MONGOLIA Cea mai mare ocazie pierdută de răspândire a Evangheliei

Ocazia pierdută

Acum 700 de ani Kublai Khan, al cincilea Mare Han al Imperiului Mongol, i-a scris papei şi i-a cerut „100 de oameni pricepuţi în lucrurile credinţei. Dacă mă vor convinge,” a adăugat el, „atunci voi fi botezat eu şi toţi oamenii mei de încredere precum şi toţi cei peste care stăpânim. Şi astfel vom fi mai mulţi creştini aici decât în părţile voastre.”

Însă Papa Grigore al-X-lea, incapabil să prevadă ce ocazie i se iveşte, a trimis doar doi slujitori. Nici unul dintre ei nu a mai ajuns la Khan, a cărui imperiu în acele vremuri se întindea la peste o cincime din suprafaţa locuită a globului.

Autorii David Barett şi Todd Johnson cred că aceasta a reprezentat, cea mai mare ocazie pierdută din istoria creştinismului, după cum afirmă aceştia în cartea „Credinţe creştine la nivel global”.

Khan a fost interesat şi de budism şi, cum Tibetul era mai aproape decât Roma, Khan a dispus traducerea de învăţături budiste, a ridicat mănăstiri budiste şi a numit un budist în poziţia de predicator oficial de stat.

În zilele noastre budismul e religia majoritară în Mongolia, cu 55 % din populaţie conform Pew Research Center, 36% nu aparţin nici unei religii, iar diferenţa o reprezintă o amestecătură de islam şi religii tradiţionale locale.

Se estimează că aproximativ 2% din populaţia ţării, care totalizează 3 milioane de oameni, sunt creştini, un procent care poate părea mic, însă trebuie luat în considerare faptul că Mongolia şi-a deschis graniţele abia după căderea comunismului în 1990, iar înainte de acea dată creştinismul era aproape inexistent în regiune.

Deşi un număr exact al creştinilor nu este disponibil, unele estimări optimiste merg până la cifra de 85.000 de persoane, un număr mai aproape de realitate ar fi probabil în jur de 40.000, iar după o evaluare a Alianţei Evanghelică din Mongolia, care scade numărul creştinilor de rit ortodox rus şi pe cei catolici, credincioşii evanghelici s-ar ridica la un număr de 30.000 răspândiţi în cam 500-600 de biserici.

„Foarte mulţi oameni au auzit evanghelia, şi a fost o explozie spirituală,”, declară Peter Station, un lucrător baptist din America.

Cei mai mulţi din aceşti creştini au fost şi ucenicizaţi temeinic. Mulţi dintre misionarii care au venit în Mongolia după 1990 aveau o pregătire teologică solidă. Aceştia au avut şi un control foarte strict al conţinutului radio-tv care a început să fie difuzat în casele mongolilor, astfel că evanghelia prosperităţii care a adus multă pagubă mesajului creştin în alte părţi nu şi-a găsit locul aici.

Creştinii mongoli au devenit şi foarte doritori de a răspândi Evanghelia. Mongolia a trimis peste 20 de misionari pe termen lung şi mulţi alţii pe termen scurt, în ţările din jur, conform Joint Christian Services Internaţional.

Deschiderea

Deschiderea Mongoliei pentru creştinism a venit după 1990, atunci când, după 70 de ani de comunism în stil sovietic şi după trei luni de proteste paşnice, guvernul a predat puterea.

Unii misionari aşteptau chiar la graniţă. Misionara Sharon Luethey îşi aminteşte: „Am petrecut câţiva ani în nordul Chinei aşteptând ca Mongolia să se deschidă.” După ce graniţele s-au deschis, Sharon a venit în Mongolia şi a început să predea limba engleză şi lecţii biblice într-o ţară în care oamenii nu aveau nici o idee despre nici una din ele.

Deşi tranziţia puterii a fost uşoară, tranziţia economică și socială de la o economie controlată aproape integral de stat, ce se baza în mare parte pe exporturi în blocul sovietic, la o economie de piaţă a fost extrem de dureroasă. Mulţi oameni au rămas şomeri, inflaţia a explodat, iar sărăcia s-a generalizat.

Mongolii sunt foarte naţionalişti şi după căderea comunismului mulţi s-au întors la rădăcinile budiste. Totuşi, mulţi tineri, în special adolescenţi din gimnaziu sau liceu au devenit interesaţi de creştinism şi unii din ei chiar s-au convertit şi au devenit foarte entuziaşti aducând de multe ori pe prietenii lor la credinţă.

Tot în această perioadă Societatea Biblică a pus în circulaţie o traducere mongolă a Noului Testament, iar faptul că peste 97% din mongoli ştiu să citească a făcut ca oricine a pus mâna pe un Nou Testament să-l şi poată citi.

Tot în această perioadă organizaţia Campus Crusade for Christ a început să difuzeze filmul „Isus”, care împreună cu distribuirea de Noului Testament a făcut ca sute de mongoli să vină la credinţă.

S-au deschis şi multe şcoli biblice precum şi centre de pregătire biblică, fapt care a făcut ca cei care au devenit liderii bisericilor să poată să aibă şi o pregătire teologică recunoscută.

Se estimează că la cele 500-600 de biserici din Mongolia slujesc peste 400 de lideri cu studii teologice formale, ceea ce pentru o populaţie atât de mică cât are Mongolia, înseamnă un număr destul de mare.

Creșterea şi importanța media

Radioul şi tv-ul creştin a jucat un rol important. Având o populaţie foarte rarefiată (doar 1.9 oameni pe km pătrat) a făcut ca mulţi mongolezi să deschidă televizorul când erau acasă.

Eagle TV o staţie creştină deschisă printr-un parteneriat dintre oameni de afaceri mongolezi şi o asociaţie evanghelică din Dakota de Sud, Statale Unite, a început să transmită filme creştine şi conţinut media creştin, precum şi ştiri independente, începând cu anul 1994.

În prezent acest post TV este recepţionat de peste 200.000 de abonaţi, care pot vedea peste 3 ore de televiziune creştină pe zi.

Răspândirea Evangheliei într-o țară care practic nu are nici un fel de rădăcină creştină este dificilă. Într-un fel ea poate fi comparată cu creşterea unui stejar. Acesta nu poate creşte peste noapte, va lua ani şi ani de zile până când ceea ce a început ca un puiet să aibă rădăcini, un trunchi solid şi o coamă bogată.

Nu poţi să nu te gândeşti ce s-ar fi întâmplat dacă acei 100 de călugări pe care i-a cerut Kublai Khan papei Grigore al X-lea ar fi venit. Cu spiritul lor nomadic, mongolezii ar fi putut contribui la răspândirea creştinismului pe tot teritoriul Asiei până în Siria şi Irak.

Rugaţi-vă pentru creştinii din Mongolia ca Dumnezeu să le întărească credinţa şi să le înmulţească harul şi ascultarea, iar lucrarea Sa în această țară să crească tot mai mult. Rugați-vă ca Dumnezeu să scoată şi lucrători din mijlocul lor care să meargă în ţările vecine și să răspândească vestea bună, în special în fostele republici sovietice, multe dintre ele sunt islamice şi opuse Evangheliei lui Isus Hristos.

Traducere de Ionuţ Poteraş

Sursa: The Gospel Coalition

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.