Jurnal de Misiune: SPERANȚĂ în mijlocul epidemiei de CIUMĂ din Madagascar

Dragă Biserică în Isus Hristos, frați și surori,

Madagascarul se află într-o criză acută datorită epidemiei de ciumă extremă care a lovit această țară în ultima lună. Anul acesta s-au semnalat peste 1000 de cazuri de ciumă, majoritatea dintre ele fiind de tip pneumonic, transmisibile prin aer, care au dus la moartea a peste 100 de persoane.

Școlile au fost închise în timpul acestei luni, copiii primind teme acasă. Au fost interzise întâlnirile publice, iar bisericile și-au asumat responsabilitatea pentru serviciile divine. Încurajarea Domnului pentru noi a fost din Psalmul 91:5-6 „să nu te temi… de ciuma care umblă în întuneric”.

Cursuri la Școala Biblică „Armata Adevărului”

Am dat startul la început de octombrie Școlii Biblice Armata Adevărului, care pregătește lucrători în cadrul Bisericii Assemblée de Dieu, care sunt trimiși apoi în câmpul de misiune malgaș, predicând Evanghelia și plantând Biserici locale.

Deja avem din echipa noastră 2 bărbați, Fano și Jeremy, care sunt într-o comună la 70 km de noi, în Antanifotsy, iar acolo a apărut o mică biserică datorită eforturilor lor, conjugate cu ale unei familii de păstori, Naina și Vero.

Mai avem anul acesta pe unul dintre studenții noștri, Ramanitra, care a plecat la Școala Teologică din Antananarivo și se pregătește pentru a deveni păstor. Mergem în paralel cu 3 cursuri în lunile octombrie și noiembrie: Homiletică, Hermeneutică și Creștere personală. S-au înscris 40 de studenți pentru cei 2 ani de cursuri, din biserici și confesiuni diferite și căutăm să îL cunoaștem pe Dumnezeu, să creștem în El și să răspândim Mesajul Vieții în jur.

Fiecare întâlnire este ceva mai bun ca întâlnirea anterioară, iar acest lucru se datorează nu doar pregătirii permanente a păstorilor care predau, dar și datorită rugăciunilor pe care le facem în fiecare luni la întâlnirile cu echipa.

Evanghelizări cu echipa mixtă din Betezda, Watford, Londra și din România

Aproape 2 săptămâni i-am avut la noi pe prietenii noștri din Anglia, de la Biserica Penticostală Betezda, Watford, condusă de pastorul Dorel Grec și 2 persoane din România, Daniel Bujeniță de la APME și Sergiu Culda de la Biserica Betel din Arad.

Echipa din Anglia i-a cuprins pe păstorul Dorel Grec, secretarul Cristian Niță și restul echipei: George Tănase, Adrian Neagu, Corneliu Moscu și Adrian Coca.

De la APME (Agenția Penticostală de Misiune Externă) ne-a vizitat Daniel Bujeniță, responsabil pe Africa cu lucrarea misionară, dar și parte din Bordul Pastoral al Bisericii Penticostale Speranța din Cluj-Napoca, biserica noastră mamă.

Programul de lucru a fost foarte încărcat cuprinzând evanghelizări pe stradă, rugăciuni pentru oameni, predicare și încurajare în Biserici în Antsirabe și Morondava, vizită și rugăciune pentru leproși și alte activități făcute împreună, cum ar fi ajutorarea a peste 100 de familii sărace din mai multe localități cu 1,1 tone de orez.

Una dintre lucrările „maraton” ale misiunii pe termen scurt a constituit-o un turneu de evanghelizare de 4 zile în regiunile Vakinankaratra și Menabe, care a cuprins evanghelizări în aer liber, pe stradă, în 7 localități și o slujbă divină în Biserica din Morondava, situată la 700 km de capitala Antananarivo. Oamenii ne-au înconjurat peste tot unde am propovăduit Cuvântul, iar unii dintre ei l-am primit pe Hristos, Domnul, în inima lor. Ne-am rugat pentru mulți oameni bolnavi și cu diferite nevoi specifice.

Dedicarea clădirii Bisericii Assemblee de Dieu „Genesis” din Ambohibary

Evenimentul special pentru care a venit echipa din Anglia, în special păstorul Dorel Grec și Cristian Niță, a fost legat de Dedicarea clădirii Bisericii Penticostale Genesis din Ambohibary.

Biserica Betezda din Londra a contribuit la construcția acestei clădiri alături de Misiunea Genesis din SUA, condusă de păstorul Florin Cîmpean și reverend Ilie Tomuța. Clădirea are dimensiunile 17 x 8 ml și cuprinde atât sala de închinare a Bisericii, cât și casa pastorală, mare binecuvântare pentru păstorul local Claude și familia lui (4 copii).

Împreună cu noi au fost parte din Comitetul Executiv al Bisericii ADD Madagascar, președintele Rijamamy Arthur, secretarul Haja Randriamananjara, trezorerierul general și alți păstori, plus toți păstorii din Regiunea Vakinakaratra – 16 păstori.

Mesajele principale au fost aduse de către păstorii Dorel Grec, Daniel Bujeniță și președintele Rijamamy Arthur, fiecare definind Biserica lui Hristos dintr-o anumită perspectivă, toate privind oamenii, adevărata adunare, nu zidurile. Cu toate acestea, zidurile sunt de mare folos, pentru că adăpostesc Biserica și oferă un loc de închinare la care societatea și comunitatea se raportează.

Reverendul Uțu Tomuța a fost prezent prin mesajul video pe care l-am proiectat pe peretele frontal al Bisericii, prin care încuraja frații și surorile să meargă înainte cu ajutorul și încrederea în Dumnezeu. Totodată, Misiunea Genesis, prin vocea fratelui Ilie Tomuța, ne-a asigurat de tot sprijinul pe mai departe, în Madagascar.

Ajutor și rugăciune pentru Comunitatea de Leproși din Mangarano

Deși programul pe care l-am parcurs cu echipa din Europa a fost foarte încărcat, nu am ratat oportunitatea de a vizita bolnavii de la Leprozeria din Mangarano. Am închiriat o mașină și am urcat sus pe munte, ducând cu noi 100 kg de orez.  Am intrat în fiecare casă, cum ne este obiceiul, am povestit despre problemele lor cele mai stringente și ne-am rugat pentru ei. Le-am lăsat și niște bani pentru diferite necesități. Principala lor teamă erau bandiții care le-au atacat comunitatea și satul Mangarano și i-au amenințat cu moartea.

Toți, fără excepție, ne-au cerut să ne rugăm pentru ocrotirea lor. Am finalizat întâlnirea noastră cu evanghelizare publică, cerându-le să își predea viața în mâna lui Dumnezeu, primindu-l pe Isus în inimă.

De la ultima vizită, în comunitate a murit liderul lor, Rakotomamonjy, de la gripă.

Vă mulțumim cu drag pentru toată susținerea dvs în toate lucrările din Ma- dagascar.

Vă îmbrățișăm și ne rugăm pentru dvs cerând ca Dumnezeu să vă răsplătească inima dăruită lucrărilor misionare și să vă întoarcă înmiit tot efortul depus toate felurile peste dvs, familiile dvs și copiii dvs!

Cu aleasă dragoste și prețuire,

Familia Șaitiș Marcel și Ioana, cu copiii Alessia, Ruth și Filip

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.