentru a se alătura echipei pentru „Dezvoltarea financiară în favoarea traducerii Bibliei” din Panama.

Dumnezeu se îngrijește de misiunea Lui: Guineea Ecuatorială
Să-L lăudăm pe Dumnezeu că personalul ACTB (Asociația creștină de traducere a Bibliei) a experimentat cum „misiunea lui Dumnezeu Îi aparține și El se îngrijește de misiunea Lui”. Ei Îl laudă pe Dumnezeu pentru generozitatea Sa prin partenerii externi, bisericile locale și activitățile generatoare de venituri. Să-I cerem lui Dumnezeu să permită următoarele:
• Activități de alfabetizare și traducerea Vechiului Testament în Fang, limba maternă a 90% din populație.
• Revizuirea Noului Testament Kombe.
• Activități de alfabetizare și traducerea Vechiului Testament în limba Bubi.
• Finalizarea Noului Testament în Fa d’Ambu.
• Instruirea traducătorilor.

Mulțumiri pentru resurse, având încredere în Dumnezeu pentru mai mult: Guineea Bissau
Personalul Institutului pentru traducere și alfabetizare (ITA) îi mulțumește lui Dumnezeu pentru grija Sa. Să-L lăudăm pe Dumnezeu pentru partenerii lor de finanțare. Cu toate acestea, în unele proiecte, există un deficit de finanțare. Să-I cerem lui Dumnezeu să răspundă acestor nevoi și, în special, să ofere un partener de finanțare pentru proiectul de traducere a Vechiului Testament Balanta. Finanțarea curentă pentru acest proiect se încheie în septembrie. Să ne rugăm ca traducerea să poată continua. Să-I cerem lui Dumnezeu să-i ghideze pe liderii de la ITA în timp ce fac planuri, și pentru înțelepciune să folosească bine finanțarea.

Sursa: Wycliffe România 

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/07/jurnal-de-rugaciune-wycliffe-rugaciunea-bazata-pe-scriptura/feed/ 0 379304
Cifrele dezastrului cauzat de explozia din Beirut, Liban: 135 de decese, 5.000 de răniţi şi peste 300.000 de oameni rămaşi fără locuinţă https://www.stiricrestine.ro/2020/08/05/cifrele-dezastrului-cauzat-de-explozia-din-beirut-liban-135-de-decese-5-000-de-raniti-si-peste-300-000-de-oameni-ramasi-fara-locuinta/ https://www.stiricrestine.ro/2020/08/05/cifrele-dezastrului-cauzat-de-explozia-din-beirut-liban-135-de-decese-5-000-de-raniti-si-peste-300-000-de-oameni-ramasi-fara-locuinta/#comments Wed, 05 Aug 2020 16:47:10 +0000 https://www.stiricrestine.ro/?p=379301

O explozie puternică s-a produs marţi seara în zona portului din Beirut, capitala Libanului.

Bilanțul victimelor a ajuns astazi la 135 de morţi și peste 5.000 de răniți.

Numărul victimelor este însă în creștere deoarece multe persoane sunt date dispărute, iar spitalele din Beirut sunt deja pline.

Unda de șoc a zguduit întregul oraș, care arată acum că după război. Catastrofa a debutat cu un incendiu în apropierea portului, urmat de o deflagraţie care a ridicat un nor imens de fum.

Conform declaraţiilor oficiale, totul ar fi pornit de la peste 2.700 de tone de azotat de amoniu, confiscate de pe o navă şi ţinute într-un depozit, în condiţii precare, de şase ani.

Explozia a fost simţită ca un cutremur până la sute de kilometri depărtare. Chiar şi la Nicosia, capitala insulei Cipru, situată la 240 de kilometri distanţă.

Imaginile au ajuns pe internet și au înfiorat pe toată lumea. Pentru o secundă, s-au derulat parcă scene din timpul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, din 1945. Guvernatorul Beirutului a izbucnit în lacrimi.

Unda de şoc, asemănătoare cu o “ciupercă atomică”, a provocat avarii minore şi clădirii Ambasadei României din Beirut. Diplomații români sunt însă în afara oricărui pericol.

Uriaşa deflagraţie s-a produs în jurul orei 18.30, în portul din Beirut, sub ochii miilor de localnici care urmăreau de la distanţă incendiul provocat de o primă explozie, produsă cu câteva minute mai înainte.

Unda de șoc care a urmat, de o forță înspăimântătoare, a distrus ferestrele clădirilor pe o rază de câţiva kilometri, a provocat prăbuşirea faţadelor şi a avariat numeroase autoturisme. Norul de fum și flacări, de forma unei ciuperci uriaşe, s-a înălţat la câteva zeci de metri în aer.

Hadi Nasrallah, martor: „Am văzut o lumină puternică şi nu am mai auzit nimic. M-am uitat la taximetrist, am vrut să mă asigur că şi el trece prin acelaşi lucru. A oprit maşina, s-a uitat la mine şi atunci am auzit o explozie foarte puternică. Geamurile maşinii s-au spart, maşinile din jurul nostru, clădirile… toate geamurile s-au spart. Plouă cu sticlă peste tot în Beirut.

Cu câteva zeci de secunde înaintea exploziei devastatoare, o deflagraţie de intensitate mult mai mică a fost filmată de numeroși martori oculari. Aceștia spun că părea a fi fost provocată de artificii.

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

Se estimează că peste 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare “stare de urgenţă” timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o “putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate”, potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Sursa: ȘtirileProTV

]]>
https://www.stiricrestine.ro/2020/08/05/cifrele-dezastrului-cauzat-de-explozia-din-beirut-liban-135-de-decese-5-000-de-raniti-si-peste-300-000-de-oameni-ramasi-fara-locuinta/feed/ 1 379301