Tisha B’Av, zi de doliu pentru evreii din întreaga lume

Tisha B’Av, postul din ziua a noua a lunii av, este o zi de doliu pentru comemorarea multelor tragedii care au lovit poporul evreu, majoritatea dintre ele întâmplându-se în această zi. Tisha B’Av înseamnă “ziua a noua a lunii av”. Ziua de doliu a început de ieri, de la apusul soarelui, şi se va încheia în această seară, conform calendarului evreiesc.

via jewsnews.com

via jewsnews.com

Ce s-a întâmplat în ziua a noua a lunii av?

– Primul Templu a fost distrus de către babilonienii conduşi de Nebucadneţar. O sută de mii de evrei au fost măcelăriţi şi milioane au fost exilaţi (586 î.Hr.).

– Al Doilea Templu a fost distrus de către romanii conduşi de Titus. Aproape două milioane de evrei au murit şi încă un milion de evrei au fost exilaţi (70 d.Hr.).

– Revolta Bar Kochba a fost înăbuşită de către împăratul roman Hadrian. Oraşul Betar – ultimul loc evreiesc întărit împotriva romanilor –  a fost capturat şi lichidat. Peste o sută de mii de evrei au fost măcelăriţi (135 d.Hr.).

– Zona Templulu şi împrejurimile au fost arate sub conducerea generalului roman Turnus Rufus. Ierusalimul a fost construit ca oraş păgân – redenumit Aelia Capitolina – iar accesul evreilor a fost interzis.

– Inchiziţia spaniolă a culminat cu expulzarea evreilor din Spania de Tisha B’Av în 1492.

– Primul Război Mondial a izbucnit în ajunul zilei de Tisha B’Av în 1914, când Germania a declarat război Rusiei. Necazul Germaniei în urma războiului a declanşat perioada Holocaustului.

– În ajunul zilei Tisha B’Av 1942 a început deportarea în masă a evreilor din ghetoul Varşoviei, cu ruta spre Treblinka (Jews News).

Aspecte iudaice legate de Tisha B’Av

– În după-amiaza dinaintea Tishei B’Av, se obişnuieşte a se mânca o masă completă pentru pregătirea postului.

– La sfârşitul după-amiezii, se mănâncă Seudah Hamaf- seket – o mâncare compusă doar din apă, apă şi un ou fiert bine. Oul are două simboluri: forma rotunda aminteşte de semnul ciclicităţii vieţii. De asemenea, oul este singurul produs alimentar care se întăreşte cu cât este gătit mai mult – un simbol al destoiniciei poporului evreu de a rezista persecuţiilor.

Hrana mâncată la Seudah Hamaf – seket este vârâtă în cenuşă, simbol al doliului. Hrana ar trebui consumată singură, stând pe jos în poziţie de bocitor. Există, de asemenea, o serie de restricţii: abţinerea de la mâncare şi băutură (chiar şi apă), spălare, îmbăiere, bărbierit sau consum de cosmetice, purtatul încălţămintei de piele, relaţii sexuale, studierea Torei.

Această zi de doliu pentru evreii din întreaga lume este un prilej favorabil să mijlocim şi noi pentru pacea Ierusalimului şi a întregii ţări Israel, având în vedere conflictul israelo- palestinian care pare să ia amploare! Să cerem protecţie peste Israel şi peste credincioşii care locuiesc în aceste regiuni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.