Amvonul de la care predica Spurgeon se află la Seminarul Teologic Baptist din Midwestern

Charles H SPurgeon

Unul din amvoanele de la care Charles H. Spurgeon obișnuia să predice în timpul misiunii sale din sec. 19, a devenit ultimul obiect adăugat la biblioteca din cadrul Seminarului Teologic Baptist din Midwestern, bibliotecă dedicată predicatorului britanic, relatează Crossmap.

Președintele Jason Allen este cel care a anunțat achiziția amvonului de la Prima Biserică Baptistă din Weaver la data de 10 August. Amvonul, care este mai degrabă un obiect de mobilier ce seamănă cu amvoanele moderne, a fost plasat într-un loc vizibil, lângă intrarea principală în biblioteca din orașul Kansas.

Allen susține că amvonul de la care predica Spurgeon este o completare semnificativă la biblioteca Seminarului Teologic Baptist din Midwestern, acesta completând cele peste 6,000 de cărți și lucrări ale marelui predicator Victorian. Mulți îl consideră ca fiind cel mai mare predicator al limbii engleze, de aceea amvonul constitue o piesă valoroasă a colecției.

Allen a mai adăugat: “Muțumesc Primei Biserici Baptiste din Weaver și pastorului Ron Sweatt pentru că ne-a încredințat acest obiect. Credem că amvonul lui Spurgeon este o realizare prețioasă atât pentru Seminarul din Midwestern, cât și pentru întreaga biserică.”

Allen și Sweatt susțin că amvonul însuși are o istorie aparte. Legendarul pastor al Primei Biserici Baptiste din Dallas, W.A.Criswell, a strâns o colecție de obiecte antice și artefacte adunate în urma călătoriilor pe care le efectua dincolo de mări. În una din aceste călătorii, la mijlocul secolui 20, el a ajuns în posesia amvonului.

În anul 1976, Criswell a oferit amvonul Primei Biserici Baptiste din Weaver, biserica care în acel timp era păstorită de prietenul său, Bill Wilson.

Într-o scrisoare ce data 30 Iunie, 1997, Criswell a spus pastorului Roger Willmore: “Amvonul lui Spurgeon s-a aflat la Colegiul Spurgeon din Londra înainte ca eu să-l iau acasă. Noi obișnuiam să-l folosim la serviciul de miercuri seara, mulți ani la rând, înainte ca acesta să fi fost încredințat bisericii dumneavoastră”.

Amvonul avea nevoie de o reparație de aceea un membru din biserică a muncit ca să-l aducă la starea sa inițială. Sweatt a spus că Prima Biserică Baptistă din Weaver a folosit amvonul pentru diferite activități ce au avut loc de-a lungul anilor.

Din moment ce proiectul de construcție a Bibliotecii Spurgeon fusese recent finisat, Allen a declarat că deja era cel mai potrivit timp pentru a aduce amvonul la Seminarul din Widwestern.

Allen a adăugat spunând că Prima Biserică Baptistă din Weaver a avut parte de acest amvon aproximativ 40 de ani, dar au decis să-l încredințeze lor din cauza că astfel amvonul ar primi o mai mare atenție.

Sweatt a declarat că atât el cât și membrii Primei Biserici Baptiste din Weaver sunt onorați de faptul că amvonul este amplasat în Biblioteca Spurgeon, unde multă lume poate să îl vadă și să îl admire.

Allen a mai menționat faptul că amvonul îi amintește de importanța și de seriozitate cu care Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie proclamat. Nu există o altă temelie mai sigură pe care viețile, bisericile și misiunile noastre ar putea fi construite decât pe temelia Cuvântului lui Dumnezeu. Rugăciunea lui Allen este ca acest amvon să amintească celor ce predică, importanța alipirii de Cuvânt, și să încurajeze pe cei care își încep chemarea de predicatori, ca aceștia să se încreadă în Cuvânt. Pentru Allen, amvonul semnifică și schimbarea care poate avea loc în viața persoanei care se predă pe deplin Domului și îndeplinește voia Sa.

Christian George, coratorul Bibliotecii Charles Spurgeon spune că acesta a fost mai presus de toate, un predicator al Evangheliei. “Atunci când intri în Biblioteca Spurgeon”, spune George,  “amvonul este primul lucru pe care îl vezi, acesta aflându-se în față pe centru, deoarece predicarea a fost cel mai important rol din viața lui Spurgeon și ar trebui să aibă și în viața noastră același rol.”

Pe data de 20 Octombrie, Seminarul din Midwestern va oficializa deschiderea Bibliotecii Charles Spurgeon.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.